Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων με το lockdown στο τραπέζι-Σκέψεις για επαναφορά SMS

Τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά και πλέον μας χωρίζουν λίγες ώρες από την επιβολή νέων επώδυνων μέτρων, που θα αποτελούν μια ακόμη προσπάθεια για να μπει φραγμός στην φρενήρη πορεία της πανδημίας και να προστατευτεί το σύστημα υγείας, που βρίσκεται στα όριά του. Οι κρίσιμες αποφάσεις, θα ληφθούν την Πέμπτη από το Υπουργιό Συμβούλιο, που θα συνέλθει στις 11:00 το πρωί. 
 
Η κατάσταση στα νοσοκομεία, είναι πλέον πολύ ανησυχητική αφού κάθε μέρα που περνά, αυξάνονται οι νοσηλείες στους ασθενείς με κορωνοϊό. Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, χθες σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 182 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 45 σε σοβαρή κατάσταση. Ανακοινώθηκαν εξάλλου και δύο θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων που απεβίωσαν λόγω covid-19 τις τρεις πρώτες μέρες του νέου έτους, σε έξι.

Το γεγονός πως το νέο στέλεχος του ιού, που είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες πιο μεταδοτικό, εντοπίστηκε και στη χώρα μας δυσχεραίνει τις προσπάθειες, αφού οι εκτιμήσεις είναι πως ενδέχεται να επέδρασε ήδη στην ευρεία μετάδοση. Την ίδια ώρα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται με το σταγονόμετρο, λόγω της έλλειψης εμβολίων εν αναμονή της αδειοδότησης της Moderna στις 6 Ιανουαρίου, από την οποία ωστόσο δεν έγιναν πολλές παραγγελίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπέκυψαν άλλοι δύο ασθενείς, ο ένας χωρίς ιστορικό-Στα 529 τα νέα κρούσματα

Σκέψεις για επαναφορά του SMS
Οι επιστήμονες προβαίνουν σήμερα σε αξιολόγηση της κατάστασης, την οποία θα συζητήσουν σε σύσκεψη που θα έχουν νωρίς το απόγευμα με τον υπουργό Υγείας. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα έχει συναντήσεις και με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι εισηγήσεις και να γίνει συζήτηση για τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, τα νέα σχέδια που θα εκπονηθούν, αλλά και το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία. Οι προτάσεις των ειδικών, θα παρουσιαστούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Οι επιλογές που έχουν απομείνει δεν είναι πολλές, με την επιβολή καθολικού lockdown να είναι πλέον το επικρατέστερο σενάριο. Το καλό σενάριο, είναι να παραμείνουν τα υφιστάμενα μέτρα και να προστεθούν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί στις διακινήσεις, με τη σκέψη αυτό να γίνει μέσω της επαναφοράς των sms. Σε αυτό το σενάριο, που στην ουσία αποτελεί πιο χαλαρό ολικό lockdown, παραμένει ανοικτό το λιανικό εμπόριο και άλλες συναφείς επιχειρήσεις.  

Το κακό σενάριο, είναι αυτό ενός αυστηρού καθολικού lockdown, ακριβώς όπως ήταν αυτό του Απριλίου με κλείσιμο του λιανικού εμπορίου, λειτουργία μόνο των ουσιωδών επιχειρήσεων και επιστροφή των sms για διακινήσεις υπό προϋποθέσεις.

Και στα δύο σενάρια πάντως, αμφίβολη πρέπει να θεωρείται και η επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία, χωρίς να αποκλείεται τουλάχιστον για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα μαθήματα να διενεργούνται μέσω τηλεκπαίδευσης. «Πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία ή εάν θα συνεχίσουν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση, ώστε να μην ρισκάρουμε να γίνουν τα σχολεία νέο επίκεντρο μετάδοσης και να μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια», ανέφερε στον REPORTER o επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Παράταση πάντως, αναμένεται να λάβει και το μέτρο της τηλεργασίας στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα συνεχίσει να εργάζεται με προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα κληθεί να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα και ο ιδιωτικός τομέας, εκεί όπου μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο.

Κληθείς να απαντήσει, εάν το επόμενο βήμα θα είναι τελικά ένα καθολικό lockdown, όπως αυτό του περασμένου Απριλίου, ο κ. Τσιούτης υπέδειξε πως αυτό είναι το τελευταίο μέτρο. «Τα μόνα που απέμειναν ως μέτρα, είναι να περιοριστεί κι άλλο η κινητικότητα και να “κλείσει” το λιανικό εμπόριο. Θα πρέπει να δούμε τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση, για να τεκμηριώσουμε κατά πόσον το λιανικό εμπόριο συμβάλλει στη μετάδοση. Εάν δεν συμβάλλει, θα μπορούσε να το κρατήσουμε, ως έσχατη λύση. Η κινητικότητα ήδη περιορίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που θα βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσης, επειδή είδαμε πολλά περιστατικά μέσα στις γιορτές».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέος συναγερμός, στην Κύπρο το νέο στέλεχος του ιού-Εντοπίστηκε σε 12 άτομα

Ανησυχία για το νέο στέλεχος
Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς και θα συνυπολογιστεί στις αποφάσεις που θα ληφθούν, είναι ο εντοπισμός και στην Κύπρο του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, που βρέθηκε πρώτα στη Βρετανία. «Το σίγουρο είναι ότι τα μέτρα που εφαρμόζουμε πρέπει να παραμείνουν. Δεν έχουμε πλέον περιθώρια να χαλαρώσουμε, με δεδομένο και το νέο στέλεχος που μεταδίδεται πιο εύκολα» ξεκαθάρισε, ο κ. Τσιούτης.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας, από τα 19 δείγματα της περιόδου 6-20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το στέλεχος VOC 202012/01. «Τα δώδεκα που εντοπίστηκαν, ήταν από τις αφίξεις. Πρέπει όμως να θεωρήσουμε, ότι ήδη έχει διασπαρεί στην κοινότητα. Το στέλεχος εντοπίστηκε από τον Σεπτέμβριο και είναι ήδη σε δεκάδες χώρες, άρα δεν αποκλείεται να εισήχθη και από άλλη χώρα στην Κύπρο. Επειδή μεταδίδεται τόσο εύκολα, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο πως ακόμη και ένα άτομο να μην τήρησε τα μέτρα, μπορεί να το μετέδωσε στην κοινότητα. Στην Αγγλία, έχουμε δει συγκεκριμένες περιοχές, όπου αυτή η μετάλλαξη έχει επικρατήσει».  
 
Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Τσιούτης δεν έχουν τεκμηριωθεί οι απόψεις, πως το νέο στέλεχος του ιού μεταδίδεται πιο πολύ σε παιδιά. «Κάποιες νέες αναλύσεις που έγιναν, φαίνεται να δείχνουν πως δεν προσβάλλει περισσότερο τους νέους το νέο στέλεχος, αλλά προσβάλλει το ίδιο όλες τις ηλικιακές ομάδες. To σίγουρο είναι ότι αυτό το στέλεχος, μεταδίδεται από άτομο σε άτομο πιο εύκολα. Τα ατομικά μέτρα προστασίας, έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, απλά με κάποιο τρόπο ο ιός προσκολλάται πιο εύκολα στον άνθρωπο. Με επιδημιολογικούς όρους, ο αριθμός αναπαραγωγής (R), από αυτό το στέλεχος μεγαλώνει, τουλάχιστον κατά 0,4».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων