Restart με αυστηρά πρωτόκολλα και χιλιάδες τεστ-Οι σκέψεις για την επόμενη φάση

Το πιο σημαντικό βήμα για το restart, με σύμμαχο τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάνει αύριο η χώρα μας αφού επαναδραστηριοποιούνται δεκάδες χιλιάδες άτομα. Υπουργείο Υγείας και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες άλλων Υπουργείων βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, με στόχο να μην έρθει αντιμέτωπη η Κύπρος με νέα έξαρση κρουσμάτων και ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Το ξεκλείδωμα του δεύτερου σταδίου της πρώτης φάσης αποκλιμάκωσης, θεωρείται κομβικής σημασίας για τη συνέχεια και είναι γι’ αυτό το λόγο που οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων, αλλά και των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός των χώρων εργασίας. Παράλληλα θα συνεχιστούν τα χιλιάδες τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, ώστε να εντοπίζονται και να περιορίζονται έγκαιρα τα θετικά περιστατικά.

Από αύριο ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και πρακτορεία στοιχημάτων. Επιστρέφουν ακόμη στα θρανία, μαθητές δημοτικών σχολείων και αυτοί της Γ’ Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών.

Επιπρόσθετα αυξάνεται σε τέσσερις, ο αριθμός ατόμων που μπορούν να επισκεφθούν οικίες, ανεξαρτήτως συγγένειας, ενώ ανοίγουν οι χώροι θρησκευτικής λατρείας με τη Θεία Λειτουργία να τελείται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 50 άτομα.

Σ’ ότι αφορά στον πολιτισμό, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία κλειστών θεάτρων και των κινηματογράφων, με μέγιστο αριθμό θεατών τα 50 άτομα.

Στο αθλητισμό εξάλλου, αποφασίστηκε όπως επιτραπεί από αύριο η ατομική προπόνηση όλων των αθλημάτων σε ανοικτές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, με μέγιστο αριθμό 5 αθλούμενων, περιλαμβανομένου και του προπονητή. Εξαιρούνται τα γήπεδα ποδοσφαίρων, όπου επιτρέπεται η προπόνηση μέχρι τριών ξεχωριστών ομάδων των πέντε ατόμων.

«Η επιδημιολογική εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη αλλά ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων στους εργαζόμενους που θα επιστρέψουν, προκειμένου να μην υπάρχει πισωγύρισμα.

«Θέλουμε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη, γι’ αυτό επαναλαμβάνω την έκκληση προς τους πολίτες, τους εργοδότες και εργαζομένους, με την επιστροφή τους στους χώρους εργασίας να τηρούν τα πρωτόκολλα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην φθάσουμε σε σημείο που δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από την επαναφορά περιοριστικών μέτρων. Είναι κάτι που απευχόμαστε», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το διάταγμα με τις χαλαρώσεις και τους περιορισμούς-Σε ισχύ από τη Δευτέρα

Οι σκέψεις για την επόμενη φάση

Οι επιστήμονες σε συνεργασία με τη διυπουργική Τεχνική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες από τα Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και Εμπορίου, άρχισαν ήδη να συζητούν τον οδικό χάρτη της δεύτερης φάσης αποκλιμάκωσης, που τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Υπενθυμίζεται ότι οι χαλαρώσεις που δόθηκαν ισχύουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Οι τελικές αποφάσεις, αναμένεται να ληφθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν στη ζωή μας, για ακόμα λίγο διάστημα τα sms καθώς και άλλοι περιορισμοί στις διακινήσεις, όπως το κέρφιου και οι διακινήσεις στα σπίτια. Κι αυτό με στόχο να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να θωρακιστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το δεύτερο στάδιο της πρώτης φάσης αποκλιμάκωσης, που ξεκινά από αύριο να παραταθεί για ακόμα λίγο διάστημα, προκειμένου να διαφανεί η επίπτωση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι επιστήμονες συνεχίζουν πάντως να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω και των νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του ιού, επαναλαμβάνοντας πως η αποκλιμάκωση πρέπει να γίνει με αργούς ρυθμούς.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εφαρμογή πλάνο μαζικότερων εμβολιασμών, ανοίγουν κέντρα-Ο στόχος Φεβρουαρίου

Ο στόχος των εμβολιασμών

Όπως εκτιμάται τον δεύτερο μήνα της άνοιξης, όταν θα ανοίξει ο καιρός και εφόσον προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εμβολιασμοί, η χώρα μας θα είναι έτοιμη να αρχίσει να κάνει βήματα προς την κανονικότητα, με ξεκλείδωμα περισσότερων επιχειρήσεων και άρση περιορισμών.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του εμβολιαστικού μας προγράμματος, που ανεβάζει σημαντικά ρυθμούς από την ερχόμενη εβδομάδα, οπόταν και θα φτάσουν 7,200 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που αποφασίστηκε όπως χορηγείται χωρίς ηλικιακά κριτήρια. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να φτάσουν συνολικά 69,403 δόσεις του εμβολίου της βρετανο-σουηδικής εταιρείας και γύρω στις 100 χιλιάδες το Μάρτιο. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις.

Ο στόχος Φεβρουαρίου, είναι να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, καθώς και οι επαγγελματίες υγείας. Κατόπιν εισήγησης της ad hoc επιτροπής που έχει συσταθεί για τον καθορισμό της ιεράρχησης των ευάλωτων ομάδων, θα αρχίσει σταδιακά και ο εμβολιασμός ατόμων που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται πως θα εμβολιαστούν περίπου 100 χιλιάδες άτομα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2021, έγιναν συνολικά 32,837 εμβολιασμοί. Την πρώτη δόση του εμβολίου έλαβαν συνολικά 22,813 άτομα που εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 80 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού για την COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έλαβαν μέχρι στιγμής και τη δεύτερη δόση και συνεπώς ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, ανέρχεται σε 10,024.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες είναι διαθέσιμα μέσω της Πύλης Εμβολιασμού 10,058 νέα ραντεβού. Πρόσβαση έχουν τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, τα οποία δεν έχουν διευθετήσει ραντεβού τις προηγούμενες εβδομάδες ή δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί. Τα ραντεβού αφορούν την περίοδο από τις 8 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου