Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι ειδικοί και τα αλλιώτικα Χριστούγεννα

Μάχη με το χρόνο δίνουν ειδικοί και Κυβέρνηση, για να είναι έτοιμοι, ενόψει των εορταστικών ημερών τον Δεκέμβριο. Το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν είναι η λήψη των κατάλληλων μέτρων, ώστε σε πιθανή χαλάρωση να μην παρατηρηθεί η επιδείνωση στην επιδημιολογική εικόνα, που σημειώθηκε σε προηγούμενες περιόδους. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.
 
Μπορεί η κατάσταση να είναι τέτοιαα που επιτρέπει τις συναθροίσεις σε οικίες, ωστόσο τα Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως άλλες χρονιές. Ο ευρωπαϊκός χάρτης συνεχίζει να είναι στο κόκκινο κι αυτό οδηγεί τις κυβερνήσεις να συζητούν την λήψη μέτρων, που να εξυπηρετούν δύο σκοπούς. Από τη μία να περιορίζουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και από την άλλη να επιτρέπει στους πολίτες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.
 
Η επιδημιολογική ομάδα, μελετώντας τα δεδομένα που έχει ενώπιον της καθημερινά, καλείται να κλειδώσει σε αποφάσεις, που ναι μεν να επιτρέπουν κάποιο είδος χαλάρωσης, ωστόσο να μην φτάσουμε στο σημείο να γυρίσει boomerang και να παρατηρηθεί εξάπλωση του ιού.
 
«Κάτι που έχει ειπωθεί από διάφορους επιστήμονες στο εξωτερικό είναι πως υπάρχει μία φοβία επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας των χωρών με την έλευση των Χριστουγέννων. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο να κατανοήσουμε όλοι μας ότι, ναι μεν θέλουμε να περάσουμε την περίοδο των γιορτών, αλλά πάντοτε προσαρμοσμένα στις συνθήκες που έχουμε και σε ένα πλαίσιο ασφάλειας. Αυτό καταλαβαίνουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο στην πράξη, επειδή ο κόσμος είναι εξαιρετικά κουρασμένος, εξαιρετικά εξουθενωμένος από το προηγούμενο διάστημα και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και προφανώς περιμένει την περίοδο των γιορτών, ως κάτι που θα τον βοηθήσει και στην ψυχολογία του», εξήγησε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Κυβέρνησης για θέματα κορωνοϊού, Ζωή-Δωροθέα Πανά.
 
Η εφαρμογή των μέτρων με ευλάβεια είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Μια φράση που ακούμε από την αρχή της πανδημίας. Μία φράση, όμως, που αν εφαρμοστεί στην πράξη, είναι το κλειδί να περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων, όσο πιο φυσιολογικά μπορούμε.
 
«Δεν θέλουμε να στραγγαλίσουμε τον κόσμο, ούτε από τις κοινωνικές, ούτε από τις οικονομικές του δραστηριότητες. Προσπαθούμε να πούμε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και στην περίοδο των εορτών. Η επιδημία δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ο ιός δεν κάνει διακρίσεις κατά την περίοδο των εορτών και εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης. Πρέπει να δείξουμε ότι αγαπάμε τους συνανθρώπους μας, αγαπάμε την οικογένειά μας, τον παππού και τη γιαγιά μας. Πρέπει να προσέχουμε αυτή την περίοδο. Η κάθε οικογένεια θα πρέπει να κάνει τον προγραμματισμό της έγκαιρα και να μην γεμίζουν τις αγορές τις τελευταίες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό θα δημιουργήσει, αναπόφευκτα, αλυσίδες μετάδοσης στους χώρους που μαζεύεται πολύς κόσμος, επειδή ο ιός υπάρχει εντός της κοινότητας».
 
Το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί είναι απλό. Να μην πεταχτεί στα σκουπίδια η τεράστια προσπάθεια που έγινε τόσους μήνες και ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, για λίγες στιγμές διασκέδασης. Οι πολίτες μπορούν να διασκεδάσουν και στο σπίτι με την οικογένειά τους ή σε ένα εστιατόριο, τηρώντας τα μέτρα.
 
«Πρέπει να βρεθεί από κοινού μία ισορροπία που να μπορέσουμε, εφαρμόζοντας κάποια περιοριστικά μέτρα, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε περαιτέρω επιδείνωση. Η εφαρμογή των απλών μέτρων, όπως η ορθή χρήση μάσκας, ο τακτικός εξαερισμός και αερισμός των κλειστών χώρων, η αποφυγή συναθροίσεων και συνωστισμού και η διατήρηση σταθερών και μικρών ομάδων, με μείωση των επαφών, θα συνεχίσουν να παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο και την περίοδο των γιορτών».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα
Παράνομες οι… κρατήσεις τραπεζιών για την Καθαρά Δευτέρα-Τα παρατράγουδα, το πρόστιμο και οι συστάσεις
Με σύνθημα «η όμορφη Ρωσία του μέλλοντος» προσήλθαν στις κάλπες οι Ρώσοι της Λευκωσίας