Πώς θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή ιχνηλάτησης που θα σε ενημερώνει εάν είσαι επαφή

Εντός ολίγων ημερών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα εφαρμογή του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας CovTracer, η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην ιχνηλάτηση επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε στον REPORTER ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία βασίζεται κυρίως σε εθελοντική βάση.

Ο κ. Κόκκινος, εξήγησε αναλυτικότερα ότι, μπορεί κάποιος να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του, η οποία άμεσα θα τον ειδοποιήσει εάν είναι επαφή θετικού κρούσματος. Εάν λοιπόν έχεις έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο για πάνω από 15 λεπτά σε απόσταση 1,5 μέτρων, και αυτός διαγνωστεί με κορωνοϊό, τότε λαμβάνεις μια ειδοποίηση μέσω της εφαρμογής που σε ενημερώνει ότι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, ήρθες σε επαφή με θετικό κρούσμα. Φυσικά κάτι τέτοιο για να γίνει, νοείται ότι και οι δύο έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή στα κινητά τους.
Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών προστατεύονται, έτσι αυτός που λαμβάνει την ειδοποίηση ότι είναι στενή επαφή, δεν γνωρίζει ποιο ήταν το θετικό κρούσμα. Ακόμη, ο κ. Κόκκινος, ξεκαθαρίζει ότι η εφαρμογή δεν υποχρεώνει τους χρήστες να μπουν σε καραντίνα, όμως γνωρίζουν και μπορούν να πράξουν ανάλογα. «Μπορούν να κάνουν ένα rapid τεστ για να δουν εάν έχουν μολυνθεί και οι ίδιοι από τον ιό και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα».

Η εφαρμογή αυτή είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ιχνηλάτηση των στενών επαφών, όπως επίσης και ένα εργαλείο στα χέρια των πολιτών που θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή εάν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα για να μπορούν να το διαχειριστούν.
Στις ζωές μας στο μεταξύ, επέστρεψε από την Κυριακή και το 8998, το οποίο πήρε φωτιά από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, με συνολικά 378 χιλιάδες μηνύματα αφού, λόγω της καλοκαιρίας, πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν είτε να εκμεταλλευτούν το νούμερο 6 (Μετακίνηση για φυσική άσκηση ή ατομική άθληση), είτε να απολαύσουν μια βόλτα σε πάρκο, είτε να κολυμπήσουν σε διάφορες παραθαλάσσιες επαρχίες της Κύπρου.

Σε χαμηλότερα επίπεδα ήταν χθες οι μετακινήσεις των πολιτών, αφού ο αριθμός των μηνυμάτων που δέχτηκε το 8998 έφθασε μέχρι τις 21:00 τις 330-340 χιλιάδες. Η νούμερο ένα επιλογή των Κύπριων φαίνεται να είναι το νούμερο 2 (μετάβαση σε κατάστημα για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, περιλαμβανομένου και του take away). Δεύτερο στις καρδιές των πολιτών είναι για άλλη μια φορά το νούμερο 6.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, υπήρξαν περίπου 40 χιλιάδες μηνύματα τα οποία απορρίφθηκαν είτε λόγω της λάθος δομής τους  είτε επειδή ήταν το τρίτο μήνυμα ενός ατόμου.

Δειτε Επισης

Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας