Κυριακή 28 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Σημάδια επιδείνωσης, κρίσιμα εικοσιτετράωρα και αποφάσεις-Τα τρία σενάρια

  06/12/2020 07:00
Σημάδια επιδείνωσης, κρίσιμα εικοσιτετράωρα και αποφάσεις-Τα τρία σενάρια

Σημάδια επιδείνωσης, κρίσιμα εικοσιτετράωρα και αποφάσεις-Τα τρία σενάρια

  06/12/2020 07:00
Σημάδια επιδείνωσης, παρουσιάζει τα τελευταία εικοσιτεράωρα η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ, στον αριθμό των κρουσμάτων (369) και δύο νέους θανάτους.

Τις πρώτες πέντε ημέρες του χειμώνα, καταγράφηκαν δέκα θάνατοι συνανθρώπων μας από την covid-19, με άλλους 16 να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, ενώ εντοπίστηκαν και 1616 νέα περιστατικά της νόσου. Σε πέντε νοσηλευτήρια, εξάλλου, νοσηλεύονται 119 ασθενείς με κορωνοϊό. Τα στοιχεία των τελευταίων εικοσιτετραώρων, είναι άκρως ανησυχητικά και κτύπησαν καμπανάκι λίγες ημέρες, πριν τις κρίσιμες αποφάσεις για τα νέα μέτρα.

Βαρόμετρο για τις νέες αποφάσεις, που θα ληφθούν τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών. Εάν παραμείνει ως έχει η κατάσταση, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, τότε η αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων, θα αποτελέσει επιλογή μονόδρομο για την Κυβέρνηση.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που θα συνέλθουν εκ νέου την Τρίτη για να ετοιμάσουν εισηγήσεις, αξιολογούν την κατάσταση σε κάθε περιοχή. Τα ευρήματα μέχρι στιγμής, καταδεικνύουν πως πλην της Πάφου, όπου δεν υπάρχει μεγάλο εύρος διασποράς, στις υπόλοιπες περιοχές, η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογικά. Αισιοδοξία εκφράζεται για τη Λεμεσό, η οποία αν και αργά, αποφορτίζεται ιικά και εκτιμάται πως σε λίγες ημέρες η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη.

Για τις υπόλοιπες τρεις επαρχίες, η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και η επόμενη εβδομάδα θα καταδείξει εάν η επιβάρυνση, που έχει αυξητική τάση, είναι η κορυφή της καμπύλης, που θα αρχίζει να επιπεδώνεται ή η κορυφή του παγόβουνου, κάτι που σημαίνει πως η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Αυτό που έχει προβληματίσει περισσότερο, είναι το γεγονός πως ανέβηκε αισθητά τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης θετικότητας, ένας αριθμός που συνάγεται από τα τεστ που διενεργούνται. Ωστόσο, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, πρέπει να παρέλθουν, κάποια ακόμη εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το θετικό είναι πως δεν παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, απότομη αύξηση στις νοσηλείες και δη στους ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευτούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Διατηρούνται ωστόσο, για δεύτερη εβδομάδα, σε τριψήφιο αριθμό, που θεωρείται πολύ υψηλός. Ο επιδημιολογικός δείκτης που έχει σχέση με τα νοσοκομεία και ειδικά αυτός που σχετίζεται με τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, θεωρείται πολύ σημαντικός και οι αποφάσεις που λαμβάνονται καθορίζονται και από αυτόν.
 

Τα τρία σενάρια που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση  
Τρία σενάρια έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση, που θα επιλέξει ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, τη στιγμή που θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Το πρώτο που είναι και το επιθυμητό, αλλά αυτή τη στιγμή με βάση τα δεδομένα θεωρείται απομακρυσμένο, είναι στις 14 Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε χαλάρωση των υφιστάμενων παγκύπριων μέτρων, όπως καθορίστηκαν από το χρονοδιάγραμμα. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να αρχίσουν να αποφορτίζονται όλες οι περιοχές, κάτι που θα διαφανεί στους αριθμούς των κρουσμάτων και να μην υπάρχει εκτίμηση, για περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες. 

Το δεύτερο σενάριο, που είναι και το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή και είναι κάτι που προκρίνουν μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, τα οποία εξέφρασαν και δημόσια τη θέση τους, είναι η συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων, με προσθήκη και άλλων πιο αυστηρών. Δεν αποκλείεται, μάλιστα να τεθεί ξανά στο τραπέζι, η πρόταση για κλείσιμο των σχολείων ή κάποιων βαθμίδων από αυτά, πιο νωρίς και συνέχιση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης. Οι εισηγήσεις, θα έχουν πάντως την ίδια φιλοσοφία με τα υπόλοιπα μέτρα και στόχο τη μείωση των επαφών. Η αυστηρότητα των μέτρων, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις νοσηλείες. Η πρόθεση αυτή τη στιγμή, αφορά σε επέκταση των μέτρων για ακόμη λίγες ημέρες.

Το τρίτο σενάριο, που είναι το απευκταίο αφού θα προκαλούσε μεγάλο πλήγμα στην οικονομία, σε μια περίοδο μάλιστα, που παίρνει ανάσες λόγω Χριστουγέννων, είναι να αποφασιστεί χαλαρό παγκύπριο lockdown. Αυτό το μέτρο θα ενεργοποιηθεί, εάν υπάρξει την επόμενη εβδομάδα ακόμα πιο ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, καθώς και απότομη αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το όριο στο σύστημα υγείας της χώρας μας, βρίσκεται στις ΜΕΘ, όπως τόνισε πολλές φορές ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, όχι λόγω του αριθμού των κλινών, αλλά εξαιτίας αυτού των εξειδικευμένων γιατρών.

Σε αυτό το στάδιο πάντως, δεν βρίσκεται στο τραπέζι σενάριο για τοπικά μέτρα, αφού η κατάσταση είναι επιβαρυμένη παντού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας