Πρώτα αξιολόγηση μέτρων και μετά αποφάσεις για τα Χριστούγεννα-Ο μεγάλος στόχος

Όσο οι μέρες μετρούν αντίστροφα προς τα Χριστούγεννα, τόσο μεγαλώνει και η αγωνία για την απόδοση των μέτρων που είναι σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή. Μέτρα τα οποία θα επαναξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα και ανάλογα με τα αποτελέσματά τους, θα ληφθούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις για την περίοδο των εορτών.

Ο μεγάλος στόχος των μέτρων, είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης και η είσοδος στην εορταστική περίοδο, που θεωρείται ως κομβικό σταυροδρόμι για την πανδημία διεθνώς, με όσο το δυνατόν πιο ιδανικούς δείκτες. Ένα δύσκολο εγχείρημα, με δεδομένη την επιβάρυνση που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η εικόνα σε ολόκληρη την Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την ελεύθερη Αμμόχωστο.

Ο απολογισμός αυτόν τον μήνα συνεχίζει να είναι δραματικός. Χθες ανακοινώθηκαν άλλοι τέσσερις θάνατοι συνανθρώπων μας, όλοι τρόφιμοι γηροκομείων, που ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών από την covid-19, σε δεκατέσσερις ημέρες στους 33. Μέχρι χθες το βράδυ εξάλλου, νοσηλεύονταν σε τέσσερα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ 123 ασθενείς, οι 16 εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις θάνατοι, 349 κρούσματα και 212 rapid test-H ενημέρωση από Υπ. Υγείας

Ανασκόπηση της κατάστασης
Οι επιστήμονες προβαίνουν απόψε σε ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης και σε εκτίμηση κινδύνου για τις επόμενες εβδομάδες. Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει και μια πρώτη εικόνα και για την απόδοση των νέων μέτρων.

«Είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε αξιολόγηση των νέων μέτρων. Αυτό που βλέπουμε ως θετικό, είναι ότι οι νοσοκομειακοί δείκτες δεν έχουν επιδεινωθεί και οι διεθνείς εκτιμήσεις είναι ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο, θα βελτιωθούν τα πράγματα», σημείωσε, αναφέροντας ωστόσο, πως η κατάσταση είναι κρίσιμη. «Είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί, επειδή δεν έχουμε δει για σταθερό διάστημα, πως υπάρχει πτωτική τάση. Περιμένουμε πως θα υπάρξει βελτίωση, όμως θα μπούμε σε μια περίοδο υψηλού κινδύνου λόγω γιορτών, με επαφές σε σπίτια και κλειστούς χώρους. Εκεί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνε και θέλουμε να μπούμε σε εκείνη την περίοδο, με όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση».

Η μεγάλη έγνοια των πολιτών είναι εάν τελικά θα δοθούν και ποιες χαλαρώσεις για την περίοδο των εορτών. Οι επιστήμονες διαμηνύουν πως είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει το κεφάλαιο χαλαρώσεις, παραπέμποντας στην επόμενη εβδομάδα, όπου θα γίνει επαναξιολόγηση μέτρων.

«Είναι νωρίς να αξιολογήσουμε, κατά πόσον θα μπορούσαν να γίνουν χαλαρώσεις. Οι χώροι που ζητούν χαλαρώσεις, είναι οι χώροι αυξημένου κινδύνου για μετάδοση. Σε αυτή τη φάση και με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούν να υπάρξουν χαλαρώσεις, αλλά είναι κάτι που θα δούμε ξανά την άλλη εβδομάδα», υπέδειξε ο κ. Τσιούτης.
 
Κληθείς να απαντήσει, κατά πόσον εάν επιδεινωθούν οι δείκτες θα ακολουθήσει και η Κύπρος το παράδειγμα της Γερμανίας, που αποφάσισε καθολικό lockdown μέχρι τις αρχές του χρόνου, ο Καθηγητής Τσιούτης απάντησε πως ο στόχος των μέτρων που είναι σε ισχύ, «είναι να μην φτάσουμε σε αυτό σημείο». Σημείωσε δε πως η Γερμανία, είναι από τις χώρες που αντιμετώπισε υποδειγματικά το πρώτο κύμα και μάλιστα, δεχόταν ασθενείς από γειτονικές χώρες, αφού έχει τον υψηλότερο αριθμό κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Στη Γερμανία υπήρξε μια ανησυχητική αύξηση του ρυθμού των νοσηλευόμενων και έτσι μπήκαν τον προηγούμενο μήνα, κάποια προληπτικά μέτρα. Φαίνεται ότι αυτά τα μέτρα δεν δούλεψαν, συνέχισε η επιδείνωση και λήφθηκε η απόφαση για lockdown και μάλιστα την περίοδο των εορτών. Μιλάμε για τη χώρα, που έχει ένα από τα πιο δυνατά συστήματα υγείας και πάλι δεν τα κατάφερε».

Όπως υπογράμμισε ο ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων,  τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος βασίζονται σε ένα δοκιμασμένο μοντέλο. «Δοκιμάσαμε αυτά τα μέτρα στη Λεμεσό και την Πάφο και είδαμε ότι είχαν σημαντικό αποτέλεσμα, όμως χρειάστηκε ένα μεγάλο διάστημα για να φανεί η μείωση του φορτίου νοσηρότητας, κυρίως στη Λεμεσό. Έτσι εφαρμόζεται ένα μοντέλο που είδαμε στην πράξη ότι πέτυχε, αλλά θα πάρει καιρό πάλι, να έχει αποτέλεσμα».

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων υπάρχουν κάποιες «κόκκινες» περιοχές, που αποτελούν μεγάλες εστίες ανησυχίας και παρακολουθούνται. Πέραν από την κατάσταση σε κάθε επαρχία, όπως εξήγησε ο κ. Τσιούτης «παρακολουθούνται στενά «τα γηροκομεία, ο αριθμός των νοσηλευόμενων, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ και τα ποσοστά θετικότητας. Αυτά μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες, για την κατάσταση στην κοινότητα. Θα δούμε και αυτήν την εβδομάδα που κυμαίνονται, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι νέες οδηγίες από το Υπ. Υγείας για αποδέσμευση κρουσμάτων και στενών επαφών

Στη δημοσιότητα το εμβολιαστικό πλάνο
Αχτίδα φωτός για επιστροφή στην καθημερινότητα, αποτελούν οι εμβολιασμοί για την covid-19, που θα ξεκινήσουν στη χώρα μας, όπως όλα δείχνουν τον Ιανουάριο και αφότου δοθούν οι σχετικές άδειες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αρχικά και εφόσον αδειοδοτηθεί το εμβόλιο της Pfizer, όπως είναι και ο σχεδιασμός, θα εμβολιαστούν 24 χιλιάδες άτομα, που θα προέρχονται από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους επαγγελματίες υγείας.

Στις 11:30 ο Υπουργός Υγείας θα  παραθέσει συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση του πλάνου για τον εμβολιασμό κατά της νόσου, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Η παρουσίαση του πλάνου θα γίνει από την αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Όλγα Καλακούτα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse