Οι προτάσεις των ειδικών, η αυστηρότερη εισήγηση και το ήπιο lockdown

Οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη στις αρμόδιες Υπηρεσίες και δη στο Υπουργείο Υγείας που είναι επιφορτισμένο με την ευθύνη της κατάρτισης της λίστας των νέων έκτακτων μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο και θα κινούνται σε δύο άξονες. Ο πρώτος θα περιλαμβάνει τοπικά μέτρα για τη Λεμεσό και την Πάφο, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα και ο δεύτερος παγκύπρια μέτρα με τη φιλοσοφία τους να κινείται προς την περαιτέρω μείωση των επαφών, μέσω των περιορισμών στις συναθροίσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φρένο στο σενάριο ολικού lockdown-Προαναγγέλθηκαν παγκύπρια και τοπικά μέτρα

Η Κυβέρνηση απέρριψε σε αυτή τη φάση το ολικό lockdown. Έτσι προτάθηκε η λύση του τοπικού lockdown στη Λεμεσό και την Πάφο, που προβλέπει ταυτόχρονη απαγόρευση στις διακινήσεις προς άλλες πόλεις, στις οποίες θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα που αναμένεται να επηρεάσουν χώρους εστίασης και εκδηλώσεις, όπως γάμους και βαπτίσεις.

Οι προτάσεις των ειδικών για την Πάφο και τη Λεμεσό, περιλαμβάνουν ένα αυστηρό και ένα ηπιότερο σενάριο για «κλείδωμα» στις δύο επαρχίες. Το αυστηρό σενάριο προνοεί το κλείσιμο γυμνασίων και Λυκείων, των χώρων εστίασης και άλλων επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου, την μείωση των συναθροίσεων στα σπίτια και σε δημόσιους χώρους και παραμονή του κέρφιου μετά τις 11 το βράδυ.

Το ήπιο lockdown, περιλαμβάνει ενδεχόμενο κλείσιμο επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου ή ραγδαία μείωση όσων βρίσκονται σε αυτά και μεγάλη μείωση του αριθμού στις συναθροίσεις σε οικίες, δημόσιους χώρους και εκδηλώσεις όπως γάμους και βαπτίσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχονται περιορισμοί στις διακινήσεις πολιτών-Το πλάνο της Κυβέρνησης

Και στα δύο σενάρια πάντως, προβλέπεται απαγόρευση των διακινήσεων από και προς τις δύο περιοχές, αφού ορίζονται στη υγειονομική ζώνη υψηλού κινδύνου. Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί ο κίνδυνος επέκτασης της διασποράς, σε άλλες πόλεις.

Οι προτάσεις των επιστημόνων για παγκύπρια μέτρα αφορούν σε μείωση του αριθμού πελατών σε χώρους εστίασης, περαιτέρω μείωση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις (πρόταση για 50 άτομα) και απαγόρευση μετάβασης στις περιοχές που θα οριστούν ως υψηλού κινδύνου.

Για όσους εργάζονται στη Λεμεσό αναμένεται να δοθούν οδηγίες για κατ’ οίκον εργασία εάν είναι δυνατόν ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται προτάσεις για τους υπόλοιπους.

Η απόφαση πάντως, θα είναι πολιτική και θα ληφθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 7:45 αύριο το απόγευμα. Τις ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω διαγγέλματος που θα ακολουθήσει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο