Πρώτη αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης-Προετοιμασίες για τον εμβολιασμό

Στο μικροσκόπιο των ειδικών, βρίσκονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, η ανάλυση των οποίων θα φέρει το φως και το εύρος της διασποράς σε κάθε επαρχία. Τα στοιχεία περνούν από κόσκινο και μέχρι αύριο, θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα και θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης κυρίως για τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου, όπου τα κρούσματα έχουν ανοδική πορεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρείς θάνατοι, ο ένας 62 ετών-Ανακοινώθηκαν 292 κρούσματα και 108 από rapid test

«Θα περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή για να μιλήσουμε με ασφάλεια, για να είναι έτοιμα τα αποτελέσματα της νέας Εθνικής Αναφοράς και θα μπορέσουμε να συγκρίνουμε με τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο σε επίπεδο Κύπρου, όσο και ανά επαρχία», ανέφερε στον REPORTER o επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης
 
Την πιο μεγάλη αύξηση, παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες, η ελεύθερη Αμμόχωστος όπου υπάρχει έξαρση, ωστόσο ανησυχία υπάρχει τόσο για τη Λευκωσία όσο και για τη Λάρνακα. Τα κρούσματα τις δύο πρώτες ημέρες του μήνα, εξάλλου, συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα υψηλά αφού εντοπίστηκαν συνολικά 610 ενώ χθες ανακοινώθηκαν και οι θάνατοι τριών συναθρώπων μας.
 
«Λόγω του ότι είναι μικρή επαρχία η ελεύθερη Αμμόχωστος, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση με ακρίβεια, επειδή οι μικροί αριθμοί μπορεί να αυξήσουν αρκετά την καμπύλη. Ωστόσο, είναι κάτι που μας θορυβεί και περιμένουμε ότι τα μέτρα που είναι σε ισχύ, θα έχουν ρόλο στη μείωση της μετάδοσης. Θεωρούμε επίσης πως τα στοχευμένα μέτρα σε Λεμεσό και Πάφο, είχαν αποτέλεσμα», υπέδειξε ο ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων.

Από το πόσο επιβαρυμένα είναι από τη μία τα νοσοκομεία και από την άλλη τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα εξαρτηθεί και το εάν θα ανάψει ή όχι το πράσινο φως για χαλαρώσεις από τις 13 Δεκεμβρίου και έπειτα. Αυτό είναι πρόωρο ακόμη να εκτιμηθεί και είναι κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα διαφανεί και ο βαθμός απόδοσης των μέτρων που είναι σε ισχύ. 

«O ρυθμός αύξησης στα νοσοκομεία είναι κάτι που βλέπουμε, σε συνάρτηση με την επιδημιολογική κατάσταση στην κοινότητα», υπογράμμισε ο κ. Τσιούτης σημειώνοντας, πως ο πιο σημαντικός δείκτης, είναι αυτός που αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Οι ΜΕΘ μας ανησυχούν περισσότερο και ευτυχώς εκεί υπάρχει ένας σταθερός αριθμός. Θα είναι θετικό εάν αυτός ο αριθμός αρχίσει να μειώνεται. Αν δούμε ότι αυξάνεται, όμως θα θορυβηθούμε».

Διαψεύδουν φήμες για τα εμβόλια
Παράλληλα η χώρα μας συνεχίζει να προετοιμάζεται για την έλευση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που αναμένεται να φτάσουν αρχές του χρόνου και εφόσον αδειοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόθεση της Κυβέρνησης, είναι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αφού όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγίας, «πρόκειται για ζήτημα Δημόσιας Υγείας και θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός εμβολιασμού μέσω των Κέντρων Εμβολιασμών, που υπάρχουν ήδη στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα και τις τμηματικές παραδόσεις των εμβολίων σε συνδυασμό με την ιεράρχηση των κατηγοριών που θα πρέπει να το λάβουν, δωρεάν».

Το πόσο ποσοστό θα πρέπει να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, υπέδειξε ο Καθηγητής Τσιουτης. «Φαίνεται ότι τουλάχιστον τα τρία εμβόλια που ανακοινώθηκαν, της Μoderna, της Phizer και της AstraZeneca, έχουν ψηλή αποτελεσματικότητα. Όσο πιο ψηλή είναι η αποτελεσματικότητα, τόσο μικρότερο ποσοστό χρειάζεται να εμβολιαστεί. Το επιθυμητό είναι να το κάνουν όλοι. Με βάση αυτά που ανακοινώθηκαν, όχι για να εξαφανιστεί ο ιός, αλλά για να αναχαιτιστεί η μετάδοσή του, θα ήταν επιθυμητό να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού. Πρέπει να τονίσουμε το τεράστιο όφελος των εμβολίων και να θυμηθούμε πόσα εμβόλια έχει κάνει ο καθένας στα παιδιά του και πόσο έχουν βοηθήσει στην ιστορία της ανθρωπότητας τα εμβόλια. Έχουν σωθεί εκατομμύρια ζωές».       
     
Κάποια από τα εμβόλια, χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, που κατά κάποιους που διαδίδουν αστήρικτες φήμες, όπως εξηγεί ο κ. Τσιούτης, πως παρεμβαίνει στο DNA.  

«Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία όταν έρχεται ένα νέο εμβόλιο. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος, είναι να ενημερωθεί σωστά και να μην βγάζει συμπεράσματα από αναρτήσεις από μη ειδικούς, που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο. Επίσης, σωστό είναι άτομα που δεν γνωρίζουν να αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις, επειδή πρόκειται για θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία. Η καινούρια τεχνολογία που δύο εταιρείες αναπτύσσουν, δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση στο ανθρώπινο DNA, αντίθετα αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει ένα κομμάτι γονιδιώματος, που είναι το αγγελιαφόρο RNA, το οποίο βοηθά στο να γίνει η παραγωγή πρωτεϊνών, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η φιλοσοφία όλων των εμβολίων είναι η ίδια και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, έχουν προσφερθεί να βάλουν αυτά τα εμβόλια και σύντομα αναμένουμε τα αποτελέσματα».
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου