Ρευστή η κατάσταση για την επιστροφή των μαθητών-Τα σενάρια και η απάντηση ΥΠΠΑΝ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται μαθητές, γονείς και καθηγητές, αφού ακόμη δεν έχουν παρθεί επίσημες ανακοινώσεις, όσον αφορά στην επιστροφή τους στα θρανία. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα σχολεία, με τη λανθασμένη εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου εντείνονται.

Όλα είναι ρευστά, με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας να καταγράφουν τις θέσεις των ειδικών, ώστε να έχουν μπροστά τους την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί, πριν κλειδώσουν στις αποφάσεις τους. Από την άλλη πλευρά, οι καθηγητές και οι μαθητές περιμένουν καρτερικά τις αποφάσεις, για την επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των δύο τάξεων των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, που παραμένουν ακόμη στο σπίτι και πραγματοποιούν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση.

Μάλιστα, μερίδα καθηγητών έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους, που οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων παραμένουν στο σπίτι, αφού η σχολική χρονιά έχει μπει στο δεύτερο εξάμηνό της, ενώ οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση από πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Βαρύ είναι και το τίμημα, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, για τους μαθητές των Λυκείων της Λεμεσού και Πάφου, δύο επαρχίες, στις οποίες είχαν ληφθεί πρόσθετα μέτρα, μέσα στο Νοέμβριο, αφού είχε παρατηρηθεί έξαρση των κρουσμάτων.

Τα σενάρια επιστροφής των μαθητών και η απάντηση Προδρόμου

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Υπουργείο Παιδείας, αφού ακόμη δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση ή αναφορά, που να προδίδει τις προθέσεις για την επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών. Ωστόσο, οι ψίθυροι και τα σενάρια άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν.

Το ένα σενάριο, έκανε λόγο για επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία, αρχές της τέταρτης εβδομάδας Φεβρουαρίου, ενώ ένα άλλο σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας ανέφερε πως αρχές Μαρτίου θα επέστρεφαν στα θρανία οι μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, ενώ μέσα Μαρτίου θα επέστρεφαν και οι μαθητές των Γυμνασίων. Εξάλλου, υπήρξε και ένα τρίτο σενάριο, που έκανε λόγο για επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία, γύρω στα μέσα Μαρτίου.

Ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, παρουσιάστηκε κατηγορηματικός, όσον αφορά στα σενάρια, τονίζοντας στους εκπαιδευτικούς ότι θα πρέπει να αναμένουν επίσημες ανακοινώσεις. Ο τελευταίος λόγος πέφτει, εξάλλου, στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο κινείται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και των εισηγήσεων από την ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή, που απαρτίζεται από επιδημιολόγους. Πρώτιστο μέλημα όλων είναι η επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν οι ενδείξεις που επιτρέπουν στους αρμόδιους να κλειδώσουν σε ένα σενάριο.

Πρώτα βουλευτικές μετά Παγκύπριες Εξετάσεις

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Πρόδρομου Προδρόμου, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις συζητήθηκαν και θέματα που άπτονται της αξιολόγησης των μαθητών, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στις Παγκύπριες Εξετάσεις, αλλά και τις εξετάσεις τετραμήνων. Ο κ. Προδρόμου έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου το ενδεχόμενο εισαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων και στη Γ’ Λυκείου, από την ερχόμενη σχολική χρονιά, και τη χρήση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για εισδοχή στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Η πρόταση αυτή του υπουργού Παιδείας, εκ πρώτης όψεως συνεπάγεται κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων. Από πλευράς τους οι καθηγητές κράτησαν μία «αμυντική» στάση, την παρούσα φάση και αναμένεται να τοποθετηθούν όταν λάβουν γραπτώς τα αιτήματα του κ. Προδρόμου και τα μελετήσουν.

Εξάλλου, έγινε συζήτηση και για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των φετινών Παγκύπριων Εξετάσεων, με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμη Πολυβίου, να αναφέρει στον REPORTER πως ο κ. Προδρόμου τους ενημέρωσε πως οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν μετά τις Βουλευτικές Εκλογές. Πράγμα που συνεπάγεται ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις θα ξεκινήσουν από αρχές του Ιουνίου, κάτι που έγινε και την περσινή χρονιά, αφού αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας.

Όσον αφορά στην ύλη των εξετάσεων, ο υπουργός τους ενημέρωσε πως η ύλη των Παγκύπριων αναμένεται να καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, σε ποιο σημείο έχει φτάσει στη διδασκαλία. Κάτι που ισχύει και για τις εξετάσεις τετραμήνων.

«Η διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων έχει τεθεί στο τραπέζι και ο υπουργός μας απάντησε ότι θα εξαρτηθούν όλα από την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπάρχουν, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν».

Εξάλλου, οι καθηγητές έθεσαν ενώπιον του κ. Προδρόμου και τους προβληματισμούς του, όσον αφορά στην εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, αφού παρατηρείται ότι αρκετοί μαθητές δεν τηρούν τα μέτρα, όσον αφορά στις αποστάσεις ανάμεσά τους. «Ο υπουργός τα γνωρίζει, τα παρατηρεί και θα δούμε τι θα γίνει. Η τροποποίηση είναι θέμα των επιδημιολόγων. Εμείς του είπαμε τις ανησυχίες μας», κατέληξε ο κ. Πολυβίου.

Δειτε Επισης

Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση