Ενώπιον Υπουργικού οι νέες χαλαρώσεις-Υπό όρους άνοιγμα σχολών και γυμναστηρίων

Τα βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα φέρνουν νέες χαλαρώσεις, αυτή τη φορά στον αθλητισμό. Το πλάνο για σταδιακό «άνοιγμα» του αθλητισμού, που θα ξεκινήσει στις 8 Φεβρουαρίου, οδηγείται προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που συνέρχεται στις 9:30.

Το πλάνο καταρτίστηκε, έπειτα από διαβουλεύσεις του υπουργού Υγείας με τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ. Στην πρώτη του φάση, που ξεκινά τη Δευτέρα ταυτόχρονα με την επιστροφή μαθητών και εργαζομένων, θα επαναρχίσουν, υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι προπονήσεις.

Στη Β΄κατηγορία, οι προπονήσεις θα διενεργούνται όπως και στην Α΄κατηγορία, με στόχο περί τα μέσα Φεβρουαρίου και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αρχίσει το πρωτάθλημα. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, θα μπορεί να γίνει προπόνηση στην παρουσία μέχρι πέντε ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή, ωστόσο σε εξωτερικές εγκαταστάσεις.

Ταυτόχρονα ανοίγουν με τους ίδιους όρους γυμναστήρια, σχολές χορού, σχολές καράτε και άλλα συναφή αθλήματα. Πρέπει δηλαδή η εξάσκηση να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους με μεγιστο αριθμό τα πέντε άτομα, ενώ δεν θα επιτρέπεται η σωματική επαφή.

Η προϋπόθεση για το «άνοιγμα» του αθλητισμού, είναι να γίνεται εβδομαδιαία εργαστηριακός έλεγχος τουλάχιστον στο 50% των αθλούμενων και των προπονητών.

Δεν φέρουν ένσταση οι επιστήμονες

Η επανεκκίνηση του αθλητισμού, ήταν και μία πρόταση των επιστημόνων ανέφερε στον REPORTER, o επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης. «Εμείς ως επιτροπή δεν φέρουμε ένσταση, αντίθετα αναγνωρίζουμε την ανάγκη να ξεκινήσουν αθλητικές δραστηριότητες και για λόγους προετοιμασίας και εκγύμνασης και για ψυχολογικούς λόγους. Πολύ σημαντική βέβαια, είναι η τήρηση και οι επιτήρηση των μέτρων».

Μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, θα έχουν σήμερα τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της τεχνικής διυπουργικής επιτροπής για την διαχείριση της πανδημίας, αφού θα αρχίσει η συζήτηση για το τι θα περιλαμβάνεται στη δεύτερη φάση χαλαρώσεων από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου. 

«Το πλάνο για όποιες επόμενες χαλαρώσεις, θα πρέπει να παραμείνει στις γραμμές που έχουμε δηλώσει ως επιτροπή. Οι φάσεις των χαλαρώσεων, πρέπει να είναι αργές και προσεκτικές και μεταξύ τους να απέχουν το ελάχιστο 15 ημέρες η μία από την άλλη, ώστε να ξέρουμε ότι μπορούμε με ασφάλεια να προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο Καθηγητής Τσιούτης.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε αυτό το στάδιο, είναι μήπως οι νέες πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, συμβάλουν σε ενδεχόμενο εκτροχιασμό της κατάστασης, κάτι που ενδεχομένως θα φέρει τη χώρα μας αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιούτης, οι μεταλλάξεις αυτές έχουν δύο χαρακτηριστικά. «Το πρώτο είναι ότι τα στελέχη τους μεταδίδονται πιο εύκολα και το δεύτερο ότι κάποιες από κυρίως της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας, φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικές στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό ενέχει κάποιες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Ο επικεφαλής της επιστημονικής Ομάδας, ανέφερε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συχνούς εργαστηριακούς ελέγχους τόσο στην κοινότητα όσο και στα αεροδρόμια, κάτι που ήδη γίνεται. «Πρέπει να γίνουν και γενετικές αναλύσεις τουλάχιστον, δειγματοληπτικά ανά εβδομάδα για να γνωρίζουμε ποια είναι η συχνότητα των μεταλλάξεων αυτών. Πολύ σημαντικό, είναι πως ο βασικός γνώμονας τόσο της χαλάρωσης όσο και του περιορισμού της μετάδοσης, είναι η τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας».

Σ’ ότι αφορά στα εμβόλια κατά της covid-19, σύμφωνα με τον κ. Τσιούτης κάποιες πρώιμες εργαστηριακές αναφορές δείχνουν ότι κάποια από αυτά καλύπτουν κάποιες από τις μεταλλάξεις, ωστόσο σε λιγότερο ποσοστό. «Αυτό ισχύει για τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της johnson&Johnson. Παραμένει σε αποδεκτά ποσοστά η κάλυψη, ωστόσο είναι χαμηλότερη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σημεία δειγματοληψίας rapid test για εργαζόμενους

Συνεχίζονται τα μαζικά τεστ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εν τω μεταξύ το πρόγραμμα διενέργειας μαζικών rapid test στον πληθυσμό και στους εργαζόμενους οι οποίοι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους τη Δευτέρα. Όπως εκτιμάται θα επαναδραστηριοποιηθούν στις 8 Φεβρουαρίου, περίπου 80 χιλιάδες άτομα.

Όπως είναι γνωστό οι δειγματοληψίες γίνονται με αλφαβητική σειρά. Σήμερα θα εξεταστούν όσοι τα επίθετά τους αρχίζουν από Δ, Ε, Ζ, Η, Θ και Ι και με λατινικούς χαρακτήρες από E,F,G,H και I.

Όσοι εργαζόμενοι με επίθετο από Α – Γ (ελληνικό αλφάβητο) και A – D (λατινικό αλφάβητο) δεν προσήλθαν χθες για εργαστηριακό έλεγχο, καλούνται από το Υπουργείο Υγείας να το πράξουν τις επόμενες μέρες, αφού προϋπόθεση για να επανέλθουν στην εργασία τους, είναι η προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος rapid test.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, για από σήμερα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου οι μονάδες δειγματοληψίας αυξάνονται σε 55.

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού

Εν τω μεταξύ ανοίγει στις 9 το πρωί η Πύλη Εμβολιασμού, για άτομα άνω των 83 ετών. Οι εμβολιασμοί αφορούν στην περίοδο από τις 8 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Συστήνεται στους πολίτες που εμπίπτουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα που έχει προτεραιότητα για εμβολιασμό, να διευθετούν ραντεβού στην πρώτη χρονικά διαθέσιμη ημέρα και ώρα, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή στα Κέντρα Εμβολιασμού.

Ανάλογα με τον ρυθμό εξάντλησης των ραντεβού για τα άτομα άνω των 83 ετών, οι πολίτες θα ενημερωθούν μέσω ανακοίνωσης από το Υπουργείο Υγείας για τη διάθεση των ραντεβού σε επόμενες ηλικιακές υπό-ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών