O στόχος της Κύπρου για τους εμβολιασμούς και τα νέα δεδομένα με AstraZeneca

Η αδειοδότηση του τρίτου εμβολίου κατά της covid-19 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, παρά το μπάχαλο των τελευταίων ημερών που οδήγησε στα άκρα τις σχέσεις ΕΕ και AstraZeneca, προκαλεί ανακούφιση. Η χώρα μας, αν και θα επηρεαστεί από την απόφαση της βρετανο-σουηδικής εταιρείας, να παραχωρήσει στα κράτη μέλη λιγότερες ποσότητες, με αυτές που ανακοινώθηκαν χθες και με τις δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, φαίνεται να παραμένει εντός του στρατηγικού της στόχου για 100 χιλιάδες εμβολιασμούς, μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε από την παρασκευάστρια εταιρεία, η Κύπρος θα παραλάβει εντός Φεβρουαρίου συνολικά 69,403 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, με τις παραδόσεις των υπολοίπων εταιρειών να συνεχίζονται επί εβδομαδιαίας βάσης. Αυτό που απομένει είναι να ανακοινωθούν οι ποσότητες Μαρτίου, προκειμένου να διαφανεί η ακριβής μείωση στα εμβόλια που έχουν παραγγελθεί από την AstraZeneca, που αποτελεί και τον πιο μεγάλο μας πάροχο.

«Η υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος εξαρτάται από τη ροή των εμβολίων, δηλαδή οποιαδήποτε διαφοροποίηση στη ροή σίγουρα διαφοροποιεί και τον προγραμματισμό μας. Εμείς ως ομάδα, είμαστε έτοιμοι στο επιχειρησιακό κομμάτι, να προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα», ανέφερε στον REPORTER, η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα. Σημείωσε δε πως «δεν σημαίνει ότι εάν καθυστερήσουν ένα μήνα τα εμβόλια, θα μας επηρεάσουν σε θέματα χαλαρώσεων των μέτρων».

Επιπρόσθετα η Κύπρος, εξασφάλισε περίπου μισό εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και αναμένονται στοιχεία για το χρόνο που θα γίνει η διανομή τους. Λόγω της στρατηγικής που ακολουθεί η χώρα μας, όπως σημείωσε η κ. Καλακούτα, δεν θα διακοπούν οι εμβολιασμοί εξαιτίας της μείωσης της διάθεσης, όπως έγινε για παράδειγμα στην Ισπανία. «Ως χώρα είχαμε τηρήσει ευλαβικά τη σύσταση να χρησιμοποιούμε τα μισά εμβόλια και τα υπόλοιπα να τα αφήνουμε για τη δεύτερη δόση. Από τη στιγμή που ακολουθήσαμε αυτή την τακτική, δεν πρόκειται να σταματήσουν οι εμβολιασμοί. Ότι παραλαμβάνουμε το διαθέτουμε».

Από τη Δευτέρα, εν τω μεταξύ, θα προστεθούν νέα ραντεβού στην Πύλη Εμβολιασμού. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν και τα εμβολιαστικά Κέντρα, λόγω της μεγαλύτερης ροής εμβολίων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το εμβόλιο AstraZeneca

«Η αδειοδότηση σημαίνει πολλά»

Το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Χρίστος Πέτρου, παρουσιάζει μια αποτελεσματικότητα 60%, με ένδειξη για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών. Πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων με τη δεύτερη δόση να γίνεται σε διάστημα 4-12 εβδομάδων.

«Η αδειοδότηση του τρίτου εμβολίου, ειδικά αυτού, που θα μπορούσε ενδεχομένως διαθέσει περισσότερες δόσεις, σημαίνει πολλά. Εάν ήταν διαθέσιμες περισσότερες δόσεις, θα ήταν πιο εύκολο να προχωρήσουμε στην καταπολέμηση του ιού. Σε κάθε περίπτωση, όμως έχουμε αδειοδοτημένο το εμβόλιο».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Γερμανίας να βάλει μπλόκο στο εμβόλιο για άτομα άνω των 65 ετών, λόγω ανεπαρκών στοιχείων ο κ. Πέτρου, ανέφερε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, θεώρησε ικανοποιητικό τον αριθμό όσων εμβολιάστηκαν στις κλινικές μελέτες σε αυτή την ηλικία, που ήταν το 13%. «Σύμφωνα με τη συμμετοχή στην κλινική μελέτη και σε σύγκριση με άλλα εμβόλια και την απόκριση ατόμων άνω των 65, κρίθηκε ότι είναι ικανοποιητικό, ώστε να μπορέσει να προωθηθεί σε αυτούς τους πληθυσμούς».

Αναφερόμενος στις διαφορές των αμερικανικών εμβολίων Pfizer και Moderna, με αυτό της AstraZeneca ο Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας σε θέματα εμβολιασμών, ανέφερε ότι στηρίζονται σε διαφορετική τεχνολογία. «Από τη στιγμή που η τεχνολογία είναι διαφορετική ήταν αναμενόμενο να έχουμε διαφορετικό ποσοστό αποτελεσματικότητας. Το ποσοστο 60% φτάνει στο ανώτερο ποσοστό αποτελεσματικότητας, που παρουσιάζει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης και είναι πάνω από το 50%, που είχε τεθεί ως κατώτατο όριο για να γίνει αποδεκτό ένα εμβόλιο. Πρέπει να δούμε ακριβώς τα συνταγογραφικά δεδομένα και την έκθεση αξιολόγησης του ΕΜΑ για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα σχόλια», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μεγάλο όπλο της Κύπρου για έξοδο από το lockdown

Συνεχίζονται τα μαζικά τεστ

Ενόψει του πρώτου σταδίου χαλάρωσης, εν τω μεταξύ, που θα αρχίσει τη Δευτέρα, συνεχίζεται το πρόγραμμα δωρεάν εξέτασης του πληθυσμού με τη μέθοδο των τεστ ταχείας ανίχνευσης.

Σήμερα θα λειτουργήσουν σε πόλεις και κοινότητες 53 συνεργεία δειγματοληψίας, για δωρεάν εξέταση των πολιτών. Το Υπουργείο Υγείας, προτρέπει τους εργαζόμενους που επαναδραστηριοποιούνται την πρώτη Φεβρουαρίου, καθώς και το προσωπικό επιχειρήσεων που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, να υποβάλλονται σε εξέταση. 

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έγιναν περισσότερα από μισό εκατομμύριο rapid test, ενώ άλλα τόσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Το Υπουργείο Υγείας, θεωρεί πως η εξέταση πέραν των 100 χιλιάδων εργαζομένων που θα δραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα, θα είναι ένα πολύ σημαντικό δείγμα και θα δώσει πολύ αξιόπιστα στοιχεία, για τους επιδημιολογικούς δείκτες στην κοινότητα.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν, εξάλλου να εξασφαλίζουν τα αναλώσιμα για να διενεργούν από μόνες τους rapid test αντιγόνου στο προσωπικό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον που παρατηρείται είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία