Έτοιμο ανά πάσα στιγμή το σύστημα SMS-«Εάν χρειαστεί θα γίνουν προσαρμογές»

Έτοιμο να λειτουργήσει εντός εικοσιτετράρων ωρών εάν χρειαστεί, είναι το σύστημα SMS στον αριθμό 8998 που ετοιμάστηκε τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του καθολικού lockdown και μέσω του οποίου μπορούσαν οι πολίτες να εξασφαλίσουν άδεια για διακίνηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων με το lockdown στο τραπέζι-Σκέψεις για επαναφορά SMS

«Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα, θα συζητηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Εάν αποφασιστεί να πάμε σε lockdown, το οποίο θα περιλαμβάνει και SMS τότε είναι θέμα 24 ωρών για να το ενεργοποιήσουμε», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκινος εάν τεθεί σε λειτουργία το σύστημα, θα ήταν πιο ορθό να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο. «Η αρίθμηση καλύτερο θα ήταν να είναι η ίδια, αφού ο πολίτης είναι εξοικειωμένος με αυτόν τον τρόπο. Εάν χρειαστεί να κάνουμε κάποια προσαρμογή ή να προσθέσουμε κάποια άλλη κατηγορία ή να αφαιρέσουμε κάποια κατηγορία, ή ακόμα να διαφοροποιήσουμε το πόσες φορές την ημέρα θα παίρνει άδεια για να βγει από το σπίτι ο κόσμος, θα το πράξουμε».

Ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, πρόσθεσε πως «το σύστημα είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένο, ώστε να είναι εύκολη η προσαρμογή του, ωστόσο η φιλοσοφία του τρόπου που δουλεύει δεν πρόκειται να αλλάξει. «Το σύστημα δεν έχει μπει σε αχρησία, ανά πάσα στιγμή μπορεί να είναι έτοιμο για να λειτουργήσει», ανέφερε.

Όταν επιτρεπόταν η αποστολή ενός SMS την ημέρα, κατά μέσον όρο αποστέλλονταν 80-100 χιλιάδες τις καθημερινές και 150 χιλιάδες τα Σαββατοκυρίακα. Όταν παραχωρήθηκαν τρία γραπτά μηνύματα, ο αριθμός αυξήθηκε σε 200-240 χιλιάδες. «Τεχνικά με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένο το σύστημα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα και για περισσότερα μηνύματα, αλλά είναι τεχνολογία εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, αυτά λύνονται», σημείωσε ο κ. Κόκκινος.  

Έτσι λειτουργούσε το Μάρτιο η διαδικασία

Διαδικασία αποστολής SMS στον αριθμό 8998 για σκοπούς μετακίνησης:
Χ κενό, αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, κενό, ταχυδρομικός κώδικα οικίας
Όπου Χ να αναγράφεται ο αριθμός (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) που αντιστοιχεί στο λόγο μετακίνησης του κάθε πολίτη όπως περιγράφεται πιο κάτω:
1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό
2. Μετάβαση σε κατάστημα για την αγορά ή προμήθεια υπηρεσιών λιανικού εμπορίου
3. Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
4. Απόλυτες αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
5. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού.
6. Μετακίνηση για ατομική άθληση (περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία, αντισφαίριση, γκολφ, κλπ) ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα.
7.Μετάβαση σε τελετή (πχ κηδεία, γάμος, βάφτιση) από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.
8. Οποιασδήποτε άλλος σκοπός μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Συνδέθηκε με δώδεκα υποθέσεις εμπρησμού κατοικιών και οχημάτων ο δεσμοφύλακας των Κεντρικών
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Χειροπέδες σε 63χρονο για τους πυροβολισμούς εναντίον οχήματος στο Ζακάκι
ΒΙΝΤΕΟ: Το επεισόδιο μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβούλου στη Δρομολοξιά
Στο κελί για μια ημέρα οι τρεις ανήλικοι για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Κατήγγειλε σωματική επίθεση από τον Δήμαρχο ο Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ-Έδωσε στοιχεία στις Αρχές
Δεκάχρονος μαθητής ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών