Αυτό είναι το πλάνο εμβολιασμού-Η διαδικασία, τα Kέντρα και οι προτεραιότητες

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί με ταχύτητα, όταν τα δεδομένα το επιτρέψουν και φθάσει η στιγμή για την έναρξη του εμβολιασμού του κυπριακού πληθυσμού. Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δρ Όλγα Καλακούτα, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Υγείας και άρχισε ήδη να υλοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης προετοιμασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Ιωάννου: Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους αλλά όχι το τέλος

Η εξασφάλιση των εμβολίων, εξήγησε η κ. Καλακούτα, «γίνεται μέσω κεντρικής διαδικασίας από την ΕΕ και είναι κοινή για όλα τα κράτη μέλη, είτε πρόκειται για πλούσιες χώρες, είτε για λιγότερο πλούσιες είτε για χώρες με μικρό πληθυσμό είτε μεγαλύτερες χώρες. Δηλαδή, μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τον πληθυσμό μας τα εμβόλια που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερα ασφαλείς».
 
Αυτό που επιτεύχθηκε, μέσω των συμφωνιών που έχουν συναφθεί «είναι πολύ σημαντικό, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, μεταξύ άλλων, ποια θα είναι η ροή των εμβολίων. Το πότε θα παραλαμβάνονται οι διάφορες ποσότητες δηλαδή, διότι θα μπορούμε να γνωρίζουμε ταυτόχρονα και πόσα εμβόλια θα είναι καθοδόν για τη χώρα μας και ανάλογα θα προγραμματιζόμαστε».
 
Για την προετοιμασία της Κύπρου σε ό,τι αφορά στον απαραίτητο υποστηρικτικό εξοπλισμό η κ. Καλακούτα ανέφερε ότι «μέσα από τις συμφωνίες γνωρίζουμε και τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να γίνεται η συντήρηση του εμβολίου της κάθε μιας από τις έξι εταιρείες. Για παράδειγμα, τα δύο πρώτα εμβόλια, χρειάζονται κάποια διαδικασία συντήρησης, το ένα στους -75 βαθμούς και το άλλο λίγο πιο πάνω αλλά πάλι σε χαμηλές θερμοκρασίες».
 
Προς το σκοπό αυτό, «έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Είναι δεδομένο ότι η φύλαξη θα είναι κεντρική. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στην ημερομηνία παραλαβής των δύο τεράστιων ψυγείων που θα χρειαστούμε για να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλούς συντήρησης των εμβολίων, άρα είμαστε μέσα στον προγραμματισμό μας».


Παραλαβή, φύλαξη, κατανομή και διακίνηση εμβολίων
Η  παραλαβή εμβολίων, η παρακολούθηση της διαδικασίας εμβολιασμών αλλά και η παρακολούθηση των αποθεμάτων, θα γίνεται μέσω «ενός λογισμικού το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και για να παρακολουθούμε τα εμβόλια κατά τη διαδρομή τους από το χώρο φύλαξης μέχρι το Κέντρο Εμβολιασμού».

Στην πλήρη εξέλιξη της διαδικασίας, θα υπάρχει δυνατότητα για να λειτουργήσουν 38 Κέντρα Εμβολιασμού, ένα σε κάθε κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Είμαστε τυχεροί διότι έχουμε τη γνώση και την υποδομή και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό».
 
Σε κάθε κέντρο εμβολιασμού, εξήγησε η κ. Καλακούτα, «θα υπάρχει δυνατότητα για να λειτουργούν μέχρι και τρία συνεργεία εμβολιασμού ταυτόχρονα». Στις περιπτώσεις εξάλλου όπου ο χώρος το επιτρέπει, «θα προτιμήσουμε να λειτουργούμε περισσότερα συνεργεία παρά να λειτουργούμε περισσότερα Κέντρα Εμβολιασμού, διότι έτσι θα γίνει και εξοικονόμηση προσωπικού αλλά και εξοπλισμού». «Ταυτόχρονα μελετούμε για κάποιους μεγάλους χώρους εκδηλώσεων στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν εμβολιασμοί. Στόχος είναι να μην υπάρχουν εμβόλια φυλαγμένα. Τα μόνα φυλαγμένα θα είναι η δεύτερη δόση για τον κάθε πολίτη που εμβολιάζεται με την πρώτη δόση, ώστε να μην υπάρχει ρίσκο αν καθυστερήσει κάποια παράδοση στη συνέχεια», σημείωσε.

 

Σύμφωνα με το πλάνο, «για τα άτομα που βρίσκονται σε νοσοκομεία και ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, θα πηγαίνουν τα συνεργεία μας να εμβολιάζουν τους ασθενείς. Έγιναν ήδη επαφές τόσο με τον ΠΑΣΙΝ όσο και με τον ΟΚΥπΥ και θα μας βοηθήσουν και αυτοί μάλλον με δικό τους προσωπικό». Επιπρόσθετα, «έχουμε τις κινητές μονάδες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν κυρίως στις κλειστές δομές όπως είναι οι στέγες ευγηρίας που θα είναι από τους πρώτους χώρους στους οποίους θα γίνουν εμβολιασμοί».
 
«Υπάρχει δυνατότητα, να λειτουργούν ταυτόχρονα μέχρι και 100 διαφορετικά συνεργεία και όπως το υπολογίζουμε, υπό ομαλές συνθήκες θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιάζεται ένα άτομο κάθε 6 λεπτά αφού οι εμβολιασμοί θα αρχίζουν στις 8 το πρωί και θα συνεχίζονται μέχρι τις 6 ή 7 το βράδυ, ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρχει», υπογράμμισε η δρ Καλακούτα.

Ο εμβολιασμός, συνέχισε, «θα γίνεται μόνο με ονομαστικά ραντεβού ή αν πρόκειται για ομάδες, θα γνωρίζουμε από προηγουμένως τους αριθμούς για να είμαστε προετοιμασμένοι. Ένα ραντεβού θα μπορεί να προγραμματιστεί μέσω του λογισμικού και θα μπορεί να το προγραμματίσει ηλεκτρονικά ένα άτομο για τον εαυτό του ή για τον πατέρα ή τη μητέρα του ή κάποιο άλλο άτομο που δεν χειρίζεται το διαδίκτυο».

Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός

«Το λογισμικό για τον εμβολιασμό, θα έχει τρεις “πύλες”. Την πύλη δικαιούχων, την “πύλη” που θα αφορά τα κέντρα εμβολιασμών και την “πύλη” δεδομένων που θα λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο», πρόσθεσε.
 
Αμέσως μόλις προγραμματιστεί ηλεκτρονικά ένα ραντεβού, «το άτομο θα λαμβάνει γραπτό μήνυμα στο κινητό του και υπάρχει και δυνατότητα για αποστολή υπενθύμισης τόσο για την πρώτη δόση όσο και για τη δεύτερη. Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού αν και στην αρχή θα χρησιμοποιούμε και τη γνωστή σε όλους μας παραδοσιακή κάρτα εμβολιασμών».
 
Το λογισμικό, θα είναι επίσης σε  θέση να επιτρέπει ή να θέτει φραγή στον προγραμματισμό ενός ραντεβού. «Εάν για παράδειγμα τη δεδομένη στιγμή βάσει του πλάνου μας εμβολιάζονται άτομα άνω των 80 ετών και προσπαθήσει κάποιος που είναι 75 χρόνων να προγραμματίσει ραντεβού, τότε το σύστημα θα του βάζει φραγή», εξήγησε.

Διαδικασία Εμβολιασμού

  • Ενημέρωση των Πολιτών
  • Ρύθμιση της Πύλης Δικαιούχων Εμβολιασμού για τις Ομάδες
  • Δυνατότητα διευθέτησης ραντεβού από τον ίδιο τον πολίτη ή εκπρόσωπό του μέσω του συστήματος
  • Επιβεβαίωση του ραντεβού μέσω sms
  • Εμβολιασμός στο Κέντρο Εμβολιασμού που έχει δηλωθεί
  • Χορήγηση αποδεικτικού χορήγησης της 1η δόσης
  • Διευθέτηση ραντεβού για χορήγηση της 2ης δόσης

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς θα έχουν τα άτομα που διαμένουν αλλά και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, τα οποία νωρίζουμε ότι είναι γύρω στις 5,000 άτομα, άρα από το τώρα ξέρουμε ότι θα χρειαστούμε 10,000 δόσεις και έχει ήδη προωθηθεί το ζήτημα για την εξασφάλιση συναίνεσης, είπε η κα Καλακούτα.
 
Προετοιμασία έχει γίνει και για τις διάφορες ηλικιακές ομάδες «για παράδειγμα ξέρουμε ότι έχουμε γύρω στις 33,000 άτομα άνω των 80 ετών, άλλες περίπου 33,000 πάνω των 70 και έτσι γίνεται από τώρα ο προγραμματισμός».
 
«Ο ευρύς εμβολιασμός αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το καλοκαίρι λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα για την ροή των ποσοτήτων που θα φθάνουν στην Κύπρο. Εμείς εξαρτόμαστε από το τι μας έχει λεχθεί κατά την υπογραφή των συμφωνιών», δήλωσε.
 
Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα γίνεται μια φορά ή αν θα χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός κάθε χρόνο, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρίστος Πέτρου εξήγησε ότι «αυτό δεν μπορούμε ακόμα να το γνωρίζουμε. Αρκεί να σας πω ότι οι πρώτοι εθελοντές που πήραν το εμβόλιο, το πήραν στις αρχές του καλοκαιριού, άρα αυτό είναι κάτι το οποίο θα το ξέρουμε σε ένα χρόνο. Το πρώτο καταληκτικό σημείο, το οποίο τώρα γνωρίζουμε, είναι ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την σοβαρή νόσο άρα στοχεύουμε, για να μειώσουμε τις νοσηλείες μαζί με τους θανάτους».

Ομάδες Πληθυσμού (Ι)
1. Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας και ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων ενηλίκων
 Επαγγελματίες υγείας:Εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID19, και σε όλες τις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ, τμήματα Ασθενοφόρων (ανεξάρτητα από νοσηλεία COVID)
2. Άτομα>80 ετών (προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες).
3. Άτομα >75 ετών (προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες

4. Άτομα >=16 ετών υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση*

5. Άτομα που εργάζονται σε κέντρα ΠΦΥ, ακολουθούμενα από υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας/ προσωπικό.           Διαμένοντες σε λοιπές κλειστές δομές όπως φυλακές και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

6. Ηλικιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός  Άτομα >=16 ετών υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση (οι καταστάσεις μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται):

  • Χρόνια Αναπνευστική Νόσος
  • Σοβαρή Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια
  • Καρδιακή Ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας
  • Καρδιαγγειακή νόσος
  • Πρόσφατο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης:
  • Ενεργός χρήση βιολογικών παραγόντων
  • Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθεια κατηγορίας Γ (κατάταξη κατά ΔΟΘ).
  • Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • Άτομα με σοβαρή παχυσαρκία BMI>=40 ή >=35 με μεταβολικό σύνδρομο.
  • Ασθενείς με ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα με κληρονομική ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια

Στην επιστημονική επιτροπή οι εισηγήσεις των εμπορικών κέντρων
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον γίνονται σκέψεις από την Κυβέρνηση για επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου υπέδειξε ότι «ως δεδομένο υπάρχει η απόφαση της περασμένης εβδομάδας. Εμείς περιμένουμε, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως λαμβάνουμε αποφάσεις, είτε για περαιτέρω μέτρα είτε για χαλάρωση κάποιων μέτρων. Η επιδημιολογική εικόνα δεν δείχνει προς το παρόν κάποια διαφοροποίηση».
 
Ερωτηθείς εάν υπήρξε κάποια απόφαση κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί με τους εκπροσώπους των εμπορικών κέντρων, είπε, «δεν καταλήξαμε κάπου. Δεν είναι θέμα δεύτερων σκέψεων, αξιολογούμε τα δεδομένα. Δεν υπάρχει κάτι που να μας καθοδηγεί προς τις αποφάσεις μας με την έννοια ότι δεν υπάρχει προηγούμενο μιας τέτοιας κατάστασης. Εμείς συνεχώς αξιολογούμε τα δεδομένα και παίρνουμε αποφάσεις. Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα, η συζήτηση γίνεται στη βάση της επαναξιολόγησης. Οι ιδιοκτήτες έχουν στείλει κάποιες εισηγήσεις ως προς την επίβλεψη των μέτρων αυτών, τα έχω προωθήσει στην επιστημονική ομάδα. Αν οι ειδικοί εισηγηθούν κάτι θα αξιολογηθεί. Αυτό το τόνισα και στην τηλεδιάσκεψη, ότι δηλαδή, θα προωθήσω τις εισηγήσεις τους στην επιστημονική επιτροπή και θα αναμένω τις δικές τους εισηγήσεις».
 
Επίσης, τόνισε ο Υπουργός Υγείας, «πρέπει να πούμε ότι όντως μας έχουν προβληματίσει ομολογώ, οι εικόνες συγχρωτισμού σε εμπορικούς δρόμους διότι τι να συμπεράνουμε ότι περιορίζουμε το εμπόριο και παρατηρείται συνωστισμός κάπου αλλού; Αυτό είναι σίγουρα στους προβληματισμούς μας».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονος ο Ιωάννου κατά των επικριτών-Απαντά για εκκλησίες και εμπορικά κέντρα

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία