Προτείνει χαλαρώσεις σε Λεμεσό και Πάφο ο Καραγιάννης-Η εκτίμησή του για τη Λευκωσία

Την εκτίμηση ότι πρέπει να γίνουν χαλαρώσεις στα ήδη υπάρχοντα μέτρα σε Λεμεσό και Πάφο, εκφράζει το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι κατά την αυριανή σύσκεψη της Επιστημονικής Ομάδας στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη, θα συζητηθεί η όλη επιδημιολογική εικόνα, όπως παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή.
 
Στο μεταξύ, συνέρχεται απόψε στις 1900, σε τηλεδιάσκεψη, η Επιστημονική Ομάδα για να μελετήσει την κατάσταση και να συζητήσει τι θα προτείνει στην αυριανή σύσκεψη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Ο Δρ Καραγιάννης ερωτηθείς τι αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην σύσκεψη του Προεδρικού, ανέφερε ότι «οπωσδήποτε θα συζητηθεί η επιδημιολογική εικόνα μέχρι τώρα. Πρόθεση είναι τα μέτρα να χαλαρώσουν για την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να κινηθεί και η αγορά».
 
Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτή την στιγμή η εικόνα μας δεν το επιτρέπει και είναι δύσκολο για κάτι τέτοιο να γίνει».
 
Τόνισε ότι ναι μεν υπάρχει σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αν υπάρξουν χαλαρώσεις να ανατραπούν τα δεδομένα.
 
«Τουλάχιστον η Πάφος δεν δικαιολογείται να έχει τα μέτρα που έχει. Η Λεμεσός μπορεί να χαλαρώσει λίγο. Οι άλλες όμως, επαρχίες είναι επίφοβες», επεσήμανε.
 
Θεωρώ, συνέχισε, ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση λόγω του υπερβολικού αριθμού τεστ που γίνονται, τα οποία σχεδόν είναι τριπλάσια απ΄ ότι γίνονταν δυο-τρεις βδομάδες πριν και βγάζουν γύρω στα 300 θετικά περιστατικά.
 
«Τότε που είχαμε τα 320 κρούσματα γίνονταν 5.000 τεστ. Επομένως θεωρητικά κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ και ανιχνεύουμε λιγότερα κρούσματα απ΄ ό,τι θα ανέμενε κανείς αν είχαμε την επιβαρυμένη κατάσταση που είχαμε πριν δυο-τρεις εβδομάδες», εξήγησε.
 
Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι «πάμε σε καλό δρόμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε και να αφήσουμε τα πράγματα πάλι να χαλαρώσουν υπερβολικά. Χρειάζεται περίσκεψη αν θα γίνουν χαλαρώσεις, τι πρέπει να χαλαρώσει και σιγά σιγά να προχωρήσουμε βήμα-βήμα για να μην είναι απότομη η χαλάρωση».
 
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην πρωτεύουσα, ο Καθηγητής ανέφερε ότι «η Λευκωσία έχει περισσότερο πληθυσμό και ανά αναλογία πληθυσμού οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί», προσθέτοντας ότι «έχουμε κάποιες αλυσίδες στη Λευκωσία που επιβαρύνουν την κατάσταση, αλλά ελπίζω τα σποραδικά, που είναι και τα επικίνδυνα να μην είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός τους».
 
Η κατάσταση στα γηροκομεία, τα rapid test και τα Χριστούγεννα
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Δρ Καραγιάννης και για την κατάσταση στα γηροκομεία. «Τα γηροκομεία είναι ανησυχητικό λόγω του ότι εκεί μένουν άτομα μεγάλης ηλικίας με βεβαρημένο κλινικό ιστορικό, επομένως είναι και επικίνδυνο να καταλήξουν, αν μολυνθούν και νοσήσουν βαριά. Και ήδη είχαμε κάποιους θανάτους από αυτή την ομάδα ατόμων. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται τακτικός εργαστηριακός έλεγχος και στο προσωπικό που εργάζεται εκεί αλλά και στους ενοίκους», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς για τα rapid tests είπε ότι είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας από την άποψη ότι δίδουν γρήγορο αποτέλεσμα και μπορείς να ελέγξεις δομές, όπως στα γηροκομεία, στρατόπεδα, σχολεία, αεροδρόμια και στα οδοφράγματα αν χρειαστεί και φαίνεται ότι από τις επαληθεύσεις που γίνονται με PCR ότι τα αποτελέσματα τους είναι έμπιστα.
 
«Επομένως προσφέρονται για μεγαλύτερο αριθμό τεστ καθημερινά και με την ανίχνευση περισσότερων θετικών μπορούμε να απομονώσουμε αυτά τα άτομα πιο έγκαιρα, ούτως ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Αν περιμέναμε τα PCR μπορεί να πάρουν 24 και 48 ώρες, ενώ με τα rapid tests σε τριάντα λεπτά έχουμε αποτέλεσμα», εξήγησε.
 
Σε ερώτηση τι θα πρέπει να αναμένουμε για τα Χριστούγεννα, είπε πως θα τα περάσουμε υπό συνθήκες κορωνοϊού ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα που θα έχουμε τότε. Θα είναι κανονικά αλλά όχι με τους αριθμούς των συνευρέσεων που γνωρίζαμε στο παρελθόν. Θεωρώ ότι τα μέτρα θα πρέπει να χαλαρώσουν λίγο για να κάνουμε Χριστούγεννα, αλλά πάλι θα εξαρτάται πώς θα είναι η επιδημιολογική μας εικόνα», σημείωσε.
 
Τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας αυστηρά. «Κάποιοι εξ ανάγκης σε κάποιους χώρους τα εφαρμόζουν κι όταν φύγουν από εκείνο τον χώρο και πάνε αλλού, όπου τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, τα ξεχνούν όλα. Δεν είναι συμπεριφορές που θα περιορίσουν την εξάπλωση. Αυτός είναι ο τρόπος που ο ιός μπαίνει στα σχολεία από τα παιδιά. Το πρωί συμπεριφέρονται σωστά και το απόγευμα εκεί που διακινούνται δεν τα τηρούν», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί με την λήψη των πρώτων δόσεων. «Αν αδειοδοτηθούν τα εμβόλια, η ζήτηση θα είναι τέτοια που εμείς ως κράτος της ΕΕ θα πάρουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Ελπίζω ότι αν αρχίσουμε προς το τέλος Ιανουαρίου θα είναι καλά», συμπλήρωσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα