Κορυφώνεται η αγωνία, εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων-Σκέψεις για πιο αυστηρά μέτρα

Καθορίζει την κρίσιμη συνέχεια η εβδομάδα που διανύουμε, αφού τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστούν τα νέα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Τα ολοένα και επιδεινούμενα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν αφήνουν περιθώρια για χαλαρώσεις και εάν δεν υπάρξει βελτίωση μέχρι την Πέμπτη, τα υφιστάμενα μέτρα θα πάρουν παράταση και ενδεχομένως θα αυστηροποιηθούν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι δυο θάνατοι, δεκατρείς σε μια εβδομάδα-Ανακοινώθηκαν 270+202 κρούσματα

Οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, σε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την Προεδρία του Αδάμου Αδάμου, λόγω απουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος θα ενημερωθεί για την επιδημιολογική κατάσταση αύριο, από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου. Εάν πάντως, σημειωθεί ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, οι αποφάσεις ενδεχομένως να ληφθούν και ενωρίτερα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 14 Δεκεμβρίου 2020, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 κι εάν το επέτρεπαν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα υπήρχαν κάποιες χαλαρώσεις στα μέτρα. Μεταξύ αυτών, θα επανερχόταν η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ, θα επιτρεπόταν η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 22.30 και θα επαναλειτουργούσαν καζίνο, πρακτορεία στοιχημάτων, γυμναστήρια και σχολές χορού.

Από αυτά τα μέτρα υπήρχαν εξαιρέσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπου η απαγόρευση μετακίνησης θα διαφοροποιείτο από τις 02.00μ.μ μέχρι τις 06.00π.μ, σε οικίες θα επιτρέπονταν οι συνάξεις μέχρι 15 άτομα και οι  χώροι εστίασης για αυτές τις δύο ημέρες, θα λειτουργούσε μέχρι τις 12:30.

Οι χαλαρώσεις, ειδικά αυτές που δεν περιλαμβάνουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, φαντάζουν πλέον ως το πιο απομακρυσμένο ενδεχόμενο, αφού θεωρείται δύσκολο να ομαλοποιηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι την Παρασκευή. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το καλό σενάριο είναι να παραμείνουν τα υφιστάμενα μέτρα, κάτι που θα εξαρτηθεί από το βαθμό απόδοσής τους, που θα διαφανεί από την Τετάρτη και μετά.

Το κακό σενάριο, είναι η αυστηροποίηση μέτρων με κλείσιμο επιχειρήσεων και ενδεχομένως και σχολείων. Υπάρχει όμως και χείριστο σενάριο, που ουδείς θέλει να σκέφτεται αφού θα προκαλέσει πλήγμα στην οικονομία, σε μια περίοδο που παίρνει ανάσες. Αυτό είναι το καθολικό lockdown, που θα αποτελέσει επιλογή μονόδρομο εάν πιεστεί το σύστημα υγείας και υπάρχουν στοιχεία πως τείνει να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση.

Ο χειμώνας πάντως δεν μπήκε με καλούς οιωνούς, αφού η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της σε ολόκληρη την Κύπρο με την κατάσταση σε Λευκωσία, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο να είναι ιδιαίτερα επιδεινωμένη και να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Μέχρι στιγμής σε μόλις μία εβδομάδα, καταγράφηκαν δεκατρείς θάνατοι συνανθρώπων μας, που προσβλήθηκαν από τη νόσο, με άλλους 18 να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι νοσηλείες, παραμένουν στα ύψη και χθες βράδυ, έφτασαν τις 121 σε πέντε νοσηλευτήρια. Επιπρόσθετα, από την πρώτη Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν  1,886 κρούσματα, μέσω της μεθόδου PCR. Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι πως μέρα με την ημέρα, αυτόν τον μήνα αυξάνεται το ποσοστό θετικότητας, που χθες άγγιξε το 13% στα τεστ PCR. Ένας στους οκτώ δηλαδή, που έκαναν τεστ μέσω αυτής της μεθόδου, διαγνώστηκε ως θετικός.  

Aυστηρές συστάσεις ECDC
Η επιδημιολογική κατάσταση, δεν είναι οριακή μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων (ECDC) να εκδίδει αυστηρές συστάσεις προς τα κράτη μέλη και να προειδοποιεί πως ενδεχόμενη πρόωρη άρση μέτρων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα αύξηση των νοσηλειών, σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Όπως εκτιμά η έκθεση ρίσκου του ECDC, «η πολύ πρόωρη άρση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών και αυτή η αύξηση θα είναι ιδιαίτερα γρήγορη, αν τα μέτρα αρθούν απότομα». Σύμφωνα με το μοντέλο του ECDC, αν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, αρθούν πλήρως στις 7 Δεκεμβρίου, προβλέπεται αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στο νοσοκομεία πριν τις 24 Δεκεμβρίου, ενώ αν αρθούν στις 21 Δεκεμβρίου, η αύξηση αυτή μπορεί να συμβεί από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021».

Το ECDC συνιστά εν μέσω των γιορτών:
• Μείωση των ταξιδιών και των κοινωνικών δραστηριοτήτων στις πραγματικά σημαντικές. Τα ταξίδια για να επισκεφθεί κανείς την οικογένεια του στις γιορτές, ενέχουν κινδύνους να κολλήσει τον ιό και να τον μεταδώσει.

• Στην λήψη πρόσθετων μέτρων προφύλαξης πριν τη συνάντηση με την οικογένεια και με φίλους, π.χ. με αυτο-απομόνωση εκ των προτέρων για μερικές μέρες (σε διαφορετικό σπίτι).

• Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε εορταστικές συναθροίσεις πρέπει να είναι περιορισμένος. Εναλλακτικές λύσεις μπορούν να επιδιωχθούν, όπως η δημιουργία μίας μόνο μικρής κοινωνικής «φυσαλίδας» (bubble list) πριν τις γιορτές (επαφές μόνο με τους ίδιους ανθρώπους που όλοι τηρούν τις προφυλάξεις) ή καταφυγή απλώς στις online επαφές μέσω διαδικτύου.

• Συνειδητοποίηση ότι μια εορταστική συνάντηση, μπορεί να μολύνει άλλους και να πυροδοτήσει μια αλυσίδα που θα οδηγήσει κάποιους να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19 ή να πεθάνουν.

• Οι άνθρωποι με θετικό τεστ κορωνοϊού (μοριακό ή rapid-αντιγόνου) και εκείνοι χωρίς τεστ αλλά με ύποπτα συμπτώματα, οπωσδήποτε δεν πρέπει να έχουν κοινωνικές επαφές μέσα στις γιορτές.

• Οι όποιες μετακινήσεις και επαφές εν μέσω εορτών, πρέπει να συνοδεύονται από τήρηση των αποστάσεων ενάμισι έως δύο μέτρων, χρήση μάσκας και πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης μείωση στο ελάχιστο του χρόνου παραμονής σε εσωτερικούς χώρους, ενώ οι πολυσύχναστοι χώροι πρέπει να αποφεύγονται.

• Οι κλειστοί χώροι, πρέπει να αερίζονται καλά με φρέσκο αέρα, παρά το χειμώνα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο