Οι προτάσεις των ειδικών, κλειδώνει τα μέτρα το Υπουργικό-Η ένσταση Προδρόμου

Ήγγικεν η ώρα των νέων κρίσιμων αποφάσεων, για την πανδημία του κορωνοϊού, που θα καθορίσουν και την καθημερινότητα των πολιτών, μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Τα μέτρα θα κινούνται σε δύο άξονες τα παγκύπρια, με χαλαρώσεις τις γιορτές και τα τοπικά, διάρκειας μίας εβδομάδας για τη Λεμεσό.

Τις εισηγήσεις τους καταθέτουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που για δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο ανηφόρισαν το λόφο του Προεδρικού. Οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τους επιδημιολογικούς δείκτες σε κάθε επαρχία, πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν και οι προτάσεις τους.  

Τα μέτρα θα κλειδώσουν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις 10:30 το πρωί και ακολούθως θα ανακοινωθούν στις 12:00 το μεσημέρι από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, στην αίθουσα διασκέψεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκε ένας θάνατος, 220 κρούσματα και 103 θετικά από rapid test
 
Τα παγκύπρια μέτρα και η διαφωνία Προδρόμου για κλείσιμο σχολείων
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παγκύπρια μέτρα στα οποία θα περιλαμβάνεται και η Πάφος, θα τεθούν σε ισχύ από την 1 Δεκεμβρίου και θα έχουν διάρκεια μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Στην ουσία θα αποτελούν επέκταση των υφιστάμενων με κέρφιου και διατήρηση των περιορισμών στους αριθμούς των συναθροίσεων σε σπίτια και χώρους εστίασης, που θα κλείνουν ενωρίτερα. Αυτό που αναμένεται να οριστικοποιηθεί, είναι το τι θα γίνει τελικά με τα σχολεία αφού η πρόταση είναι να κλείσουν, τουλάχιστον τα Λύκεια, μία εβδομάδα ενωρίτερα και τα μαθήματα να συνεχίσουν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Πρόταση ωστόσο, την οποία δεν προκρίνει, σύμφωνα με πηγή από το Υπουργείο Υγείας, ο Πρόδρομος Προδρόμου, αφού θεωρεί πως τα μαθήματα, πρέπει να συνεχίσουν με φυσική παρουσία. «Τα στατιστικά στοιχεία, δείχνουν ότι δεν υπάρχει μετάδοση στους χώρους των σχολείων. Τις τελευταίες 15 ημέρες καταγράφηκαν 220 κρούσματα, που είναι λιγότερα αναλογικά από αυτά που εντοπίστηκαν στην κοινότητα», ανέφερε η ίδια πηγή στον REPORTER συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι θα συζητηθούν οι εισηγήσεις των ειδικών.
 
Οι προτάσεις των ειδικών περιλαμβάνουν, πάντως και άλλα μέτρα, που αφορούν μεταξύ άλλων σε εξωσχολικές δραστηριότητες παιδιών, ωστόσο δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Στα παγκύπρια μέτρα, θα δοθούν εξαιρέσεις για τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων. Αυτές θα επιτρέπουν τις συγκεντρώσεις σε σπίτια μέχρι και είκοσι άτομα και παράταση του κέρφιου, το πιθανότερο μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυκτα. Το ποιες μέρες θα δοθούν θα αποφασιστεί σήμερα. 

Τα τοπικά μέτρα για τη Λεμεσό
Οι επιδημιολογικοί δείκτες τη Λεμεσού, δεν άφησαν περιθώρια στους ειδικούς και έτσι για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη, αρχής γενομένης από την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, θα συνεχίσει να τελεί υπό το καθεστώς lockdown, στο οποίο ωστόσο θα υπάρξουν χαλαρώσεις.

Όπως όλα δείχνουν θα μετατεθεί το κέρφιου στης εννέα, από τις οκτώ το βράδυ που ισχύει σήμερα, ενώ θα αρθεί και ο γεωγραφικός περιορισμός και η διακίνηση θα είναι ελεύθερη. Η σκέψη είναι να ανάψει το πράσινο φως, ώστε να ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις, όπως είναι κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ωστόσο οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα.

Όλα τα μέτρα πάντως, θα τελούν υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης, αφού η πορεία της πανδημίας απέδειξε και στη χώρα μας, πως μπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και να αλλάξει τα δεδομένα από τη μια μέρα στην άλλη.

Αυτό που προκαλεί την πιο μεγάλη ανησυχία, είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, που συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα σε τριψήφιο αριθμό με 17 άτομα να νοσηλεύονται πλέον στη ΜΕΘ, του νοσοκομείου Λευκωσίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα