Τι ισχύει γι' αυτούς που κόλλησαν κορωνοϊό-Πόσο επιρρεπείς είναι να ξανανοσήσουν

Ο κορωνοϊός, εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, με τον αριθμό κρουσμάτων στο νησί μας να αυξάνεται κατά εκατοντάδες κάθε εικοσιτετράωρο, έχοντας ξεπεράσει πλέον τις 33.000. Ένα από τα ερωτήματα που εγείρονται σε αυτούς που νόσησαν ήδη, είναι κατά πόσον είναι προστατευμένοι από τον ιό και τις μεταλλάξεις του. 

Μιλώντας στον REPORTER, η Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, ανέφερε ότι, «αυτό που γνωρίζουμε με την ανοσία, είναι ότι όσοι νόσησαν πιο σοβαρά, ενδεχομένως να είχαν ενεργοποιήσει πιο ισχυρά το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουροι και να έχουμε τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα, υπάρχουν κάποιοι που αναφέρουν ότι όσο πιο σοβαρά νόσησαν, τόσο πιο ισχυρή ανοσία έχουν. Η ανοσία επίσης, δεν αφορά μόνο την παραγωγή αντισωμάτων, αλλά και την παραγωγή κάποιων κυττάρων που αφορούν τη μνήμη. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη φυσική ανοσία και για τον εμβολιασμό. Ακόμη, από προηγούμενες πληροφορίες που είχαμε από λοιμώξεις από κορωνοϊούς, όχι από αυτόν που προκάλεσε την πανδημία, ήταν ότι η διάρκεια της ανοσίας κρατούσε περί τους έξι μήνες και δεν ήταν μόνιμη ανοσία. Δηλαδή, έφθινε με το πέρας του χρόνου».

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της πανδημίας ωστόσο, πρόσθεσε η Δρ. Πανά, «είχαμε καταγραφή περιπτώσεων, όπου υπήρχε επαναλοίμωξη από το στέλεχος, περίπου στο τρίμηνο. Έτσι λοιπόν, η όλη βιβλιογραφία καταδεικνύει ότι η φυσική ανοσία, είναι διάρκειας τριών μηνών χωρίς αυτό να μας λέει όμως πόσο ισχυρή είναι η ανοσία. Δηλαδή, αν κάποιος επανεκτεθεί στο τρίμηνο, είτε θα ξανανοσήσει ή θα το περάσει ασυμπτωματικά ή θα το περάσει πολύ ηπία. Ενδεχομένως, να ισχύουν οι δυο δεύτερες περιπτώσεις, όπου στο τρίμηνο από την πρώτη λοίμωξη, αν ξαναεκτεθεί θα νοσήσει πολύ ήπια ή καθόλου».

Παράλληλα, άξιο απορίας είναι εάν τα αντισώματα μπορούν να προστατεύσουν αυτούς που έχουν ήδη νοσήσει από τις μεταλλάξεις του ιού. Όπως ανέφερε η Δρ. Πανά, «αυτό που γνωρίζουμε από άλλες λοιμώξεις, είναι αυτό που λέγεται διασταυρούμενη αντίδραση. Δηλαδή τα αντισώματα μπορούν να ικανοποιούν και να είναι λειτουργικά και να παρέχουν ανοσία ως ένα βαθμό, ακόμη και σε παρόμοια στελέχη κάτι το οποίο ίσως ισχύει και τώρα, αλλά τον βαθμό και τα ακριβή δεδομένα, τώρα τα μελετάμε. Γι' αυτό υπάρχει και η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ευρώπη από τους επιστήμονες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Vaccelerate, όπου η Κύπρος είναι η συντονίστρια χώρα και όλα αυτά θα απαντώνται στο εγγύς μέλλον από την επιστημονική ομάδα στην Ευρώπη».

Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσον κάποιος ο οποίος εμβολιάζεται, είναι μεταδοτικός η Δρ. Πανά, απάντησε πως «δεν έχουμε επαρκή στοιχεία ακόμη, όσο αφορά τη μεταδοδικότητα, δηλαδή πόσο μεταδίδει ο εμβολιασμένος. Με τα πρώτα δεδομένα που έχουμε, είναι ότι μειώνεται το ιικό φορτίο που έχεις και καθ’ αυτό τον τρόπο μειώνει και τη μεταδοδικότητα στους υπόλοιπους. Αλλά μέχρι να είμαστε σίγουροι για όλα τα εμβόλια και να έχουμε επαρκή τεκμηρίωση, οφείλουμε να μην αλλάξει τίποτα στον τρόπο με τον οποίο έχουμε θέσει τα πρωτόκολλά μας, για το τεστ και την απομόνωση, γιατί είναι μια κομβική περίοδος. Αυτό αφορά όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, εισαχθέντες στην κυπριακή δημοκρατία και ταξιδιώτες. Επιβάλλεται να είμαστε αυστηροί αυτή την περίοδο και να μην ευνοήσουμε τη μετάδοση έστω και λίγο και των πιο μεταλλαγμένων στελεχών. Δηλαδή, αναχαιτίζουμε τώρα δυο φαινόμενα. Το ένα είναι γενικά την πανδημία και το δεύτερο να εξελιχθούν και να επικρατήσουν κάποια στελέχη του ιού που δεν θέλουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα