Έντονος ο Ιωάννου κατά των επικριτών-Απαντά για εκκλησίες και εμπορικά κέντρα

Έντονος, όσον αφορά στις επικρίσεις για τη διαχείριση της πανδημίας παρουσιάστηκε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επέτρεπαν να ληφθούν αυστηρά μέτρα πιο νωρίς. 
 
Απαντώντας σε ερώτηση, κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη για παρουσίαση του πλάνου για τον εμβολιασμό, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε πως δεν είναι εφικτό να γίνεται κάθε μέρα rapid test στους οίκους ευγηρίας, αφού πρέπει να γίνονται από επαγγελματίες υγείας. 
 
«Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που κάνει rapid test σε οίκους ευγηρίας κάθε εβδομάδα. Είμαστε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τις επισκέψεις. Λένε πολλοί πως έπρεπε να πάρουμε μέτρα πιο νωρίς. Εάν τα κλείναμε όλα το Νοέμβριο, που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επέτρεπαν, ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις; Δεν μπορούσαμε να δράσουμε προληπτικά», υπέδειξε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως έπρεπε να ληφθεί υπόψη η ψυχολογία του κόσμου και η οικονομία. 
 
«Μόνο η Βρετανία έκανε χαλαρώσεις και χθες το Λονδίνο άλλαξε κατηγορία. Τα μέτρα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι τα μέτρα που προσβλέπουν άλλες χώρες όταν θα γίνει χαλάρωση. Παίρναμε σε όλες τις φάσεις μέτρα. Είμαστε η χώρα που πρώτη υιοθέτησε τη μαζική χρήση των rapid test. Το ξεκινήσαμε ταυτόχρονα με την Ελλάδα». 
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπογράμμισε πως όλα αυτά τα λέει με επιφύλαξη, αφού εάν δεν βελτιωθεί η εικόνα, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. «Σε αυτή την πανδημία όλα αλλάζουν σε μέρες. Δεν θέλω να πει κάποιος "α, είπε ο υπουργός πάμε καλά και τελικά βάλαμε lockdown". Εκ των υστέρων, μπορεί κάποιος να πει ότι οι ενέργειές μας ήταν σωστές και είχαν τις λιγότερες επιπτώσεις για την ψυχολογία και την οικονομία».
 
Ξεκάθαρος για τις εκκλησίες και για εμπορικά κέντρα
Ξεκάθαρος, όσον αφορά στα μέτρα για τις εκκλησίες ήταν ο υπουργός Υγείας και για το θέμα του εκκλησιασμού. Κληθείς να σχολιάσει για αποφάσεις που αφορούν τις εκκλησίες, τόνισε πως υπάρχει ήδη απόφαση, από την προηγούμενη εβδομάδα. «Εμείς λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση την κατάσταση. Δεν αποκλείουμε να πάρουμε και παραπάνω μέτρα».
 
Ερωτηθείς αν το Υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να δεχθεί να γίνουν λειτουργίες με αυστηρότερο πρωτόκολλο τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες προς το σύνολο του πληθυσμού που στερείται διάφορα πράγματα.
 
«Κάθε φορά που παίρνουμε μέτρα επικεντρωνόμαστε στις χαλαρώσεις. Εγώ κάνω έκκληση στον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα. Εκεί πρέπει να επικεντρωνόμαστε. Σε ό,τι αφορά στον εκκλησιασμό, αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα του κόσμου αλλά πρώτιστο μέλημά μας είναι η δημόσια υγεία. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο».
 
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στα εμπορικά κέντρα, εκφράζοντας μάλιστα τη δυσφορία του για τις εικόνες συνωστισμού, σημειώνοντας πως θα ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις που θα ληφθούν.
 
«Δεν κάνουμε δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά στις αποφάσεις, αξιολογούμε τα δεδομένα και παίρνουμε αποφάσεις. Όταν γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων θα δούμε και τα εμπορικά κέντρα και τις εκκλησίες. Οι ιδιοκτήτες των εμπορικών κέντρων προέβαλαν εισηγήσεις και τα προώθησα στην επιστημονική ομάδα για αξιολόγηση. Θα δούμε τις εισηγήσεις και το πότε θα γίνει δεν μπορούμε να ξέρουμε. Μας προβλημάτισαν οι εικόνες συγχρωτισμού σε εμπορικά κέντρα πόλεων. Το να περιορίζουμε το εμπόριο και να παρατηρείται αλλού συνωστισμός δεν είναι κάτι που θέλουμε».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας