Κυριακή 28 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Έρευνα σε αστικά λύματα για ανίχνευση κορωνοϊού

  14/12/2020 11:41
Έρευνα σε αστικά λύματα για ανίχνευση κορωνοϊού

Έρευνα σε αστικά λύματα για ανίχνευση κορωνοϊού

  14/12/2020 11:41
Αύξηση του γενετικού υλικού του κορωνοϊού καταγράφει ανάλυση αστικών λυμάτων του ΣΑΛΑ, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρου Νερού «ΝΗΡΕΑΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, που στοχεύει στην ανάπτυξη  ενός αξιόπιστου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης αναφορικά με το βαθμό εξάπλωσης της νόσου COVID-19.
 
Ανακοινώνοντας επίσημα τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας αναφέρει πως η ερευνητική ομάδα του «ΝΗΡΕΑ» υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Δρ. Δέσπως Φάττα – Κάσινου και με κύρια ερευνήτρια την Δρ. Πόπη Καραολιά, ανέπτυξαν τη μεθοδολογία ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης θραυσμάτων του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα.
 
Παράλληλα, προστίθεται, έχουν σταλεί από το ΣΑΛΑ δείγματα στο εξωτερικό, από το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων στη Μονή, στα πλαίσια έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία για την Κύπρο συντονίζει το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού ΝΗΡΕΑΣ.
 
Η πρώτη φορά που η ανάλυση του γενετικού υλικού του ιού έδωσε θετική ένδειξη ήταν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αναφέρει η ανακοίνωση και σημειώνει πως «τα τελευταία δείγματα που αναλύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν στα μέσα Νοεμβρίου, για δέκα συνεχείς ημέρες, και έδειξαν αύξηση σε σχέση με τα δείγματα που λήφθηκαν τον Οκτώβριο».
 
Η συνεργασία μεταξύ ΣΑΛΑ και Πανεπιστημίου Κύπρου προβλέπει τη συστηματική ανάλυση και παρακολούθηση του γενετικού υλικού του ιού μέσα στα λύματα της Λεμεσού, για τους επόμενους τέσσερις μήνες, μέσα από παραχώρηση από το ΣΑΛΑ χρηματοδότησης και άλλων διευκολύνσεων στο Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.
 
Απώτερος στόχος, προστίθεται, η ανάπτυξη  ενός αξιόπιστου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης αναφορικά με το βαθμό εξάπλωσης της νόσου COVID-19, ενός «εργαλείου ανίχνευσης της σιωπηλής εξάπλωσης του ιού, τόσο από συμπτωματικούς όσο και από ασυμπτωματικούς φορείς, αφού έχει ήδη αποδειχθεί ότι θραύσματα του ιού εκκρίνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό που έχει μολυνθεί με τον ιό».
 
Συγκεκριμένα, η ανίχνευση του SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα πραγματοποιείται μέσω της συγκέντρωσης του δείγματος, της απομόνωσης του γενετικού υλικού RNA  και της μέτρησης των θραυσμάτων του γενετικού υλικού του ιού μέσω της μεθόδου real time RT-PCR.
 
Η συμμετοχή του Συμβουλίου στο ερευνητικό πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της εταιρικής και κοινωνικής του ευθύνης και της πολιτικής του για στήριξη της έρευνας και καινοτομίας και για προσφορά στην τοπική κοινωνία, αναφέρει ο ΣΑΛΑ και προτρέπει άλλους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς όπως στηρίξουν αυτή τη σημαντική προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας