Βλέπει ειδικούς ο Αναστασιάδης, σφραγίζονται μέτρα-Το επικρατέστερο σενάριο

Πλάνο με προτάσεις που περιλαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παρουσιασαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας.

Οι επιστήμονες, που συνεδρίαζαν μέχρι αργά χθες το βράδυ, κατέληξαν στις προτάσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, συνυπολογίζοντας το γεγονός πως όλες οι επαρχίες πλέον βρίσκονται στο κόκκινο, με αυξημένα κρούσματα. 
 
Τα μέτρα των ειδικών κινούνται σε δύο άξονες, τα βραχυπρόθεσμα και πιο αυστηρά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και τα μεσοπρόθεσμα που περιλαμβάνουν χαλαρώσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Το πακέτο προτάσεων παρουσιάζεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει στις 10:30 το πρωί, προκειμένου να σφραγιστεί η γενική φιλοσοφία των μέτρων, που θα ανακοινωθούν στην τελική τους μορφή την Παρασκευή, από τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου. Κι αυτό επειδή υπουργός Υγείας και επιστήμονες, θέλουν να τύχουν επεξεργασίας και τα επιδημιολογικά δεδομένα της σημερινής και της αυριανής μέρας, προκειμένου να υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα για κάθε επαρχία.

Εάν δεν διαφανεί «έκρηξη» κρουσμάτων σε κάποια περιοχή, τότε θα προχωρήσει το πακέτο μέτρων που θα εγκριθεί σήμερα, αλλιώς θα αποφασιστούν πιο αυστηρά μέτρα και δεν αποκλείεται να συνέλθει ακόμη και εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να τα επικυρώσει.

Το επικρατέστερο σενάριο
Αν και κάποια από τα μέλη της Συμβουλευτικής Ομάδας, προτείνουν την επιβολή χαλαρού lockdown σε ολόκληρη την Κύπρο για δύο εβδομάδες, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και να υπάρξει χαλάρωση μέτρων τις γιορτές, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος αυτή η επιλογή, την οποία δεν προκρίνει ούτε η Κυβέρνηση.

Το πιθανότερο σενάριο για τους βραχυπρόθεσμους περιορισμούς, είναι η αυστηροποίηση του μερικού lockdown, που είναι σε ισχύ παγκύπρια, με κάποια από τα μέτρα της Λεμεσού να εφαρμόζονται και στις υπόλοιπες επαρχίες, αφού παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα. Ο στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μέτρων, που υπάρχει στην επαρχία Λεμεσού και τις υπόλοιπες επαρχίες, με τα πλείστα μέτρα να λαμβάνουν πλέον, οριζόντιο χαρακτήρα.

Αυτό που προτείνουν οι περισσότεροι επιστήμονες, είναι να παραμείνει σε ισχύ το κέρφιου, ο περιορισμός στις συναθροίσεις σε σπίτια και δημόσιους χώρους στα δέκα άτομα και να προστεθούν σε αυτά, μέτρα που να περιορίζουν περαιτέρω τις συναθροίσεις σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι εκκλησίες. Δεν αποκλείεται πάντως, να αποφασιστεί αλλαγή της ώρας του κέρφιου, κάτι που θα προκαλέσει κλείσιμο επιχειρήσεων, οι οποίες θα στηριχθούν από τα ισχύοντα Σχέδια της Κυβέρνησης για την πανδημία. 

Χαλαρώσεις, η κλίμακα των οποίων δεν έχει κλειδώσει, θα υπάρξουν και στη Λεμεσό, η οποία, αν και παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, είναι ακόμη πολύ επιβαρυμένη. Οι ειδικοί προκρίνουν σταδιακή αποκλιμάκωση μέτρων, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει άρση του μέτρου για τις διακινήσεις από και προς την επαρχία. Ο στόχος είναι να εξευρεθεί άλλη φόρμουλα για έλεγχο όσων εξέρχονται και όσων εισέρχονται στην επαρχία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο θάνατοι, 252 κρούσματα και άλλα 57 από rapid test-Στους 101 οι νοσηλευόμενοι

Τα μέτρα των Χριστουγέννων
Ο δεύτερος άξονας των προτάσεων των ειδικών, αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα με ορίζοντα τις αρχές Ιανουαρίου του 2021, για να περιλαμβάνονται και όλες οι γιορτές. Υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεικτών, θα αποφασιστούν χαλαρώσεις στην ώρα του κέρφιου, που δεν αποκλείεται να καταργηθεί, καθώς και στις συναθροίσεις στα σπίτια, αφού θα επιτραπούν οι συγκεντρώσεις μέχρι και είκοσι ατόμων, αντί δέκα που είναι τώρα. Οι χαλαρώσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν και τους χώρους εστίασης. 
 
Η μεγάλη αγωνία πάντως, προέρχεται από τα νοσοκομεία που είναι ο επιδημιολογικός δείκτης που θα καθορίσει και τη συνέχεια. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι νοσηλείες παρέμεναν για δεύτερη ημέρα σε τριψήφιο αριθμό, εντείνοντας την ανησυχία. Επιπρόσθετα ανακοινώθηκαν χθες οι θάνατοι δύο συναθρώπων μας 64 και 73 χρόνων, ανεβάζοντας των αριθμό των ατόμων που απεβίωσαν αυτό το μήνα με ή από covid-19, στους 23. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ