Καμπανάκι ειδικών για τις εικόνες συνωστισμού-Παίρνουν θέση για τη Θεία Κοινωνία

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους επιστήμονες οι εικόνες συνωστισμού που είδαν το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σαββατοκύριακο, με δεκάδες πολίτες να βρίσκονται σε εκκλησίες, καταστήματα και χώρους εστίασης, χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα.

Εικόνες που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του κόσμου, καθώς τα συγκεκριμένα γεγονότα έλαβαν χώρα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Με αφορμή τις εικόνες αυτές, o επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης, μιλώντας στον REPORTER εισηγείται στον κόσμο να αποφεύγει τέτοιες συγκεντρώσεις, αφού ευνοούν τη διασπορά. «Το θέμα της ασφάλειας και της υγείας είναι πάνω από όλα. Τέτοια φαινόμενα, είναι φαινόμενα τα οποία εμείς ως ειδικοί τα αποθαρρύνουμε. Μπορεί μετά από λίγες εβδομάδες, να δούμε ότι κάποιοι μετέδωσαν τον ιό σε αρκετά άτομα και έτσι να δημιουργηθεί ένα σοβαρό τοπικό πρόβλημα».

Όπως υπέδειξε ο κ. Τσιούτης, αυτές οι εικόνες προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς, σημειώνοντας πως ο καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες που έχει. «Περιμέναμε ότι όλοι, θα είχαν καταλάβει ποιος είναι ο κίνδυνος που προκύπτει από τις συνθήκες συνωστισμού. Το έχουμε δει και στην πράξη πάρα πολλές φορές και περιμέναμε τον κόσμο να είναι πιο ευαισθητοποιημένος, όχι μόνο για να προστατεύσει τον εαυτό του, αλλά και τους ανθρώπους γύρω του». Επειδή αυτή τη στιγμή κάποιοι χώροι είναι ανοικτοί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να φθάνουμε την κατάσταση, με τα πρωτόκολλα και τα μέτρα, στα όρια της. Είναι αποδεδειγμένο και από τη βιβλιογραφία ότι χώροι συναθροίσεων είτε είναι εκκλησίες, είτε καταστήματα, είτε καφετέριες, είναι χώροι αυξημένου κινδύνου μετάδοσης και για μετάδοση σε πολλά άτομα».

Ερωτηθείς εάν οι συγκεκριμένες εικόνες αποδεικνύουν πως μια μερίδα πολιτών, δεν επιθυμεί να συμμορφωθεί, o ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων, είπε πως πρόκειται για θέμα αντίληψής και άγνοιας του κινδύνου.

«Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και αγνοούν όλες αυτές τις προειδοποιήσεις. Ταυτόχρονα, τίθεται θέμα αδιαφορίας προς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή περνάνε δύσκολες στιγμές επειδή είτε νοσούν, είτε έχουν πληγεί οικονομικά. Υπάρχουν άτομα, που έχουν θέματα με την εργασία τους, αλλά και συμπολίτες μας, οι οποίοι νοσούν ή αποτελούν στενές επαφές και αναγκάζονται να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό. Άρα εδώ, μπαίνει και το θέμα της κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκονται οι άλλοι».

Σε σχέση με το αν επικρατεί προβληματισμός μετά τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων, ο κ. Τσιούτης ανέφερε πως αν συμβαίνει σε πολλούς χώρους αυτό, τότε μπορεί να επιδεινωθεί η εικόνα. Όπως είπε η επιδημιολογική ομάδα αναμένεται να συζητήσει το θέμα, ώστε να καταλήξει σε κάποιες εισηγήσεις.

«Σε μια συγκεκριμένη κοινότητα, στην επαρχία Πάφου, μετά από κηδεία εντοπίστηκαν δεκάδες περιστατικά. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που έγινε πολύ πρόσφατα. Έχουμε απτά παραδείγματα από την Κύπρο, που δείχνουν ότι μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα. Αν κολλήσουν είκοσι άτομα, δεν ξέρουμε πόσα θα κολλήσουν μετά και ποια θα είναι η κατάληξη τους, δηλαδη πόσο σοβαρά θα νοσήσουν ή αν θα χρειαστούν νοσηλεία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που ήταν απρόσεκτος και που αγνόησε όλα αυτά που λέγονται τόσους μήνες, φέρει ευθύνη για την υγεία του συνανθρώπου του. Αυτά τα γεγονότα, προέκυψαν αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα και είδαμε και πολλές αντιδράσεις από τον κόσμο για τα μέτρα. Ήταν μια πολύ κακή χρονική στιγμή, για να συμβεί κάτι τέτοιο και κάποιοι συμπολίτες μας να προχωρήσουν σε τέτοιες συμπεριφορές».

Κληθείς να απαντήσει αν τέτοιες συμπεριφορές, μπορούν να εμποδίσουν την απόδοση των μέτρων, ο κ. Τσιούτης υπέδειξε ότι μπορούν να καθυστερήσουν ή και να εμποδίσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
«Με τόσες επιτυχίες που είχαμε, καταλαβαίνουμε ότι όντως μέχρι στιγμής, οι κοινές μας προσπάθειες είχαν αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και η Κύπρος παρέμενε ασφαλής μέχρι και τον Σεπτέμβριο.  Μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη, ήταν στις ασφαλέστερες χώρες. Η εικόνα μας επιδεινώθηκε από τις αρχές Οκτωβρίου και μετά. Για ένα πολύ μεγάλο διάστημα η Κύπρος ήταν ασφαλής, λόγω αυτών των επιτυχιών. Αυτές οι επιτυχίες, είναι παραδείγματα από τα οποία δείξαμε ότι η στρατηγική ακολουθήσαμε ήταν επιτυχημένη. Κάποιες από τις εξάρσεις που καταγράψαμε, ξεκίνησαν από τέτοιου τύπου συναθροίσεις. Αυτή τη στιγμή όμως, είμαστε ήδη σε μια βεβαρημένη κατάσταση, οπότε η βαρύτητα αυτών των γεγονότων, μπορεί να μη φαίνεται τόσο μεγάλη. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα τις επαφές μας και το ρυθμό μετάδοσης».

Ο κ. Τσιούτης ξεκαθάρισε και τη θέση της επιστημονικής κοινότητας για τη Θεία Κοινωνία, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Από επιστημονικής πλευράς, αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν για το συγκεκριμένο ιό, υπάρχει η άποψη πως δραστηριότητες όπως και αυτές της Θείας Κοινωνίας, αυξάνουν τον κίνδυνο οποιασδήποτε ασθένειας που μεταδίδεται με αυτό τον τρόπο. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να επιλέξει σε τι βαθμό μπορεί να εκθέσει τον εαυτό του δυνητικά σε συνθήκες μετάδοσης».

Δειτε Επισης

Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών