Έρχονται επιπρόσθετες χαλαρώσεις-Αρχίζουν τα τεστ με αλφαβητική σειρά

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, φέρνει όπως όλα δείχνουν έκτακτες χαλαρώσεις στον αθλητισμό και σα γυμαστήρια. ΚΟΑ και Υπουργείο Υγείας έχουν καταρτίσει πλάνο επανεκκίνσης, το οποίο εξετάζεται από την διυπουργική τεχνική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες από πέντε Υπουργεία.

Στην πρώτη φάση του σχεδίου, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, θα επιτρέπεται η προπόνηση με μέγιστο αριθμό συμμετοχής, τα πέντε άτομα συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή. Η προϋπόθεση ωστόσο θα είναι να πραγματοποιείται σε ανοικτές εγκαταστάσεις και όχι σε κλειστούς χώρους. Σημειώνεται ότι θα μπορούν να γίνουν προπονήσεις πέντε ατόμων, χωρίς την παρουσία προπονητή.

Ταυτόχρονα, με πέντε άτομα αναμένεται να λειτουργήσουν και τα γυμναστήρια, εκτός όμως του κλειστού χώρου. Τα νέα μέτρα, θα περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη. 

Η προϋπόθεση για το «άνοιγμα» του αθλητισμού, είναι να γίνεται εβδομαδιαία εργαστηριακός έλεγχος τουλάχιστον στο 50% των αθλούμενων και των προπονητών. Σε εξέλιξη βρίσκεται, εν τω μεταξύ διάλογος και για την επανέναρξη προπονήσεων των πρωταθλημάτων των υπόλοιπων κατηγοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις νέοι θάνατοι και 120 κρούσματα-Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

Αρχίζουν τα τεστ με αλφαβητική σειρά

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πάντως βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, με στόχο τη διαφύλαξη των επιδημιολογικών δεδομένων, που συνεχίζουν να παρουσιάζουν στοιχεία βελτίωσης. Το πιο ισχυρό όπλο σε αυτή την προσπάθεια, είναι οι μαζικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης, που από σήμερα θα αρχίσουν να επικεντρώνονται στους χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα επαναδραστηριοποιηθούν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Υπουργείο Υγείας, επιθυμεί να μειώσει τους κινδύνους διασποράς εντός των χώρων εργασίας. Γι’ αυτό έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για διενέργεια μαζικών τεστ στους εργαζόμενους που θα επιστρέψουν, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό rapid τεστ, η ισχύς του οποίου θα είναι για μία εβδομάδα.

Στις 8 Φεβρουαρίου επιστρέφουν στην εργασία τους το προσωπικό επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των Δημοτικών Σχολείων, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε τελειόφοιτους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και το προσωπικό των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Συνολικά αναμένεται ότι θα επαναδραστηριοποιηθούν περίπου 80,000 άτομα.

Προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος όλων των εργαζόμενων που θα επανέλθουν στον εργασιακό τους χώρο, έγινε ομαδοποίηση των εργαζομένων αλφαβητικά με βάση το επίθετό τους. Σήμερα θα μπορούν να διενεργήσουν rapid test, όσοι το επίθετό τους αρχίζει από Α, Β ή Γ.

Το πρόγραμμα ελέγχου των εργαζομένων, διενεργείται ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ελέγχου του γενικού πληθυσμού. Από χθες μέχρι και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, οι μονάδες δειγματοληψίας αυξήθηκαν σε 53 και θα λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες σε διευρυμένο ωράριο, με στόχο να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και ο συγχρωτισμός.

Τα δεκάδες χιλιάδες μαζικά τεστ αυτής της εβδομάδας θεωρούνται πολύ σημαντικά, αφού θα δώσουν σε πραγματικό χρόνο καθαρή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην κοινότητα.

Σημαντικό εργαλείο, είναι επίσης ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test αντιγόνου του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε λειτουργία ή και θα επαναδραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε με σκοπό την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα σημεία δειγματοληψίας rapid test για εργαζομένους που επαναδραστηριοποιούνται

Η εξαίρεση στους εκπαιδευτικούς

Το Υπουργείο Παιδείας, εν τω μεταξύ, καλεί τους εκπαιδευτικούς της Γ΄ Λυκείου, των Τεχνικών Σχολών και της Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιστρέφουν στις 8 Φεβρουαρίου στα σχολεία, να σπεύσουν για διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης μέχρι και την Πέμπτη  4 Φεβρουαρίου 2021 στα δειγματοληπτικά κέντρα.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παρουσιάζονται από σήμερα στα δειγματοληπτικά κέντρα ανεξαρτήτως αλφαβητικής σειράς, έπειτα από συνεννόηση του Υπουργείου Παιδείας, με το Υπουργείο Υγείας, για σκοπούς έγκαιρης αντικατάστασής τους, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Καλούνται επίσης, να προσέλθουν με αλφαβητική σειρά και όλοι οι μαθητές και μαθήτριες Γ΄ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών που επιστρέφουν στα θρανία την ερχόμενη Δευτέρα.

Στόχος η αναχαίτιση ενδεχόμενου τρίτου κύματος

Η αγωνία πλέον με δεδομένη την αργή μεν αλλά σταθερή δε, αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, είναι πιθανή νέα έξαρση, που θα σημαίνει πως ενδεχομένως να έρθει και η χώρα μας αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η ανησυχία είναι μήπως αυτό συμβεί μέσα στο Φεβρουάριο και είναι γι’ αυτό το λόγο που δόθηκε τόσο μεγάλη βαρύτητα στον έλεγχο των εργαζομένων και στην τήρηση των πρωτοκόλλων εντός των εργασιακών χώρων, που θα επαναδραστηριοποιηθούν.

Εντός των επόμενων ημερών οι επιστήμονες θα προβούν σε αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας, που πιστεύεται πως θα σημειώσει περαιτέρω βελτίωση αυτή την εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις είναι πως ενδεχόμενη επιδείνωση θα αρχίσει να φαίνεται, σε περίπου 15 μέρες μετά και την επιστροφή κι άλλων εργαζομένων, αλλά και μαθητών στα θρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές