Παρασκευή 5 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Οι χαλαρώσεις που κλείδωσαν και οι εκκρεμότητες-Επιστρέφουν οι μαθητές Δημοτικού

  26/01/2021 12:57
Οι χαλαρώσεις που κλείδωσαν και οι εκκρεμότητες-Επιστρέφουν οι μαθητές Δημοτικού

Οι χαλαρώσεις που κλείδωσαν και οι εκκρεμότητες-Επιστρέφουν οι μαθητές Δημοτικού

  26/01/2021 12:57

Με την επιστροφή των μαθητών Δημοτικών Σχολείων να έχει κλειδώσει και τη συζήτηση να επεκτείνεται και στις υπόλοιπες βαθμίδες, συνεχίζονται οι διεργασίες σε πολιτικό πλέον επίπεδο, με σκοπό να καταρτιστεί το στρατηγικό πλάνο αποκλιμάκωσης από το lockdown, που θα ξεκινήσει την πρώτη Φεβρουαρίου.  

Το πλάνο της σταδιακής άρσης των μέτρων θα οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο προς έγκριση και ακολούθως θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας θα παραθέσει αύριο, στις 12:30 μ.μ., στο Υπουργείο Οικονομικών συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Στη διάσκεψη θα συμμετέχει και ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Οι κόκκινες γραμμές ως προς το τι παραμένει κλειστό έχουν μπει και πλέον απομένουν οι λεπτομέρειες. Η πρόθεση είναι να υιοθετηθούν οι πλείστες εισηγήσεις των επιστημόνων, που στόχο έχουν τη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας, ωστόσο υπάρχουν ανοικτά ζητήματα ακόμη, όπως είναι οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και τα εμπορικά κέντρα.

Α’ Φάση

Τι κλείδωσε:

  • Άνοιγμα μικρών καταστημάτων λιανικού εμπορίου
  • Άνοιγμα κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής
  • Επιστροφή στα θρανία μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης
  • Παραμονή sms για τις διακινήσεις (συζητείται εάν είναι δύο ή τρία)
  • Παραμονή του κέρφιου από τις εννέα το βράδυ
  • Παραμονή απαγόρευσης διακίνησης σε οικίες, πλην το μόνιμα διαμενόντων

Τι συζητείται ακόμη:

-Επιστροφή μαθητών και άλλων βαθμίδων. Πέραν των μαθητών τρίτης Λυκείου, όπου υπάρχουν πιέσεις από τους οργανωμένους γονείς για να επιστρέψουν, υπάρχει συζήτηση και για τους μαθητές γυμνασίου, λόγω του ότι εκπαιδευτικοί στα δημοτικά σχολεία, έχουν παιδιά σε αυτές τις τάξεις και θα αναγκαστούν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Το επικρατέστερο σενάριο, πάντως είναι η επιστροφή μόνο των μαθητών δημοτικών σχολείων, τουλάχιστον στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων. Συζητείται ακόμη η πρόταση κάποιων επιστημόνων, για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας και στα παιδιά δημοτικών σχολείων.

-Άνοιγμα στην πρώτη φάση των μεγάλων καταστημάτων, των malls και των υπερκαταστημάτων. Υπάρχει έντονη συζήτηση για το εάν θα ανοίξουν από την πρώτη Φεβρουαρίου και αυτοί οι χώροι η το άνοιγμά τους θα μετατεθεί για τη β' φάση χαλαρώσεων. Οι πλείστοι επιστήμονες πάντως θεωρούν ότι ενδεχόμενο άνοιγμά τους από την πρώτη Φεβρουαρίου, είναι πρόωρο.

-Άνοιγμα γυμναστηρίων και άλλων χώρων εκγύμνασης για προσωπική προπόνηση (personal training), με την προϋπόθεση της τήρησης αυστηρών πρωτοκόλλων. Φαίνεται ότι αυτή η πρόταση, με την οποία συμφωνούν οι πλείστοι επιστήμονες κερδίζει έδαφος και θα συμπεριληφθεί στα αυριανά μέτρα.

Για τη δεύτερη φάση των χαλαρώσεων, από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το Μάρτιο, η απόφαςη είναι και πως θα είναι και αυτή συντηρητική. Αρκετοί περιορισμοί στις διακινήσεις θα παραμείνουν, όπως το κέρφιου, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο εάν θα καταργηθούν ή όχι τα sms ή εάν θα αυξηθεί ο αριθμός τους. Η πρόταση των επιστημόνων είναι να παραμείνουν οι περιορισμοί στις διακινήσεις καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, λόγω και των προειδοποιήσεων και των αυστηρών συστάσεων της Κομισιόν για το νέο στέλεχος.

Για την τρίτη φάση χαλαρώσεων που θα είναι το Μάρτιο, η πρόθεση είναι, εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και γίνει κατορθωτή η αναχαίτηση ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος, να ανοίξουν καφετέριες, εστιατόρια και αρκετές άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και να αρθούν μέτρα που περιορίζουν τις διακινήσεις.

Μαζικά rapid tests από την Πέμπτη

Πυρετώδεις είναι εν τω μεταξύ οι διεργασίες στο Υπουργείο Υγείας, που σχεδιάζει παράλληλα τον τρόπο επιστροφής των εργαζομένων, με στόχο τη μείωση των κινδύνων διασποράς, σε χώρους εργασίας.

Έτσι γίνονται σκέψεις για αυστηροποίηση κάποιων πρωτοκόλλων και εισαγωγή κριτηρίων για την επιστροφή των εργαζομένων στις δουλειές του. Γι’ αυτό θα επιστρατευτεί ακόμη περισσότερο το όπλο των rapid tests που θα είναι μαζικά, ενώ θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός σε σημεία δειγματοληψίας.

Οι εργαζόμενοι σε τομείς που θα επαναλειτουργήσουν, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test διάρκειας κάποιων ημερών. Επιπρόσθετα, σε μεγάλες επιχειρήσεις να παραχωρηθούν δωρεάν rapid tests, για να γίνονται επί τόπου, με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν ότι από την Πέμπτη, θα είναι διαθέσιμες περίπου 40 συνεργία παγκύπρια, με στόχο τη διενέργεια μαζικών τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εργαζόμενους που θα επιστρέψουν από τη Δευτέρα πρώτη Φεβρουαρίου στις δουλειές τους. Προκειμένου να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός, θα μπει σύστημα προτεραιότητας το οποίο θα ανακοινωθεί αύριο. 

Ήδη για τις επιχειρήσεις που είναι ανοικτές, έγινε αυστηρή σύσταση λόγω της αύξησης του επιτρεπόμενου ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να εργάζεται με φυσική παρουσία από 15% σε 25%, όπως διευκολύνουν τους εργαζομένους τους για τη διενέργεια rapid test αντιγόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας