Επί τάπητος τα δεδομένα σε κάθε επαρχία-Αποφάσεις εντός της επόμενης εβδομάδας

Επί τάπητος όλα τα δεδομένα της πορείας της πανδημίας αυτό το μήνα, θέτουν Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, που ετοιμάζουν πλάνο που θα δρομολογήσει νέες αποφάσεις εντός της επόμενης εβδομάδας, με δεδομένο ότι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου λήγουν τα μέτρα που είναι σε ισχύ τόσο τοπικά, όσο και παγκύπρια.

Καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις, θα διαδραματίσουν δύο επιδημιολογικοί δείκτες. Ο πρώτος σχετίζεται με την πορεία της πανδημίας σε κάθε επαρχία και τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται. Με δεδομένη την ομαλοποίηση την κατάσταση στην Πάφο και την ανακοπή της μεγάλης ορμής της πανδημίας στη Λεμεσό, που παραμένει ωστόσο η πιο επιβαρυμένη επαρχία, στο μικροσκόπιο βρίσκονται πλέον και τα δεδομένα των υπόλοιπων τριών επαρχιών. Λευκωσία, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστος, τοποθετήθηκαν επίσης, στον «κόκκινο» χάρτη επικινδυνότητας από τη νόσο, αφού καταγράφουν περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

Αν και εκκρεμεί η ανάλυση των νέων στοιχείων, με βάση τα δεδομένα και από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης, μετά τη Λεμεσό πιο επιβαρυμένοι εμφανίζονται οι επιδημιολογικοί δείκτες της ελεύθερης Αμμοχώστου. Ωστόσο, προκαλεί έντονο προβληματισμό το γεγονός πως συνεχίζουν να είναι αυξημένα τα κρούσματα σε Λευκωσία και Λάρνακα που «ιχνηλατούνται», προκειμένου να διαφανεί το εύρος της διασποράς.

Ο δεύτερος και σημαντικότερος δείκτης που θα ληφθεί υπόψη, είναι η ροή στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται ασθενείς που προσβλήθηκαν από την covid-19. Η διείσδυση της νόσου σε οίκους ευγηρίας, αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικιακά πληθυσμιακές ομάδες, έχουν αυξήσει τους φόβους πως ενδέχεται σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες τις επόμενες ημέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα 245+79 κρούσματα-Θετικοί εργαζόμενοι και μαθητές, μεγάλωσε η εστία στο Τιμόθειο

Ρεκόρ θανάτων, κρουσμάτων και νοσηλείων
Αν και μέρος της αύξησης των κρουσμάτων αποδίδεται στα χιλιάδες τεστ που διενεργούνται τις τελευταίες ημέρες, οι αριθμοί παραμένουν πολύ υψηλοί και εκτός των επιθυμητών ορίων. Μόνο τις πρώτες εικοσιμία μέρες αυτού του μήνα καταγράφηκαν περισσότερα από 4 χιλιάδες κρούσματα (4,132), τα 2,627 εκ των οποίων τις τελευταίες 14 ημέρες.

Η πιο τραγική πτυχή ωστόσο, του μήνα που έσπασε όλα τα αρνητικά ρεκόρ της πανδημίας, είναι πως καταγράφηκαν 20 θάνατοι συνανθρώπων μας που προσβλήθηκαν από τη νόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχαν ως τελική αιτία θανάτου την covid-19.

Επιπρόσθετα, αυξήθηκαν και οι νοσηλείες που χθες έσπασαν κάθε ρεκόρ, φτάνοντας τις 91, με το Νοσοκομείο Αναφοράς να φτάνει στα όριά του. Ενδεικτικό της αύξησης των ασθενών στα νοσοκομεία, είναι το γεγονός πως πριν οκτώ ημέρες και συγκεκριμένα στις 14 Νοεμβρίου, νοσηλεύονταν σε δύο νοσοκομεία 64 ασθενείς. Μέσα σε μία εβδομάδα, ο αριθμός τους ξεπέρασε τους ενενήντα σε τέσσερα νοσοκομεία, αφού πέραν από το Αναφοράς, Λευκωσίας και Λεμεσού νοσηλεύεται στο Μακάρειο και ένα βρέφος ενός μηνός.

Είναι αυτά τα στοιχεία, που προκαλούν την μεγάλη ανησυχία, με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, να συνεχίζει με απανωτές εκκλήσεις να καλεί τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα, προκειμένου να μην δεχθεί ασφυκτική πίεση το σύστημα υγείας και όσοι χρειαστούν νοσηλεία, να τύχουν της πρέπουσας φροντίδας.


Η επιδημιολογική θέση της Κύπρου σε σχέση με άλλες χώρες
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, πάντως δεν είναι τόσο επιδεινωμένα, όσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου καλπάζει ο κορωνοϊός.

Η Κύπρος εδώ και μέρες, αν και οι δείκτες της είναι διπλάσιοι από το όριο επικινδυνότητας που θέτει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC, είναι στην 24η  θέση με 303 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, ανάμεσα σε τριανταμία χώρες. Σ’ ότι αφορά στη θνησιμότητα βρίσκεται στην 26η θέση.

Μόλις τρεις χώρες έχουν επιδημιολογικούς δείκτες κάτω από το όριο επικινδυνότητας από τη νόσο, που είναι τα 120 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Πρόκειται για την Ισλανδία, την Φινλανδία και την Ιρλανδία. Η κατάσταση στην Ελλάδα, εξάλλου οι δείκτες της οποίας επιδεινώθηκαν απότομα ξεπερνώντας αυτούς της Κύπρου, αποτυπώνεται και στο χάρτη του ECDC, ειδικά σ’ ότι αφορά στους θανάτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων