Μάχη για μείωση ασθενών και κρουσμάτων-Σενάρια επί χάρτου για τη χαλάρωση

Με τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εξουθενωμένων επαγγελματιών υγείας να εντείνονται, αφού το σύστημα υγείας  δέχεται μεγάλες πιέσεις, η χώρα μας, που βρίσκεται για τέταρτη ημέρα υπό το καθεστώς του ολικού απαγορευτικού, συνεχίζει τη μάχη με την πανδημία, με την ελπίδα να ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση. Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες, έπεσε τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και το ποσοστό θετικότητας, ωστόσο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο μεγάλος αγώνας δίδεται πλέον σε πέντε νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, αφού από χθες επιστρατεύτηκε και το Νοσοκομείο Λάρνακας, που θα διαθέσει στον 5ο όροφο 28 κλίνες, με δυνατότητα επέκτασης άλλων 30. Επιπρόσθετα ετοιμάζονται νέα μονάδα αυξημένης φροντίδας στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ εάν χρειαστεί θα αναπτυχθούν κλίνες και στο Νοσοκομείο Πάφου.
 
Χθες οι ασθενείς με covid-19 έπεσαν οριακά κάτω από τους 200, ωστόσο ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων παραμένει πολύ μεγάλος, αφού όπως ανακοινώθηκε η κατάσταση της υγείας 58 ατόμων είναι κρίσιμη. Αυξήθηκαν εξάλλου στους 30, οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Επιπρόσθετα ανακοινώθηκαν οι θάνατοι, άλλων τεσσάρων ασθενών ανεβάζοντας τον αριθμό όσων απεβίωσαν από τη νόσο, στους 157.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι τέσσερις ασθενείς απεβίωσαν, 58 σε σοβαρή κατάσταση-Στα 259 τα νέα κρούσματα

Καταρτίζουν σενάρια για τη χαλάρωση
Την ίδια ώρα οι επιστήμονες, που θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την απόδοση των μέτρων του lockdown σε δύο εβδομάδες, άρχισαν να κάνουν σενάρια επί χάρτου για το σχέδιο αποκλιμάκωσης, που εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ξεκινήσει την πρώτη Φεβρουαρίου.

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει να εξετάζουμε σενάρια και επιλογές για χαλάρωση. Πιστεύω ότι περαιτέρω μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν, έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν υπάρχει περιθώριο για πιο αυστηρά», ανέφερε στον REPORTER ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Η περίοδος χαλάρωσης, όπως εξήγησε ο Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, σε πρώτη φάση θα είναι αργή, προκειμένου να μην παρατηρηθεί απότομη αύξηση περιστατικών.

«Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όντως υπάρχει βελτίωση και ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σε χαλάρωση με ασφάλεια. Όμως ειδικά η πρώτη περίοδος της χαλάρωσης, θα είναι πολύ αργή και πολύ προοδευτική. Τονίζω ότι δεν περιμένουμε μηδενισμό των κρουσμάτων ή κάποια εντυπωσιακή βελτίωση στην κατάσταση, επειδή η διάρκεια του lockdown είναι σχετικά μικρή και οριακή. Δεν περιμένουμε δηλαδή να φτάσουμε σε επίπεδα καλοκαιριού, αλλά αναμένουμε να βελτιωθεί η κατάσταση και σε συνδυασμό με τα εμβόλια, να βοηθήσει στη μείωση της νοσηρότητας και στη μείωση των νοσηλειών».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σημεία για rapid test πληθυσμού και εργαζομένων που θα λειτουργήσουν την Τετάρτη

Στόχος η αύξηση των τεστ
Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η αύξηση όσων εξετάζονται μέσω των τεστ ταχείας ανίχνευσης και ειδικά των εργαζομένων, που απαιτείται η φυσική τους παρουσία στις δουλειές τους. Οι έλεγχοι σε βιομηχανικές περιοχές, καθώς και εργασιακούς χώρους με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, είναι εντατικοί σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν έγκαιρα και να απομονωθούν τα άτομα που είναι θετικά στη νόσο.  

Στα θετικά στοιχεία που καταγράφονται, κάτι που αποδίδεται στα προηγούμενα μέτρα, είναι η μείωση του ποσοστού θετικότητας.  Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιούτης, είναι πρώιμο ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Κάποιοι πιστεύουμε όμως πως αυτή την εβδομάδα, θα δούμε τα αποτελέσματα των τελευταίων μέτρων του Δεκέμβρη, κάτι που λέγαμε πως θα αργούσε να φανεί. Κρατούμε μια επιφύλαξη, επειδή αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να συνεχίσουμε να το βλέπουμε, για να πούμε με σιγουριά ότι όντως βελτιώνονται τα πράγματα. Ο αριθμός των τεστ, παρά το γεγονός ότι έπεσε, παραμένει υψηλός και θέλουμε να συνεχίσουν με περισσότερη στόχευση, όπως γίνεται από τη Δευτέρα στους χώρους εργασίας».

Τα αποτελέσματα των μέτρων του lockdown, θα φανεί σύμφωνα με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. «Το αποτέλεσμα των όποιων μέτρων, ερμηνεύεται σε πολλά επίπεδα. Το πρώτο είναι σε επίπεδο κοινότητας, με το ποσοστό θετικότητας και τα χαρακτηριστικά των κρουσμάτων και το δεύτερο και πιο σημαντικό, που ήταν και το πιο καθοριστικό στην απόφαση για λήψη των τελευταίων μέτρων, είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία. Εκεί μιλάμε με επιφύλαξη, επειδή υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση. Όπως πρώτα θα φανεί η αύξηση στην κοινότητα και 2-3 βδομάδες μετά αρχίζει η αύξηση στις νοσηλείες, έτσι και το ανάποδο. Πρώτα πρέπει να δούμε μείωση στην κοινότητα και μετά στα νοσοκομεία».
 
Από τις πρώτες η Κύπρος στους εμβολιασμούς
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται και το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας, που είναι στην όγδοη θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον οργανισμό «Our World in Data». Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται από τον Οργανισμό, η Κύπρος, με βάση το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού που ακολουθεί, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε σύγκριση με τα άλλα κράτη, αφού ανά 100 κατοίκους, χορηγούνται 0,69 δόσεις των διαθέσιμων εμβολίων.
 
Χθες βράδυ, έφτασε στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα του εμβολίου της Moderna. Σε αυτή τη φάση, έφτασαν 1,200 δόσεις, ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους η Κύπρος θα προμηθευτεί με περίπου δεκαέξι χιλιάδες δόσεις.
 
Η ικανοποίηση για τη ζήτηση στους εμβολιασμούς ατόμων άνω των 80, που συνεχίζονται είναι διάχυτη. Τα επόμενα ραντεβού θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, από τις 9 το πρωί, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού για εμβολιασμούς σε άτομα και πάλι ηλικίας άνω των 80 ετών, για την εβδομάδα 25-29 Ιανουαρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού