Διαμαρτυρία Γονέων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών Πάφου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Διαμαρτυρία εκφράζουν οι Σύνδεσμοι Γονέων πέντε Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Πάφου με επιστολή που απέστειλαν μέσω του δικηγορικού γραφείου, στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου, με αφορμή την απόφαση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση των παιδιών σε Πάφο και Λεμεσό.

Όπως αναφέρουν, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη μη φυσική παρουσία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών των Λυκείων της Επαρχίας Πάφου συγκρούεται κατάφωρα με τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των μαθητών και επηρεάζει ιδιαίτερα και σημαντικά τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, των Λυκείων της Επαρχίας Πάφου αφού, όπως αναφέρεται, "αποκρυσταλλωμένα δημιουργείται και γεννάται έντονη διάκριση των νόμιμων δικαιωμάτων τους ως μαθητές, σε σύγκριση με τους μαθητές της υπόλοιπης Κύπρου με εξαίρεση τους μαθητές της Επαρχίας Λεμεσού".  

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται, πως το καθεστώς το οποίο θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή του του ως άνω μέτρου, προσκρούει και αντιτίθεται στην αρχή της ισότητας όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού αυτοί οι μαθητές καλούνται να βιώσουν ένα διαφορετικό καθεστώς συγκριτικά με τους μαθητές άλλων επαρχιών. 

Προστίθεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να εφαρμόζει το δίκιο και τη νομιμότητα και να μην δημιουργεί ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς εντάσεις και διχόνοιες ανάμεσα στους πολίτες. 

Οι οργανωμένοι γονείς επισημαίνουν πως το μέτρο αυτό είναι αντισυνταγματικό, αφού η εφαρμογή του επηρεάζει και δεσμεύει αρνητικά μια μεμονωμένη ομάδα πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσκρούοντας έντονα στην αρχή της ισότητας και της καθολικότητας. Παράλληλα σημειώνουν, αντίκειται στην αρχή της νομιμότητας, της χρηστής διοικήσεως καθότι δημιουργείται διάκριση στην άσκηση αυτού του μέτρου στους πολίτες  αυτού του Κράτους.

Καλούν επίσης το Υπουργείο να κατανοήσει ότι σήμερα οι μαθητές της 3ηΛυκείου έχουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση ως συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους με την πολιτεία να είναι αρωγός για την στήριξη και βοήθεια τους.

Απευθύνουν δε, έκκληση στον Υπουργό να ασκήσει με την διακριτική ευχέρεια την οποία του δίδει ο νομοθέτης και το Σύνταγμα και να ανακαλέσει ή να ακυρώσει την εφαρμογή του μέτρου αυτού.

Προσθέτουν πως η ισότητα στην εκπαίδευση ω απόρροια της κοινωνικής ισότητας, καθώς και η οποιαδήποτε παράβαση της, σαφώς, δίδει το δικαίωμα στα οργανωμένα σύνολα των γονέων αλλά και στον κάθε ένα μαθητή ξεχωριστά, να προχωρήσει σε λήψη μέτρων και διεκδίκηση αποζημιώσεων, ζητήματα τα οποία είναι απαράδεκτα και αχρείαστα στις συνθήκες που όλοι βιώνουμε. 

Τέλος, σημειώνουν πως όλοι οι γονείς και οι μαθητές, αλλά και έκαστος ξεχωριστά, απαιτούν τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και επιφυλάσσουν όλοι μαζί και ένας έκαστος ξεχωριστά κάθε νόμιμο δικαίωμα τους εναντίον του Υπουργείου και εναντίον οποιουδήποτε αρμόδιου. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση