Κυριακή 18 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Άναψε Fuego και τους πήρε ο… El Diablo-Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

  26/02/2021 16:48
Άναψε Fuego και τους πήρε ο… El Diablo-Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Άναψε Fuego και τους πήρε ο… El Diablo-Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

  26/02/2021 16:48

Θύελλα αντιδράσεων και σάλο προκάλεσε η επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο, στον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2021.

Την Τετάρτη το απόγευμα η Panik Records έδωσε στη δημοσιότητα το «El Diablo». Ο τίτλος του μεταφράζεται ως «Ο Διάβολος» και οι στίχοι αναφέρουν πως η πρωταγωνίστρια του έδωσε την καρδιά της.

Συγκεκριμένα, οι στίχοι του τραγουδιού είναι:

«I fell in love, I fell in love

I gave my heart to el diablo, el diablo

I gave it up, I gave it up

Because he tells me I'm his angel, I'm his angel

Oh-oh-oh, el diablo, el diablo

I fell in love, I fell in love

I gave my heart to el diablo, el diablo».

Η επιλογή του τίτλου, αλλά και οι συγκεκριμένοι στίχοι προκάλεσαν την έντονη αντίδραση μερίδας πολιτών, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της συμμετοχής της Κύπρου στην Eurovision. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Αγαπητοί συμπολίτες, Η συμμετοχή της Κύπρου στο Διαγωνισμό της Eurovsion με το τραγούδι EL DIABLO είναι σκανδαλώδης για εμάς τους Χριστιανούς. Ενώστε μαζί μας τη φωνή διαμαρτυρίας», αναφέρεται συγκεκριμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άγνωστοι απείλησαν να κάψουν το ΡΙΚ λόγω του τραγουδιού της Eurovision

Απείλησαν να κάψουν το ΡΙΚ

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το τραγούδι ήταν τόσο έντονες, που μάλιστα κάποιοι άγνωστοι τηλεφώνησαν στην Αστυνομία και απείλησαν ότι θα κάψουν το ΡΙΚ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστοι τηλεφώνησαν στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, απειλώντας ότι θα βάλουν φωτιά λόγω του τραγουδιού. Η Αστυνομία τέθηκε σε κινητοποίηση και προσπαθεί να εξακριβώσει ποιοι κρύβονται πίσω από τις απειλές.

Σηκώνει το γάντι το ΡΙΚ

Σήκωσε το γάντι το κρατικό κανάλι και απάντησε στις αντιδράσεις και τις επικρίσεις που δέχεται για το εν λόγω τραγούδι. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του, το ΡΙΚ αναφέρει πως το τραγούδι το οποίο θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 65ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, εξιστορεί την περιπέτεια μιας κοπέλας που βρίσκει τον εαυτό της δέσμια σε μια σχέση εκμετάλλευσης μ’ έναν αλήτη, εξού και τον αποκαλεί «El diablo».

«Πρόκειται για την αιώνια πάλη του κακού με το καλό. Μέσα από αυτή την προβληματική σχέση με σύνδρομα Στοκχόλμης (To σύνδρομo της Στοκχόλμης είναι μια σύνθετη ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία το θύμα αρχίζει και τρέφει συναισθήματα συμπάθειας ή/και αγάπης προς το θύτη του) και παρά την παράνοια που βιώνει, στο τέλος λάμπει πάντα η αλήθεια, όπου αποζητά βοήθεια για έξοδο και αποτίναξη των δεσμών σε μια πορεία για ελευθερία».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «ειδικά στις μέρες μας, ευελπιστούμε το τραγούδι και η σωστή του ερμηνεία να αποτελέσουν έμπνευση όχι μόνο για γυναίκες αλλά για οποιονδήποτε βιώνει παρόμοιες καταστάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις αντιδράσεις και εξηγεί το βαθύτερο νόημα του «El Diablo» το ΡΙΚ

Η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ

Νωρίτερα, για το θέμα είχε τοποθετηθεί και το ΕΛΑΜ. Σε ανακοίνωσή του, το ΕΛΑΜ αναφέρει πως η ανακοίνωση του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διεθνές διαγωνισμό Eurovision έχει προκαλέσει σωρεία δίκαιων αντιδράσεων από τους πολίτες του τόπου. «Είναι αδιανόητο η Κύπρος να επιλέγει να εκπροσωπηθεί με ένα τραγούδι που φέρει τον τίτλο "ο Διάβολος".

«Ακόμη και αν ο στίχος "έδωσα την καρδιά μου στο διάβολο...αγαπώ τον διάβολο" είναι σε μεταφορικό επίπεδο, δεν παύει από το να στέλνει λανθασμένα μηνύματα. Σε μία περίοδο που ο Λαός μας δοκιμάζεται σκληρά, τέτοιες κινήσεις πλήττουν και προσβάλλουν κατά σκαιό τρόπο την Πίστη μας, το έσχατο καταφύγιο του ανθρώπου, το αποκούμπι και η ελπίδα του.

Καλούμε το ΔΣ του ΡΙΚ να αναιρέσει την απόφασή του και να επιλέξει ένα τραγούδι που θα προβάλει την ομορφιά, την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να γνωρίζουν αυτό το όμορφο νησί της Μεσογείου για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και όχι...για την αγάπη του προς το διάβολο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν απόσυρση του «El Diablo» από τη Eurovision οι Θεολόγοι

Ζητούν απόσυρση του «El Diablo» οι Θεολόγοι

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει τον "αποτροπιασμό του" σε σχέση με τους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού, το οποίο, όπως αναφέρει, «εξυμνεί τον Σατανά, αφιερώνει τη ζωή του σ΄ αυτόν και τον αγαπά».

Ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι τίθενται εκ των πραγμάτων κάποια σοβαρά ερωτήματα προς τη διοίκηση του ΡΙΚ, όπως το γιατί επιλέχθηκε ένα τραγούδι που προκαλεί τόσο βάναυσα τα θρησκευτικά αισθήματα του πιστού λαού, σε ποια σημεία αυτό το τραγούδι προάγει και διαδίδει στον ευρωπαϊκό χώρο τον πολιτισμό του τόπου μας και γιατί η μικρή και ημικατεχόμενη μας Κύπρος, ένα νησί που το επισκέπτονται χιλιάδες κάθε χρόνο, θαυμάζοντας εκτός των άλλων και τα θρησκευτικά του μνημεία, να εκπροσωπείται από ένα τραγούδι που προάγει ουσιαστικά τη σατανολατρεία.

Διερωτάται ακόμα με ποια κριτήρια ορίζει η αρμόδια επιτροπή στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, για να επιλέγει τέτοιας χαμηλής ποιότητας και ηθικής τραγούδια, που μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό και γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιλεχθούν καλλιτέχνες από το νησί μας με ήθος και ποιότητα, που να μπορούν να προάγουν τον πολιτισμό και τη μουσική μας παράδοση σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς.

«Εάν ζητούμενο», προσθέτει, «είναι απλά και μόνο η πρωτιά, καλύτερα να μην συμμετέχουμε καθόλου αν εκπροσωπούμαστε με την κάθε διαβολική υποκουλτούρα».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας