Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις, η πρόβα τζενεράλε της Δευτέρας και το στοίχημα

Το ελεγχόμενο «ξεκλείδωμα» του πολιτισμού και του αθλητισμού, ήρθε να προστεθεί στις χαλαρώσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα. Η απόφαση λήφθηκε, από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού σε αυτό το στάδιο, τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν. Ωστόσο, ανησυχία προκάλεσε χθες το απόγευμα ο εντοπισμός εννέα νέων θετικών κρουσμάτων, της βρετανικής, πιο μεταδοτικής μετάλλαξης, σε 24 δείγματα που εξέτασε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Το θετικό είναι πως δεν εντοπίστηκαν στελέχη της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας, που συνδέονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με μεγαλύτερη νοσηρότητα. 

Η παγκόσμια ανησυχία για αυτές τις μεταλλάξεις, οδήγησε και στη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έπειτα από πρόταση του Κωνσταντίνου Ιωάννου, για υποχρεωτική καραντίνα τριών ημερών σε όσους φτάνουν στην Κύπρο από το Σάββατο, από χώρες της Κατηγορίας Α και Β. Οι ταξιδιώτες αυτοί μετά τις 72 ώρες, θα πρέπει να υποβάλλονται με δικά τους έξοδα σε τεστ με τη μέθοδο PCR.

O στόχος του μέτρου αυτού, είναι να εντοπιστούν έγκαιρα άτομα που ενδεχομένως έχουν προσβληθεί από τα νέα στελέχη του ιού και να αποτραπεί ευρεία μετάδοση στην κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος από τις 21 Δεκεμβρίου 2020 εφαρμόζει επιπρόσθετα μέτρα για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετώντας την πολιτική του υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο επτά ημερών σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας και την εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξη και την έβδομη ημέρα από την άφιξη. 

Από την ερχόμενη βδομάδα περίπου το 4-8% των θετικών δειγμάτων της χώρας μας θα αποστέλλονταιγια διερεύνηση στο ECDC και έτσι θα διαπιστωθεί το εύρος της διάδοσης της βρετανικής μετάλλαξης, καθώς και εάν υπάρχουν στην κοινότητα τα υπόλοιπα στελέχη, που προκαλούν ανησυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίστηκε σε εννέα θετικά κρούσματα το βρετανικό στέλεχος-Εντείνεται η ανησυχία

Η επιστροφή της Δευτέρας

Τα αρμόδια Υπουργεία προετοιμάζονται, εν τω μεταξύ, για το δεύτερο και μεγαλύτερο στάδιο της πρώτης φάσης του unlock, στις 8 Φεβρουαρίου. Τη Δευτέρα επιστρέφουν οι εργαζόμενοι του λιανικού εμπορίου, των πρακτορείων στοιχημάτων, των μουσείων, των θεάτρων και των αρχαιολογικών χώρων. Επιστρέφουν ακόμη στα θρανία, μαθητές δημοτικών σχολείων και αυτοί της Γ’ Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών.

Επιπρόσθετα αυξάνεται σε τέσσερις, ο αριθμός ατόμων που μπορούν να επισκεφθούν οικίες, ανεξαρτήτως συγγένειας, ενώ ανοίγουν οι χώροι θρησκευτικής λατρείας με τη Θεία Λειτουργία να τελείται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 50 άτομα.

Σ’ ότι αφορά στον πολιτισμό, αποφασίστηκε χθες η επαναλειτουργία κλειστών θεάτρων και των κινηματογράφων, με μέγιστο αριθμό θεατών τα 50 άτομα. Οι πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν σε θέατρα και κινηματογράφους πρέπει να αποστέλλουν sms στο 8998, με επιλογή τον αριθμό 9.

Στο αθλητισμό αποφασίστηκε όπως επιτραπεί από τις 8 Φεβρουαρίου η ατομική προπόνηση όλων των αθλημάτων σε ανοικτές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, με μέγιστο αριθμό 5 αθλούμενων, περιλαμβανομένου και του προπονητή. Εξαιρούνται τα γήπεδα ποδοσφαίρων, όπου επιτρέπεται η προπόνηση μέχρι τριών ξεχωριστών ομάδων των πέντε ατόμων. Στις 13 Φεβρουαρίου επαναρχίζει εξάλλου, το πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας.

Όλοι οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι καθώς και οι αθλητές ηλικίας άνω των 12 ετών θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου, μέσω του δωρεάν προγράμματος του Υπουργείου Υγείας ή ιδιωτικά μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, το 50% των εργαζομένων σε αθλητικές εγκαταστάσεις και των αθλητών άνω των 12 ετών οφείλουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου.

Τα άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας, που επιθυμούν να μετακινηθούν για ατομική προπόνηση στους χώρους που αναφέρονται πιο πάνω, οφείλουν να αποστέλλουν sms στο 8998, με επιλογή του αριθμού 6.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επιπτώσεις για όσους εργαζόμενους επιστρέψουν χωρίς τεστ-Τι θα ισχύσει για εκπαιδευτικούς

Το μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Υγείας, είναι οι μαζικοί έλεγχοι μέσω των τεστ ταχείας ανίχνευσης, αφού όσοι επιστρέψουν οφείλουν να έχουν αρνητικό rapid test. Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε θα πραγματοποιηθούν γύρω στα 150 χιλιάδες τεστ ταχείας ανίχνευσης.

Το κέρδος από τη διενέργεια των μαζικών τεστ θα είναι διττό. Από τη μία, όσα θετικά κρούσματα εντοπιστούν θα περιοριστούν και έτσι θα μειωθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης σε χώρους εργασίας που θα επαναδραστηριοποιηθούν και από την άλλη, θα αποκρυσταλλωθεί εικόνα, για την ακριβή κατάσταση στην κοινότητα.

Το πρόγραμμα ελέγχου των εργαζομένων διενεργείται ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ελέγχου του γενικού πληθυσμού. Για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν τη Δευτέρα, τα τεστ γίνονται με αλφαβητική σειρά και σήμερα μπορούν να μεταβούν στα σημεία δειγματοληψίας, άτομα που το επίθετό τους αρχίζει από Κ ή Λ και με λατινικούς χαρακτήρες από J,K, L, ή M.

Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι μονάδες δειγματοληψίας αυξάνονται σε 56 και θα λειτουργήσουν παγκύπρια σε διευρυμένο ωράριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις