Τα σχολεία με τα περισσότερα κρούσματα-Οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε όλη την Κύπρο άρχισε να αποτυπώνεται και στα σχολεία, όπου τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στην επαρχία Λεμεσού, όπου καλπάζει ο κορωνοϊός. 
 
Τα στοιχεία που έχει ενώπιον του το Υπουργείο Παιδείας προκαλούν ανησυχία, αφού σε περισσότερα από το 85% των σχολείων Μέσης εκπαίδευσης στη Λεμεσό έχουν εντοπιστεί κρούσματα. Συγκεκριμένα από τα 36 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, δηλαδή Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, στα 31 έχουν καταγραφεί κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών στα εν λόγω σχολεία ανερχόταν μέχρι χθες στα 223, με τους μαθητές που έχουν μπει σε αυτοπεριορισμό να ξεπερνούν τις 2,000.
 
Κι αυτοί οι αριθμοί αφορούν μόνο στη Λεμεσό. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε σχολεία σε άλλες επαρχίες, με τον αριθμό των μαθητών που έχουν τεθεί σε καραντίνα, είτε επειδή επρόκειτο για επιβεβαιωμένο κρούσμα, είτε επειδή θεωρήθηκαν επαφές κρουσμάτων, να αγγίζει σχεδόν τις 5,000.
 
Αυτό που θα χτυπήσει καμπανάκι στους ειδικούς και θα τους κάνει να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους είναι ο εντοπισμός πολύ μεγάλης αλυσίδας μετάδοσης εντός των σχολικών μονάδων. Η ανησυχία των ειδικών για τον εντοπισμό αυξημένων κρουσμάτων εντός των σχολείων, βασίζεται στο γεγονός πως αποτελεί χώρο όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων, οι οποίοι στη συνέχεια έχουν επαφή με άλλα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς. 

Τα σχολεία που κατέγραψαν τα πιο πολλά κρούσματα
Η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση που ισχύει από χθες στα Λύκεια Λεμεσού και Πάφου, δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι καινούργιο. Μία ανάγνωση των δεδομένων, εντούτοις, καταδεικνύει πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν κάτι που εφαρμοζόταν από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς σε πολλά σχολεία είχαν εντοπιστεί αυξημένα κρούσματα. 
 
Ένα από τα μεγαλύτερα Λύκεια της Κύπρου, το Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού είχε φτάσει στο σημείο καθημερινά να ανακοινώνει νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα πλείστα να αφορούν σε μαθητές. Συγκεκριμένα, δεκαπέντε μαθητές του σχολείου και τρεις εκπαιδευτικοί έχουν προσβληθεί από τη νόσο, ενώ ο αριθμός των μαθητών που έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό έχει ξεπεράσει τις 150.
 
Μετά το Λανίτειο Λύκειο, τη σκυτάλη παίρνει ένα σχολείο πολύ πιο μικρό. Η Εμπορική Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου, με 170 μαθητές και εκπαιδευτικούς έχει πληγεί σημαντικά, καθώς τα θετικά κρούσματα έχουν πλησιάσει τα είκοσι. Υπήρχαν μέρες που στο σχολείο είχαν προσέλθει μόνο τριάντα μαθητές, αφού οι υπόλοιποι ήταν στενές επαφές. Η απόφαση, μάλιστα των γονιών να κλείσουν το σχολείο, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πρόδρομου Προδρόμου.
 
Οι πρώτοι που πήραν την απόφαση να κλείσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, χωρίς την συγκατάθεση του Υπουργείου Παιδείας, ήταν οι συνδέσμοι γονέων των σχολείων της Πόλεως Χρυσοχούς. Μία περιοχή που μέτρησε αρκετά κρούσματα, ωστόσο ο ακριβής αριθμός των επιμολύνσεων αποτελεί, μέχρι στιγμής μυστήριο. Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για περισσότερα από 37 κρούσματα, με το Υπουργείο Παιδείας να αντικρούει αυτή την τοποθέτηση, υποστηρίζοντας πως τα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα δέκα. 
 
Πριν το ενδιαφέρον στραφεί στην Πόλη Χρυσοχούς, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονταν άλλα δύο σχολεία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το 25ο Δημοτικό Σχολείο της Λεμεσού, όπου είχαν εντοπιστεί έντεκα θετικά κρούσματα κορωνοϊού με το Υπουργείο Παιδείας να αναγκάζεται να αναστείλει για λίγες ημέρες τη λειτουργία του. Το δεύτερο σχολείο, στο οποίο εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα ήταν το Ειδικό Σχολείο Θεοσκέπαστη στην Πάφο. Το Υπουργείο Παιδείας, είχε πάρει την απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία και αυτού του σχολείου.
 
Αυτοί που έκλεισαν τα σχολεία τότε, τώρα διαμαρτύρονται
Αυτό που προκαλεί έκπληξη και δημιουργεί ερωτήματα, είναι οι αντιδράσεις που φτάνουν από την Πάφο για την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσουν, λόγω του lockdown τα Λύκεια στις δύο επαρχίες.
 
Οι ίδιοι που είχαν λάβει την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία στην Πόλη Χρυσοχούς πριν από ένα μήνα, σήμερα διαμαρτύρονται και φωνάζουν για την απόφαση της Κυβέρνησης κάνοντας λόγο μάλιστα για δυσμενή διάκριση των μαθητών, ειδικά της Γ’ Λυκείου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες