Άρχισε η πρώτη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων-Εβδομάδα κομβικής σημασίας

Με συμμάχους τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και τους μαζικούς ελέγχους με τεστ ταχείας ανίχνευσης, εκατοντάδες εργαζόμενοι επιστρέφουν σήμερα στις δουλειές τους. 

Στο πρώτο στάδιο της Α’ φάσης αποκλιμάκωσης, πιάνουν δουλειά κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής και σχολές οδηγών, ενώ επιστρέφουν και εργαζόμενοι που δούλευαν κατ’ οίκον αφού αυξάνεται από σήμερα σε 50% η φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα από σήμερα επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες άλλων δύο ατόμων, πλην των ενοίκων σε οικίες. Ο περιορισμός στις διακινήσεις μέσω δύο sms στο 8998 παραμένει. Από σήμερα προστίθεται η κατηγορία 9 για επίσκεψη σε κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής. Όσοι θα μεταβούν σε οικίες, πρέπει να αποστέλλουν μήνυμα στον αριθμό 5. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι νέες χαλαρώσεις που τίθενται σε ισχύ και ποιοι εργαζόμενοι χρειάζονται τεστ

Δεκάδες χιλιάδες τεστ

Ταυτόχρονα, γίνεται η προετοιμασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για το δεύτερο στάδιο του unlock, όπου θα επιστρέψουν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι καθώς και χιλιάδες μαθητές.

Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κομβικής σημασίας στη μάχη κατά της πανδημίας, αφού θα διενεργηθούν δεκάδες χιλιάδες τεστ ταχείας ανίχνευσης, γεγονός που θα δώσει σε πραγματικό χρόνο, ακόμα πιο ακριβή εικόνα της κατάστασης στην κοινότητα.  

Τα δεδομένα από τα rapid test της προηγούμενης εβδομάδας, είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού μειώθηκαν αισθητά τόσο τα κρούσματα όσο και το ποσοστό θετικότητας, ενώ έπεσε κάτω από το ένα και ο δείκτης μεταδοτικότητας (R).

Σύμφωνα με το πλάνο βαθμιαίας άρσης των περιοριστικών μέτρων, από αύριο αρχίζει το πρόγραμμα εξέτασης των εργαζομένων που θα επαναδραστηριοποιηθούν στις 8 Φεβρουαρίου. Την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφουν στις εργασίες τους το προσωπικό επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των Δημοτικών Σχολείων, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε τελειόφοιτους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και το προσωπικό των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Συνολικά αναμένεται ότι θα επαναδραστηριοποιηθούν περίπου 80,000 άτομα.

Όλοι οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης. Με στόχο να καταστεί εφικτός ο έλεγχος όλων των εργαζόμενων που θα επανέλθουν στον εργασιακό τους χώρο, το Υπουργείο Υγείας, έχει προχωρήσει σε ομαδοποίησή τους αλφαβητικά, με βάση το επίθετό τους. Έτσι, οι μονάδες δειγματοληψίας θα εξυπηρετούν τους εργαζόμενους, ως ακολούθως:

Ημέρα/Ημερομηνία

Επίθετο –

Ελληνικό αλφάβητο

Επίθετο –

Λατινικό αλφάβητο

 Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου

           Α – Γ

           A – D

 Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου

           Δ – Ι

           E – I 

 Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου

           Κ – Λ 

J – M 

 Παρασκευή,5 Φεβρουαρίου

Μ – Ο 

N – R 

 Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου

           Π – Σ

           S – V

 Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου

           Τ – Ω

W – Z

Οι εργαζόμενοι προτρέπονται όπως τηρήσουν την αλφαβητική ομαδοποίηση, έτσι ώστε το πρόγραμμα να γίνει οργανωμένα και να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία.

Όσοι εργαζόμενοι δεν μεταβούν για εξέταση σύμφωνα με την πιο πάνω αλφαβητική ομαδοποίηση, θα πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση μέχρι τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου. Σε ολόκληρη την Κύπρο θα λειτουργήσουν 53 μονάδες δειγματοληψίας, σε διευρυμένο ωράριο με στόχο την εξυπηρέτηση όλων των εργαζομένων.

Τεστ σε εργαζόμενους κάθε εβδομάδα

Το αποτέλεσμα του rapid test έχει χρονική ισχύ εφτά ημερών, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα το άτομα εκδηλώσει συμπτώματα ή χαρακτηριστεί επαφή και θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που καθορίζει Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Ο εργοδότης/επιχείρηση έχει την ευθύνη για τον συντονισμό επανάληψης του ελέγχου των εργαζομένων, ώστε ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία βάση να έχουν σε ισχύ rapid test όπως καθορίζεται πιο κάτω:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

Νέα ραντεβού στην Πύλη Εμβολιασμού

Ταυτόχρονα συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ανεβάσου ρυθμούς, αφού θα φτάσουν εντός Φεβρουαρίου 69,403 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Στις εννέα το πρωί, ανοίγει εν τω μεταξύ η Πύλη Εμβολιασμού και θα διατεθούν άλλα 3,904 ραντεβού. Πρόσβαση στην Πύλη θα έχουν τα άτομα ηλικίας 84 ετών και άνω, τα οποία δεν έχουν διευθετήσει ραντεβού τις προηγούμενες εβδομάδες ή δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα ραντεβού αφορούν στην περίοδο από τις 8 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ανάλογα με τον ρυθμό εξάντλησης των ραντεβού για τα άτομα άνω των 84 ετών, οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω ανακοίνωσης για τη διάθεση των ραντεβού σε επόμενες ηλικιακές υπό-ομάδες.

Από τις 8 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Εμβολιασμού Λινόπετρας στην Λεμεσό, θα λειτουργούν δύο συνεργεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι εμβολιασμοί διενεργούνται σε 10 Εμβολιαστικά Κέντρα παγκύπρια από 19 συνεργεία. Εμβολιασμούς διενεργούν και πέντε κινητές μονάδες, μια σε κάθε Επαρχία, που καλύπτουν εμβολιαστικά στέγες ευγηρίας, υποδομές υγείας και ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι δυο έχασαν τη ζωή τους, στα 106 τα κρούσματα-Στους 24 οι διασωληνωμένοι

Ρεκόρ θανάτων, μείωση κρουσμάτων

Ο μήνας που μας πέρασε, το δεύτερο μισό του οποίου ήταν υπό το καθεστώς του ολικού lockdown, ήταν ο πιο μαύρος σ' ότι αφορά στους θανάτους αφού 82 συνάνθρωποί μας  απεβίωσαν από την covid-19.

Tαυτόχρονα, ήταν και ο μήνας όπου το σύστημα υγείας δέχθηκε τις πιο μεγάλες πιέσεις με τους ασθενείς της νόσου να ξεπερνούν τους 200, για αρκετές ημέρες. 

Ο Ιανουάριος του 2021, ήταν και ο δεύτερος χειρότερος μήνας σ'ότι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, αφού καταφράφηκαν 8,164 νέα περιστατικά, σχεδόν τέσσερις χιλιάδες λγότερα από τον Δεκέμβριο του 2020. 

Ωστόσο, από το δεύτερο μισό του μήνα και μετά, παρατηρείται συνεχής βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, καθώς και αργή αλλά σταθερή μείωση των νοσηλευόμενων στα δημόσια νοσηλευτήρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία