Στρατηγικό πλάνο για το restart-Το σενάριο για γυμναστήρια, σχολεία και sms

Οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη, προκειμένου να καταρτιστεί η τελική λίστα της σταδιακής άρσης των μέτρων από το ολικό απαγορευτικό, που θα ξεκινήσει από την πρώτη Φεβρουαρίου. Η φιλοσοφία της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, έχει αποφασιστεί και απομένουν οι λεπτομέρειες, που θα καταρτιστούν σε πολιτικό επίπεδο από τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής για την πανδημία, που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Αύριο το στρατηγικό πλάνο αποκλιμάκωσης, θα οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προς ψήφιση και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις. Παράλληλα με την αποκλιμάκωση, θα ανακοινωθούν και μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς σε χώρους εργασίας, με το Υπουργείο Υγείας να επιστρατεύει για άλλη μια φορά το όπλο των μαζικών rapid tests.

Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι ότι το Φεβρουάριο, θα ακολουθηθεί ένα συντηρητικό πλάνο άρσης μέτρων δύο φάσεων, με απώτερο στόχο να μην υπάρχει απότομη έξαρση κρουσμάτων, σε μια περίοδο μάλιστα, όπου υπάρχουν αυστηρές συστάσεις για το νέο στέλεχος. Η τρίτη φάση, που θα είναι επιταχυνόμενη, θα ξεκινήσει το Μάρτιο.

«Το πλαίσιο είναι κοινό. Στην αρχή θα πάμε συντηρητικά για να ελέγχουμε την κατάσταση και να μην έχουμε πισωγύρισμα αλλά μετά, ειδικά από το Μάρτη, μπορούμε να μπούμε πολύ δυναμικά και επιταχυνόμενα, στο κομμάτι της επανεκκίνησης», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Ζωή Δωροθέα Πανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι προτάσεις των επιστημόνων για το unlock-Τετάρτη οι επίσημες ανακοινώσεις

Τι ανοίγει Φεβρουάριο και τι Μάρτιο

Οι επιστήμονες, οι οποίοι παρέδωσαν χθες τις προτάσεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν σαφείς ως προς τις υποδείξεις τους.

Προτείνουν στην πρώτη φάση, που θα είναι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, να ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα μικρών καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των ινστιτούτων αισθητικής και των κέντρων δερματοστιξίας, αλλά όχι των μεγάλων καταστημάτων, των malls και των υπερκαταστημάτων. Η πρότασή τους περιλαμβάνει ακόμη την προσωπική προπόνηση (personal training) σε χώρους εκγύμνασης, με την προϋπόθεση της τήρησης αυστηρών πρωτοκόλλων.

Τουλάχιστον για την πρώτη φάση, θα παραμείνουν και όλοι οι περιορισμοί για τις διακινήσεις όπως τα sms, η απαγόρευση μετακινήσεων στα σπίτια, καθώς και το κέρφιου από τις εννέα το βράδυ. Για τα sms γίνονται ακόμη συζητήσεις κατά πόσον πρέπει να αυξηθούν από δύο σε τρία.

Σ’ ότι αφορά στα σχολεία, η πρόταση των ειδικών, που θεωρείται αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο, είναι η επιστροφή στα θρανία μόνο των μαθητών των Δημοτικών σχολείων, με τους υπόλοιπους να συνεχίζουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο, τον τελικό λόγο έχει το Υπουργείο Παιδείας, που συνεχίζει να δέχεται πιέσεις για επιστροφή και των τελειόφοιτων μαθητών. 

Λόγω του νέου στελέχους, που όπως δείχνουν οι μελέτες είναι το ίδιο μεταδοτικό στα παιδιά, κάποιοι επιστήμονες προτείνουν ακόμη επέκταση του μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα παιδιά των Δημοτικών.

Για τη δεύτερη φάση των χαλαρώσεων, από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το Μάρτιο, προτείνεται και πάλι όπως είναι συντηρητική. Αρκετοί περιορισμοί στις διακινήσεις θα παραμείνουν, όπως το κέρφιου, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο εάν θα καταργηθούν ή όχι τα sms ή εάν θα αυξηθεί ο αριθμός τους.

Το Μάρτιο, η πρόθεση είναι να ανοίξουν καφετέριες, εστιατόρια και αρκετές άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και να αρθούν τα πλείστα μέτρα που περιορίζουν τις διακινήσεις.

«Το φορτίο της νοσηρότητας στην κοινότητα παραμένει υψηλό. Είμαστε γύρω στα 400 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Το ασφαλές όριο είναι 150 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Άρα ο ιός υπάρχει στην κοινότητα. Εάν δεν πάμε ελεγχόμενα τον Φεβρουάριο, ενδεχομένως να υπάρχει οπισθοδρόμηση», υπέδειξε η Καθηγήτρια Πανά.

Ο ρόλος του νέου στελέχους

Μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις για την κατάρτιση ενός συντηρητικού πλάνου αποκλιμάκωσης, διαδραματίζει το νέο στέλεχος του ιού, για το οποίο η Κομισιόν κτυπά καμπανάκι κινδύνου και έχει κάνει αυστηρότατες συστάσεις προς τα κράτη μέλη. «Μέχρι στιγμής για το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουμε δεδομένα σ’ ότι αφορά την αυξημένη μεταδοτικότητα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή πρέπει να διαχειριστούμε κάτι πιο μεταδοτικό. Αυτό είναι οριζόντια πολιτική, που υπάρχει σύσταση από την Ε.Ε να υιοθετήσουμε, τουλάχιστον για ένα διάστημα 6-12 εβδομάδων, μέχρι να διευκρινιστεί η έκταση του προβλήματος στην Ευρώπη», σημείωσε η κ. Πανά.

Με στόχο να διαφανεί το εύρος της μετάδοσης του νέου στελέχους στην Κύπρο, θα αποστέλλεται το 5% των θετικών δειγμάτων στο ECDC, προκειμένου να προβεί σε εξειδικευμένες εξετάσεις.

Όπως εξήγησε η Καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες δύο μεταλλάξεις της covid-19 παγκόσμια που ανησυχούν, μια στην Αφρική και μία στη Βραζιλία, που έχουν συσχετιστεί μάλιστα, με πιο σοβαρή νόσηση. «Ενδεχομένως να είμαστε και τυχεροί στην Ευρώπη, που έχει επικρατήσει το πιο μεταδοτικό στέλεχος και όχι τα άλλα. Όσο όμως, ο ιός πιέζεται και βρίσκει τρόπο να ανακυκλωθεί, τόσο του δίνεται η ευκαιρία, ως φυσικό φαινόμενο, να βρει τρόπο να μεταλλαχθεί. Γι’ αυτό η Κομισιόν είπε να πάμε με πιο αυστηρά μέτρα για να καταστείλουμε τη διασπορά και να επιταχύνουμε τη διαδικασία εμβολιασμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι είναι η κολχικίνη που ρίχνεται στη μάχη κατά του κορωνοϊού-Εξετάζεται στην Κύπρο

Τα νέα όπλα στη φαρέτρα

Παράλληλα με τους εμβολιασμούς, γίνονται προσπάθειες από το Υπουργείο Υγείας όπως προστεθούν και άλλα όπλα στη θεραπευτική φαρέτρα. Οι επιστήμονες, εμφανίζονται θετικοί στη χρήση κολχικίνης σε ασθενείς με covid-19, η οποία πήρε άδεια στην Ελλάδα. «Εμείς αξιολογούμε τις μελέτες, έτσι ώστε να το εντάξουμε στο θεραπευτικό πρωτόκολλο. Δεν είναι το κλασικό αντιφλεγμονώδες παυσίπονο, είναι ένα ισχυρό φάρμακο που θέλει συνταγή από γιατρό και έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικά εάν χορηγηθεί με άλλα φάρμακα» ανέφερε η κ. Πανά.

Όπως σημείωσε, «σκέφτηκαν να τη χρησιμοποιήσουν για την νόσο covid-19 λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της. Αρχικά έγινε μία Ελληνική μελέτη και ακολούθως έγινε η Καναδική. Αυτό το φάρμακο χορηγείται με συγκεκριμένα κριτήρια, στη φάση που ένα θετικό κρούσμα, έχει ήπια νόσηση με στόχο να προληφθεί η έντονη φλεγμονή που οδηγεί στη σοβαρή νόσηση».

Σύμφωνα με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, γίνονται ενέργειες και για την προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων, που χορηγούνται σε άτομα με μέτρια νόσηση, προκειμένου να μην εισαχθούν στο νοσοκομείο. «Ως κράτος μέλος, κάνουμε τη  διαδικασία μέσω της Ευρώπης. Κάποιες χώρες όμως, όπως η Ουγγαρία, επειδή καθυστερεί η διαδικασία, έκαναν απευθείας παραγγελία. Εμείς προσπαθούμε με οποιοδήποτε τρόπο, να επιτύχουμε γρήγορη διανομή μικρής ποσότητας. Κοστίζουν 1000 ευρώ περίπου το φιαλίδιο. Όμως το όφελος, εάν το εντάξεις στη θεραπευτική σου φαρέτρα, είναι μεγάλο αθροιστικά και σου δίνει μεγαλύτερο περιθώριο επανεκκίνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»