Λαμβάνουν αποφάσεις για τα σχολεία-Ζητούν ταυτόχρονη επιστροφή όλων οι γονείς

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Κυβέρνηση, όσον αφορά στις χαλαρώσεις στα μέτρα, με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία να αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα. Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις με την επιδημιολογική εικόνα, ώστε να λάβουν τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών.

Τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει τους ειδικούς να κλειδώσουν στα τελικά σενάρια. Όπως όλα δείχνουν, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιστρέψουν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου την 1η Μαρτίου και οι μαθητές του Γυμνασίου γύρω στα μέσα του μηνός και συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου.

Ωστόσο, ο τελικός λόγος είναι του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα λάβει και τις αποφάσεις και φαίνεται πως αυτό που επιθυμεί είναι η ταυτόχρονη επιστροφή όλων των μαθητών. Οι αποφάσεις του Υπουργείου αναμένεται να κατατεθούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εντός της εβδομάδας αναμένεται να έχει συνάντηση με τους επιδημιολόγους, κατά την οποία θα ακούσει τις εισηγήσεις τους, ενώ κατά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Πέμπτη θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις χαλαρώσεις.

«Να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές το συντομότερο»

Έντονες ανησυχίες εκφράζουν οι οργανωμένοι γονείς, όσον αφορά στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αφού τα παιδιά που βρίσκονται στο σπίτι, παρακολουθούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως από τα μέσα Δεκεμβρίου. Εξάλλου, εξετάσεις τετραμήνων και τελικές εξετάσεις δεν βρίσκονται μακριά.

«Εμείς αυτό που ζητήσαμε από τον υπουργό είναι επιστροφή όλων των μαθητών, την ίδια περίοδο. Αν πρέπει να γίνουν διαφορετικά, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιστρέψουν πρώτα τα γυμνάσια και μετά τα Λύκεια», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Οι τελικές εξετάσεις, που θα δώσουν οι μαθητές στο τέλος του χρόνου, αλλά και τα πολλά προβλήματα κατά την τηλεκπαίδευση, όπως τα κατέγραψαν οι γονείς, είναι αυτά που ενισχύουν τους ενδοιασμούς τους. Μάλιστα, καλούν το Υπουργείο Παιδείας να λάβει αποφάσεις που θα διευκολύνουν τόσο τους μαθητές των Λυκείων, όσο και των Γυμνασίων.

«Αν θα γίνει αναπροσαρμογή της ύλης, για τις τελικές εξετάσεις, στα Λύκεια, πρέπει να γίνει και στα Γυμνάσια. Τα προβλήματα με τις υποδομές και την τηλεκπαίδευση ήταν περισσότερα στα Γυμνάσια, από ό,τι στα Λύκεια. Εμείς θεωρούμε ότι για να εξαλειφθούν τα προβλήματα πρέπει να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές την ίδια περίοδο. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα είναι επιζήμια και όσον αφορά την ύλη και για το χρονικό περιθώριο που θα μείνει για το τέλος της χρονιάς».

Αγκάθι οι βουλευτικές

Ένα άλλο πρόβλημα που φαίνεται να παρουσιάζεται είναι η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, τον Μάιο. Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να πραγματοποιήσει τις Παγκύπριες Εξετάσεις μετά το πέρας των εκλογών, βρίσκει αντίθετους τους γονείς, καθώς, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, δεν θα υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις.

«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το σενάριο. Πότε θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων, αν οι Παγκύπριες Εξετάσεις γίνουν μετά τις βουλευτικές; Εμείς θεωρούμε ότι μπορούν να γίνουν παράλληλα. Να μην υπάρχουν εκλογικά κέντρα στα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, να χρησιμοποιηθούν μόνο τα Γυμνάσια. Ή μπορούν να ξεκινήσουν οι Παγκύπριες Εξετάσεις από το Μάιο, να διακόψουν για το τριήμερο των εκλογών. Να μείνουν κλειστά για μία ημέρα τα σχολεία».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία