SOS για τρεις πόλεις, ανησυχία για νοσηλείες-Στα όρια του το Νοσοκομείο Αναφοράς

Τον πρώτο τους στόχο που ήταν να συγκρατήσουν την ορμή του δεύτερου κύματος σε Λεμεσό και Πάφο, φαίνεται να πέτυχαν τα μέτρα σε ισχύ, με την ύφεση στην δεύτερη να είναι πιο ορατή. Ωστόσο, η ανησυχία μεταφέρθηκε και στις υπόλοιπες τρεις επαρχίες, που είναι πλέον στο «κόκκινο» και μάλιστα με δείκτη μεταδοτικότητας,  πιο πάνω από τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Πιο μεγάλη επιδείνωση παρουσίασαν οι δείκτες στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όμως στο μικροσκόπιο βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Λάρνακα καθώς και η Λευκωσία, που δείχνει σημάδια έξαρσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυο θάνατοι και 274+114 κρούσματα-Εντείνεται η ανησυχία σε Λευκωσία και Λάρνακα

Πέραν από τις αλυσίδες μετάδοσης στα Λατσιά, τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν κρούσματα σε τουλάχιστον δέκα σχολεία στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας και σε αρκετούς χώρους εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα. Μέσω των rapid tests τις τελευταίες τρεις ημέρες, εξάλλου βρέθηκαν 106 θετικά δείγματα, ενώ αυξημένα είναι και αυτά που εντοπίζονται μέσω της μεθόδου PCR.

Οι ειδικοί εκτιμούν, πως μέσω των χιλιάδων τεστ θα διαφανεί με μεγαλύτερη ακρίβεια μέχρι την επόμενη εβδομάδα το εύρος της διασποράς σε όλες τις περιοχές και θα συζητηθεί κατά πόσον πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.

Η αύξηση στα κρούσματα, πάντως όπως συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν οι επιστήμονες οφείλεται εν πολλοίς, στην αύξηση των τεστ. Όσο συνεχίζουν, όμως τα τριψήφια περιστατικά, η ανησυχία θα είναι στα ύψη, αφού αυξάνεται ραγδαία ο κίνδυνος για πίεση στο σύστημα υγείας.

Αρνητικό ρεκόρ στις νοσηλείες
Τις τελευταίες έξι ημέρες, υπάρχει μια αυξανόμενη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία, με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ με 89 νοσηλείες, σε τρία δημόσια νοσηλευτήρια. Τα στοιχεία σ’ ότι αφορά στον πιο σημαντικό δείκτη της πανδημίας είναι άκρως ανησυχητικά. Το Νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι είχε χθες βράδυ πληρότητα 85%, η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του έφτασε στο 100%, ενώ έχει γεμίσει και το Κέντρο αποκατάστασης EDEN, που φιλοξενούσε κάποιους ασθενείς που παρουσίαζαν βελτίωση.

«Είμαστε πολύ κοντά να φτάσουμε στο 100% της πληρότητας του νοσοκομείου», ανέφερε με αγωνία στον REPORTER, η Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αναφοράς. Η Αμαλία Χατζηγιάννη, σημείωσε πως παρατηρείται αυξητική τάση στις νοσηλείες. «Αυτό πιθανόν να οφείλεται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων στην κοινότητα, καθώς επίσης και στην αύξηση θετικών κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας που χρήζουν ιδιαίτερης νοσηλείας και φροντίδας. Αυτή τη στιγμή (σημ. χθες βράδυ), νοσηλεύονται 16 άτομα από οίκους ευγηρίας στο νοσοκομείο μας. Είναι, όπως αντιλαμβάνεστε υπερήλικες με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Η κατάσταση των πλείστων είναι σοβαρή».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ντόμινο κρουσμάτων στο γηροκομείο Παναγία, μεγάλωσε η αλυσίδα στο Μέλαθρον ΕΟΚΑ

«Οι πλείστοι φοβούνται το χειρότερο»
Αυτό που προκαλεί την πιο μεγάλη ανησυχία, ωστόσο, κάτι που μπορεί να αυξήσει απότομα τις νοσηλείες, είναι η διασπορά της νόσου σε οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης. Περισσότερα από 140 κρούσματα, τα πλείστα εκ των οποίων εντοπίστηκαν αυτόν τον μήνα, προέρχονται από έξι γηροκομεία και ένα κέντρο αποκατάστασης. Οι πλείστοι είναι ηλικιωμένοι ένοικοι, με έξι από αυτούς να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο, χωρίς δίπλα τους ούτε ένα οικείο τους πρόσωπο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απομακρύνονται οι ηλικιωμένοι από το Τιμόθειο-Εικόνες γροθιά στο στομάχι
 
Οι γεμάτο φόβο θετικοί παππούδες και γιαγιάδες, που αναγκάστηκαν χθες να εγκαταλείψουν άρον, άρον τον οίκο ευγηρίας στα Λατσιά, έδωσαν εικόνα στην πιο δραματική πτυχή της πανδημίας. Ήρθαν να υπενθυμίσουν πως πίσω από τους αριθμούς που μεταδίδονται, υπάρχουν άνθρωποι.
 
Και αυτές οι εικόνες δεν ήρθαν από το εξωτερικό… Ήταν από την Κύπρο…
 
Το πώς νιώθουν οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τη νόσο και ειδικά οι ηλικιωμένοι, όταν μεταφέρονται στα νοσοκομεία, μεταφέρει η κ. Χατζηγιάννη.

«Αυτοί οι άνθρωποι, επειδή βρίσκονται σε ξένο περιβάλλον και είναι μακριά από τις οικογένειές τους, διακατέχονται από φόβο, αγωνία και αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Δεν σας κρύβω, πως οι πλείστοι φοβούνται το χειρότερο. Ειδικά οι ηλικιωμένοι…».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου