Οι επιπτώσεις για όσους εργαζόμενους επιστρέψουν χωρίς τεστ-Τι θα ισχύσει για εκπαιδευτικούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ελέγχου δωρεάν μαζικών τεστ αντιγόνου, του Υπουργείου Υγείας για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στις δουλειές τους τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. Όπως είναι ήδη γνωστό, προϋπόθεση για την επιστροφή τους αποτελεί η προσκόμιση αρνητικού rapid test το οποίο θα έχει ισχύ επτά ημερών. Τι θα γίνει όμως, εάν κάποιος μεταβεί στη δουλειά του χωρίς τεστ αντιγόνου και τι επιπτώσεις υπάρχουν;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η ευθύνη βαραίνει τον εργοδότη και εάν γίνει έλεγχος και διαφανεί πως κάποιοι εργαζόμενοι δεν έχουν τεστ τότε το πρόστιμο είναι 300 ευρώ. Ο εργοδότης οφείλει να μην επιτρέψει την είσοδο σε όσους δεν προσκομίσουν τεστ. Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν οι ίδοιι το πρόστιμο μόνο σε περίπτωση που αρνήθηκαν να υποβληθούν σε τεστ, παρά τις υποδείξεις στους εργοδότες τους.

Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, κάποιοι εκ των οποίων διαμήνυσαν σε ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ πως θα παρουσιαστούν σε σχολεία χωρίς rapid test, δεν θα τους επιτραπεί, σύμφωνα με πληροφορίες η είσοδος στα σχολεία.  Σημειώνεται ότι για τους μαθητές που επιστρέφουν υπάρχει σύσταση, αλλά δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν αρνητικό rapid test.

Ελέγχους θα διενεργούν το Υπουργείο Υγείας καθώς και άλλες υπηρεσίες, με στόχο να διαφανεί εάν τηρήθηκε το διάταγμα.

Υπενθυμίζεται πως το αποτέλεσμα του rapid test έχει χρονική ισχύ εφτά ημερών, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα το άτομα εκδηλώσει συμπτώματα ή χαρακτηριστεί επαφή και θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που καθορίζει Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Ο εργοδότης/επιχείρηση έχει την ευθύνη για τον συντονισμό επανάληψης του ελέγχου των εργαζομένων, ώστε ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία βάση να έχουν σε ισχύ rapid test όπως καθορίζεται πιο κάτω:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO