Παρασκευή 23 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Εβδομάδα αποφάσεων για τα Χριστούγεννα-Το επικρατέστερο σενάριο για χαλαρώσεις

Νατάσα Χριστοφόρου  21/12/2020 06:55
Εβδομάδα αποφάσεων για τα Χριστούγεννα-Το επικρατέστερο σενάριο για χαλαρώσεις

Εβδομάδα αποφάσεων για τα Χριστούγεννα-Το επικρατέστερο σενάριο για χαλαρώσεις

Νατάσα Χριστοφόρου  21/12/2020 06:55
Στη σκιά των ενδείξεων για μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Ευρώπη, ξεκινά μια εβδομάδα κομβικής σημασίας για την πανδημία, αφού θα δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την απόδοση των μέτρων. Με βάση την αξιολόγηση που θα γίνει, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για ενδεχόμενες χαλαρώσεις, από το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει αύριο. Παράλληλα, στο τέλος της και συγκεκριμένα την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν και στη χώρα μας, ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε οι εμβολιασμοί, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς, σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της πανδημίας.
 
 
Οι επιστήμονες θα προβούν στην πρώτη αξιολόγησή των μέτρων και θα ετοιμάσουν μέχρι αύριο εκτίμηση κινδύνου και εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση. Αύριο στις δέκα θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα δοθούν και ποιες χαλαρώσεις θα δοθούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το απόγευμα εν τω μεταξύ, μεταβαίνει στο Προεδρικό ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα μεταφέρει το αίτημα της Ιεράς Συνόδου, για να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης της παρουσίας πιστών εντός των ναών. 

Οι επιστήμονες έχουν πολλές φορές προειδοποιήσει πως δεν πρέπει να δοθούν χαλαρώσεις, ώστε να μην υποβοηθηθεί η διασπορά της νόσου, που ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα τρίτο επιθετικό κύμα τον Ιανουάριο. Αναμένεται δε, στις εισηγήσεις τους να συνυπολογήσουν και το γεγονός πως εντοπίστηκε στην Ευρώπη νέο στέλεχος του ιού, που είναι όπως διαμηνύεται πιο μεταδοτικός. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα των επιχειρήσεων που είναι κλειστές, όπως πολυκαταστημάτων και χώρων εστίασης. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιτραπεί ο εκκλησιασμός την ημέρα των Χριστουγέννων σε πιστούς, ενώ συζήτηση θα γίνει και για το κατά πόσον θα αυξηθεί ο αριθμός των παρευρισκομένων σε σπίτια από δέκα, σε δεκαπέντε την ίδια ημέρα. Η ώρα του κέρφιου, δεν αποκλείεται επίσης να μετακινηθεί στις 11 το βράδυ.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει, είναι εάν αυριο θα ληφθούν αποφάσεις για χαλαρώσεις και για την παραμονή 31 Δεκεμβρίου και για την Πρωτοχρονιά. Το πιο πιθανό πάντως, είναι να παραπεμφθούν για την επόμενη εβδομάδα για να ληφθούν στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων. Εάν το επιτρέπουν, το πιθανότερο για την παραμονή είναι να αλλάξει η ώρα του κέρφιου, για να μπορέσουν οι οικογένειες να περάσουν μαζί την αλλαγή του νέου χρόνου.

Έτσι κι αλλιώς η εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς, θα περιλαμβάνει και αυτή αποφάσεις, αφού στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία των μέτρων που είναι σε ισχύ και θα πρέπει να αποφασιστούν νέα για την περίοδο του Ιανουαρίου.

Η επιδημιολογική εικόνα του τελευταίου μήνα μιας χρονιάς, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, παραμένει πάντως, πολύ επιβαρυμένη. Ο Δεκέμβριος, είναι από όλες τις απόψεις ο χειρότερος μήνας της πανδημίας και ο πιο δραματικός, αφού μέχρι στιγμής απεβίωσαν 42 συνάνθρωποί μας, που προσβλήθηκαν από τη νόσο. Επιπρόσθετο στοιχείο ανησυχίας, είναι πως χθες αυξήθηκαν κατά δέκα από την προηγούμενη ημέρα, οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Πλέον 125 άτομα με covid-19, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με την κατάσταση της υγείας 28 από αυτούς, να κρίνεται ως σοβαρή.
 

Ανησυχία από τη μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία
Παράλληλα, οι επιστήμονες στην Κύπρο εξετάζουν και το θέμα της μετάλλαξης του ιού στη Μεγάλη Βρετανία, που έχει σημάνει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη, με τη μία χώρα μετά την άλλη να ακυρώνει πτήσεις και να λαμβάνει μέτρα για όσους φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε χθες βράδυ, πως μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, για προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία από την επιστημονική κοινότητα, οι επιβάτες που φτάνουν από σήμερα στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό για περίοδο 14 ημερών ή για περίοδο 10 ημερών, νοουμένου ότι υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα. Κατά την περίοδο του αυτοπεριορισμού, εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, όπως σημειώνεται, θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με τον Προσωπικό Ιατρό για ιατρική καθοδήγηση. «Τα δεδομένα αξιολογούνται από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, και οποιεσδήποτε νεότερες εισηγήσεις πιθανόν προκύψουν, θα ανακοινωθούν», αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε επιφυλακή και η Κύπρος... Σε αυτοπεριορισμό όσοι έρχονται από Βρετανία

Ήδη αρκετές χώρες έλαβαν μέτρα, με την Ελλάδα να αποφασίζει χθες βράδυ, ότι όσοι φτάνουν στη χώρα από τη Μεγάλη Βρετανία, θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες. Επιπρόσθετα οι Κάτω Χώρες, αποφάσισαν την απαγόρευση των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την πρώτη Ιανουαρίου εξαιτίας του νέου στελέχους, το Βέλγιο ακύρωσε πτήσεις και δρομολόγια τρένων, ενώ μέτρα εξετάζουν πολλές άλλες χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όπως αναφέρθηκε χθες, βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με Βρετανούς αξιωματούχους σχετικά με την εμφάνιση ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού. Το εν λόγω στέλεχος, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται να εξαπλώνεται ταχύτερα σε σχέση με την αρχική μορφή του ιού, αλλά δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο.
Σημειώνεται πως μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, βρίσκονται πλέον σε καθεστώς αυστηρότερων περιορισμών, σε μια προσπάθεια να μπει φραγμός στην  ταχεία εξάπλωση του ιού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σημεία που θα διενεργούνται rapid test τη Δεύτερα
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας