Ψάχνουν το νέο στέλεχος στην Κύπρο-Συστήνουν ψυχραιμία οι επιστήμονες

Οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη στο Υπουργείο Υγείας, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του εντοπισμού του νέου στελέχους κορωνοϊού στην Ευρώπη. Η χώρα μας έχει καταρτίσει πλάνο, ώστε όσοι φτάνουν από τη Βρετανία, να απομονώνονται προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ίσως είναι ήδη στην Κύπρο το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού»

Όσοι φτάνουν στην Κύπρο μέσω αεροδρομίων της Βρετανίας, από τις έξι το απόγευμα  θα υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στο Αεροδρόμιο. Ακολούθως, θα μεταφέρονται σε ξενοδοχεία καραντίνα για υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό επτά ημερών. Τα πρόσωπα κάτω των 18 ετών θα μπορούν να κάνουν τον αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους. Δίδεται όμως η δυνατότητα να παραμείνουν σε περιορισμό στα ξενοδοχεία αν ταξιδεύουν με τους γονείς/κηδεμόνες τους ή, εάν δεν μπορούν, να κάνουν τον αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους. Την έβδομη ημέρα, θα υποβάλλονται εκ νέου σε εργαστηριακό έλεγχο και όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, θα συνεχίζουν κατ’ οίκον τον αυτοπεριορισμό τους για 3 επιπλέον μέρες. Την δέκατη ημέρα και νοουμένου ότι δεν εκδηλωθούν συμπτώματα, τα άτομα θα αποδεσμεύονται αυτόματα. Σε περίπτωση που εκδηλωθούν συμπτώματα, θα πρέπει να γίνεται επικοινωνία με τον Προσωπικό τους Ιατρό για περαιτέρω ιατρική καθοδήγηση.

Επιπρόσθετα, για σκοπούς αξιολόγησης και διερεύνησης, όσοι έχουν αφιχθεί την τελευταία εβδομάδα από Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν διαγνωσθεί θετικοί στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν, τα δείγματα τους θα προωθηθούν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου για αξιολόγηση ως προς την ύπαρξη της συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους.

Το απόγευμα, εν τω μεταξύ η Επίτροπος Υγείας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους επιστημονικούς εκπροσώπους από τα κράτη μέλη, που θα παραθέσουν στοιχεία για την κατάσταση σε κάθε χώρα και θα υπάρξει συντονισμός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πλάνο για όσους φτάνουν από Η.Β-Έρευνα και στην Κύπρο για το νέο στέλεχος

«Δεν χρειάζεται πανικός»
Οι επιστήμονες στη χώρα μας συστήνουν υπομονή μέχρι  να αντληθούν περισσότερα στοιχεία για το θέμα διεθνώς, αναφέροντας πως η Κύπρος έλαβε ήδη προληπτικά μέτρα και εάν τηρούνται οι αποστάσεις και η αποστασιοποίηση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά ανέφερε πως «η πρώτη επίσημη αναφορά βγήκε χθες από το ECDC για το νέο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναφερόταν πως γίνονται ενέργειες για να συλλεχθούν πληροφορίες. Μέχρι να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες, δρούμε προληπτικά προσπαθώντας να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία. Η πρώτη για τη χώρα μας, είναι η απόφαση για αυτοπεριορισμό για όσους φτάνουν από τη Βρετανία, μέχρι να έχουμε περισσότερα στοιχεία».

Όπως εξήγησε η κ. Πανά πρόκειται για μία πολιτική που ακολουθούν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι να διαπιστωθεί η μεταδοτικότητα του νέου στελέχους και εάν αυτό συμβάλλει στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας μιας χώρας. «Πρέπει να πούμε πως δεν χρειάζεται πανικός, οι ενέργειες έχουνε γίνει στο προληπτικό κομμάτι, Οποιοδήποτε και να είναι ένα στέλεχος, από τη στιγμή που κάποιος τηρεί τα μέτρα φοράει μάσκα και κρατά αποστάσεις, αυτό τον προστατεύει», υπογράμμισε η κ. Πανά.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχουν οι επιστήμονες, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, δεν επαρκούν για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το νέο στέλεχος. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουμε την έκταση του φαινομένου και εάν έχει πρακτική σημασία στα μέτρα. Ο ιός κάνει μεταλλάξεις, είναι κάτι που γνωρίζουμε λόγω του γενετικού του υλικού».

Σ’ ότι αφορά στο εάν θα επηρεαστεί η αποδοτικότητα των εμβολίων η κ. Πανά ανέφερε πως η εκτίμηση είναι πως δεν θα επηρεάσει σημαντικά το κομμάτι των εμβολίων. «Στο κομμάτι της ανοσίας για τους κορωνοϊού, δεν είναι μόνο τα αντισώματα αλλά και η κυτταρική ανοσία. Ας μην μπούμε ακόμα σε αυτό το κομμάτι όμως. Με μια πρώτη εικόνα δεν φαίνεται να τίθεται θέμα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εβδομάδα αποφάσεων για τα Χριστούγεννα-Το επικρατέστερο σενάριο για χαλαρώσεις

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι