Ενθαρρυντικά στοιχεία από τα μαζικά τεστ-Μειώθηκε ο δείκτης μεταδοτικότητας

Ένα εικοσιτετράωρο πριν το πρώτο στάδιο του unlock, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι μαζικοί έλεγχοι εργαζομένων μέσω τεστ ταχείας ανίχνευσης, σε περισσότερα από πενήντα σημεία σε ολόκληρη την Κύπρο.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, που επιστρέφουν στις εργασίες τους τη Δευτέρα, έχουν υποβληθεί ήδη σε τεστ, με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά, αφού και από αυτό το πρόγραμμα που στοχεύει στη μείωση της διασποράς, φαίνεται η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών της χώρας μας.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής ανοίγουν, ενώ η φυσική παρουσία εργαζομένων σε επιχειρήσεις αυξάνεται στο 50%. Ταυτόχρονα επιτρέπονται οι επισκέψεις μέχρι δύο ατόμων σε σπίτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας για τους εργαζόμενους και τον γενικό πληθυσμό

Μειώθηκε ο δείκτης μεταδοτικότητας

Η επιδημιολογική εικόνα, συνεχίζει μέρα με την ημέρα να σημειώνει άλματα βελτίωσης με τους επιστήμονες να ευελπιστούν ότι μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, που θα επιστρέψουν μαθητές στα θρανία και ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι στις δουλειές τους, οι δείκτες θα φθάσουν σε ακόμη καλύτερα επίπεδα. Το πιο αισιόδοξο στοιχείο είναι η μείωση του ποσοστού θετικότητας, που για δεύτερο εικοσιτετράωρο ήταν κάτω από το 1%. 

Πολύ θετικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι μειώθηκε ο δείκτης μεταδοτικότητας (R), που είναι πλέον κάτω από το ένα και κυμαίνεται μεταξύ 0,5-0,6. Οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από το 1, κτυπά καμπανάκι κινδύνου στους επιστήμονες.  

Παρά τα σημάδια σημαντικής βελτίωσης πάντως, εκτός από την Πάφο, οι υπόλοιπες επαρχίες παραμένουν εκτός του ασφαλούς ορίου που έχει τεθεί από το ECDC, που είναι 150 περιστατικά της νόσου ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Πάνω από αυτό το ποσοστό είναι και το συνολικό ποσοστό της Κύπρου (243,8/100,00).

Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να ακολουθούν πτωτική πορεία, οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ειδικά οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Μέχρι χθες βράδυ νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας 140 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας 50 εξ αυτών να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Οι 35 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με 28 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι. 

Συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Παράλληλα συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας, που θα ενταθεί μέσα στο Φεβρουάριο με την έλευση 69,403 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής 5,551 άτομα ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και έλαβαν και τις δύο δόσεις.

Τη Δευτέρα στις εννέα το πρωί θα ανοίξει η Πύλη Εμβολιασμού και θα διατεθούν άλλα 3,904 ραντεβού. Πρόσβαση θα έχουν τα άτομα ηλικίας άνω των 84 ετών, τα οποία δεν έχουν διευθετήσει ραντεβού τις προηγούμενες εβδομάδες ή δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί. Τα ραντεβού αφορούν στην περίοδο από τις 8 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ανάλογα με τον ρυθμό εξάντλησης των ραντεβού για τα άτομα άνω των 84 ετών, οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω ανακοίνωσης για τη διάθεση των ραντεβού σε επόμενες ηλικιακές υπό-ομάδες.

Από τις 8 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Εμβολιασμού Λινόπετρας στην Λεμεσό, θα λειτουργούν δύο συνεργεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι εμβολιασμοί διενεργούνται σε 10 Εμβολιαστικά Κέντρα παγκύπρια από 19 συνεργεία. Εμβολιασμούς διενεργούν ταυτόχρονα και πέντε κινητές μονάδες, μια σε κάθε Επαρχία, που καλύπτουν εμβολιαστικά στέγες ευγηρίας, υποδομές υγείας και ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO