Το μεγάλο όπλο της Κύπρου για έξοδο από το lockdown

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα δωρεάν εξέτασης του κυπριακού πληθυσμού με τη μέθοδο των τεστ ταχείας ανίχνευσης, τα οποία προσφέρουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο και συμβάλουν στον γρήγορο εντοπισμό και την απομόνωση των κρουσμάτων.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε όλη την Κύπρο 51 συνεργεία δειγματοληψίας, για δωρεάν εξέταση των πολιτών. Eνόψει της έναρξης του πρώτου σταδίου της αποκλιμάκωσης τη Δευτέρα πρώτη Φεβρουαρίου, τα εν λόγω συνεργεία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 6:30 το απόγευμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το πρόγραμμα μαζικής εξέτασης με rapid test στην Κύπρο είναι από τα μεγαλύτερα που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην κορυφή των χωρών με τα πιο πολλά τεστ, σε αναλογία πληθυσμού.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έγιναν περισσότερα από μισό εκατομμύριο rapid test, ενώ άλλα τόσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Τα μαζικά αυτά τεστ, ιδιαίτερα εκείνα της ερχόμενης εβδομάδας, ενόψει του δεύτερου σταδίου αποκλιμάκωσης  στις 8 Φεβρουαρίου, αναμένεται να αποτυπώσουν μια σαφέστερη επιδημιολογική εικόνα. Η εξέταση πέραν των 100 χιλιάδων εργαζομένων που θα δραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα, θα είναι ένα πολύ σημαντικό δείγμα που θα δώσει αξιόπιστα στοιχεία για τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Σημαντικό εργαλείο για το Υπουργείο Υγείας είναι επίσης ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test αντιγόνου του προσωπικού, που εργάζεται σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε λειτουργία ή και θα επαναδραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης και τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των επιχειρήσεων και του περιορισμού πιθανών εξάρσεων στους εργασιακούς χώρους. Η προσπάθεια γίνεται στη βάση της στρατηγικής που βασίζεται στο τρίπτυχο τεστ, εμβολιασμοί και αυστηρή επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων.

Όπως ανακοινώθηκε, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να ελέγχεται κάθε εβδομάδα το προσωπικό τους ως ακολούθως:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους
  • Από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους
  • Σε επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

Mε πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν, εξάλλου να εξασφαλίζουν τα αναλώσιμα για να διενεργούν από μόνες τους rapid test αντιγόνου στο προσωπικό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, το ενδιαφέρον που παρατηρείται είναι ιδιαίτερα μεγάλο, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό.

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO