Σε εφαρμογή πλάνο μαζικότερων εμβολιασμών, ανοίγουν κέντρα-Ο στόχος Φεβρουαρίου

Με όπλα τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και τα μαζικά τεστ, η χώρα μας προχωρά σε δύο εικοσιτετράωρα στο πιο σημαντικό βήμα της πρώτης φάσης αποκλιμάκωσης, αφού πέραν των 80 χιλιάδων ατόμων, αναμένεται να επαναδραστηριοποιηθούν. Παράλληλα στη φαρέτρα του Υπουργείου Υγείας, μπαίνουν και οι χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, με το μεγάλο στόχο να είναι ο εμβολιασμός 100 χιλιάδων ατόμων, μέχρι το τέλος Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το διάταγμα με τις χαλαρώσεις και τους περιορισμούς-Σε ισχύ από τη Δευτέρα

Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα με την παραλαβή 7,200 δόσεων. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να φτάσουν συνολικά 69,403 δόσεις του εμβολίου της βρετανο-σουηδικής εταιρείας και ακόμα περισσότερες το Μάρτιο.

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, εισηγήθηκε χθες τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, χωρίς ηλικιακό όριο, κάτι που έχει συστήσει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Επιπρόσθετα, υιοθετήθηκε η σύσταση της όπως η δεύτερη δόση του εμβολίου χορηγείται τη 12η εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων χωρών Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ελλάδα έχουν αποφασίσει ότι δεν θα χορηγούν το συγκεκριμένο εμβόλιο στους άνω των 65 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ναι» από την Κύπρο στο εμβόλιο της AstraZeneca και για τους άνω των 65 ετών

Δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμοί το Φεβρουάριο

Η αύξηση του αριθμού των δόσεων των εμβολίων, εντείνει κατά πολύ τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας μας. Η αρχή γίνεται από σήμερα, αφού για τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών διατίθενται από τις 9 το πρωί 10,058 νέα ραντεβού.

Μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, τα ενδιαφερόμενα άτομα θα μπορούν να διευθετήσουν ραντεβού για την περίοδο από τις 8 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου στα Κέντρα Εμβολιασμού.

Από την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου αρχίζει και η λειτουργία Εμβολιαστικού Κέντρου στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης στην Λευκωσία (αίθουσες 51 και 61, Ανατολική Είσοδος), προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσίτερα άτομα. Την Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου τίθεται εξάλλου, σε λειτουργία το Εμβολιαστικό Κέντρο στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στην Λεμεσό.

Ο στόχος Φεβρουαρίου, είναι να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, καθώς και οι επαγγελματίες υγείας. Κατόπιν εισήγησης της ad hoc επιτροπής που έχει συσταθεί για τον καθορισμό της ιεράρχησης των ευάλωτων ομάδων, θα αρχίσει σταδιακά και ο εμβολιασμός ατόμων που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σταθερά στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε διενέργεια τεστ η Κύπρος

Σημαντική βελτίωση επιδημιολογικών δεδομένων

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, εν τω μεταξύ, όπως διαφάνηκε και στα νέα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς για την πορεία της πανδημίας, συνεχίζουν τα άλματα βελτίωσης.

«Είναι αρκετά καλή η εικόνα, έχει περιοριστεί πάρα πολύ ο ρυθμός εξάπλωσης μέσα στον πληθυσμό. Αυτό φαίνεται από το ποσοστό θετικότητας, σε όλα τα συστήματα που έχουμε για την καταγραφή των εργαστηριακών εξετάσεων. Υπάρχει μια σαφής πτωτική πορεία», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Γιώργος Νικολόπουλος.

Παρά τη βελτίωση ωστόσο το φορτίο νοσηρότητας παραμένει υψηλό, αφού στην αθροιστική επίπτωση 14 ημερών καταγράφονται 183 περιστατικά της νόσου ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, με το Ευρωπαϊκό όριο ασφαλείας, να είναι τα 150. Δύο επαρχίες πάντως, η Πάφος και η Λευκωσία, βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο, στοιχείο πολύ θετικό. Τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Λεμεσός με σχεδόν 295 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

«Όσον αφορά στα ενεργά περιστατικά στην κοινότητα, βλέπουμε ότι έχει μειωθεί η αθροιστική επίπτωση, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από το Ευρωπαϊκά αποδεκτό όριο. Άρα έχουμε μία μάζα ενεργών περιστατικών στην κοινότητα και εάν λάβουμε υπόψη μας, ότι θα υπάρχουν και κάποια που είναι αδιάγνωστα, αντιλαμβανόμαστε ότι το φορτίο νοσηρότητας στην κοινότητα δεν έχει μειωθεί, όσο θα θέλαμε. Αυτό σημαίνει ότι εάν απότομα αυτοί οι άνθρωποι αρχίσουν να έχουν επαφές, θα μπορούσε να έχουμε μία έξαρση», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.

Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε και στη μείωση του αριθμού των ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία, προσθέτοντας ότι ούτε οι νοσηλείες έχουν φτάσει ακόμη σε ασφαλή όρια.

Σ’ ότι αφορά στην ανησυχία για τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία και Νότιο Αφρική, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως «κάποια στελέχη είναι πιο μεταδοτικά, όπως έχει φανεί. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειωμένη, αλλά παραμένει σε ένα καλό επίπεδο. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως η πανδημία συνεχίζει με κάποιες εκπλήξεις, όπως είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη. Εμείς πρέπει να συμβάλουμε στην κατεύθυνση του περιορισμού της εξάπλωσης και αυτό μπορεί να γίνει με τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος, η πολιτεία πέραν από την μεγιστοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, θα πρέπει παράλληλα να λαμβάνει μέτρα, με βάση την εικόνα σε κάθε φάση της πανδημίας. «Μέτρα δηλαδή όπως είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία καταστημάτων, σε συνδυασμό με τα πολλά τεστ, την ιχνηλάτηση και την απομόνωση. Στα μέτρα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η μεγάλη κόπωση και η αντίδραση του πληθυσμού ώστε να υπάρχει ισορροπία και να γίνουν πιο αποδεκτές οι προτάσεις, οι οποίες γίνονται. Κι αυτό επειδή εάν προτείνονται πράγματα στα οποία ο κόσμος δεν θα συμμορφώνεται, μπορεί να μην έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή