Παρασκευή 5 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Φρένο στο σενάριο ολικού lockdown-Προαναγγέλθηκαν παγκύπρια και τοπικά μέτρα

  10/11/2020 13:28
Φρένο στο σενάριο ολικού lockdown-Προαναγγέλθηκαν παγκύπρια και τοπικά μέτρα

Φρένο στο σενάριο ολικού lockdown-Προαναγγέλθηκαν παγκύπρια και τοπικά μέτρα

  10/11/2020 13:28
Βγάζει από το πλάνο της συζήτησης το ολικό lockdown η Κυβέρνηση, που έλαβε αποφάσεις για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 7:45 το απόγευμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα ρευστά πριν κλειδώσουν και ανακοινωθούν τα μέτρα-Πού γέρνει η πλάστιγγα

Τα μέτρα κλείδωσαν σε κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη στην παρουσία αρκετών υπουργών, οι τομείς αρμοδιότητας των οποίων επηρεάζονται από αυτά. Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι. Σε αυτή έλαβε μέρος εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, που υποβλήθηκε σε επέμβαση, ο Γενικός Διευθυντής Γιώργος Παντελή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή και με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη.
 
Σε γραπτή του δήλωση μετά το τέλος της σύσκεψης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε πως ο «Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για την πανδημία, κατά την οποία συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, οι επιστημονικές απόψεις και συστάσεις της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, οι παράμετροι και επιπτώσεις από τον Covid-19, καθώς και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, τόσο σε τοπική όσο και σε παγκύπρια κλίμακα, για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του».

Όπως είπε, η διυπουργική επιτροπή κατέληξε σε εισηγήσεις, οι οποίες θα υποβληθούν για συζήτηση και λήψη απόφασης κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Έβαλε φρένο στο σενάριο καθολικού lockdown
«Δεν μας έχει απασχολήσει το ολικό lockdown τουλάχιστον όσο ήμουν εγώ στη σύσκεψη στο Προεδρικό», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας λίγο πριν τη λήξη της σύσκεψης στην κρατική τηλεόραση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος βάζοντας τέρμα στη συζήτηση. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου εάν τους απασχόλησε το τοπικό lockdown ή το σενάριο της παγκύπριας αυστηροποίησης μέτρων, επανέλαβε πως «δεν μας έχει απασχολήσει το ολικό lockdown».
 
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Κούσιος, έγινε αξιολόγηση της κατάστασης που αφορά σε παραμέτρους που συνδέονται με την πανδημία, όπως η εκπαίδευση και η οικονομία.«Γίνεται συζήτηση στη σύσκεψη και ανταλλαγή απόψεων στα επί πέρους θέματα για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις-εισηγήσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο αύριο το πρωί». 

Τα μέτρα ήταν μια δύσκολη εξίσωση για την Κυβέρνηση, αφού από τη μία θέλει πάση θυσία να πέσουν τα κρούσματα για να μην κινδυνεύσει το σύστημα υγείας και από την άλλη να μην στραγγαλίσουν την οικονομία. Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, τόσο στο Προεδρικό όσο και στο Υπουργείο Υγείας που ανέλαβε το βάρος να ετοιμάσει την τελική μορφή των μέτρων.
 
Η Κυβέρνηση κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σενάρια, αφού τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας πρότειναν είτε καθολικό lockdown, είτε τοπικό για την Πάφο και τη Λεμεσό.

Το σενάριο, που φαντάζει ως επικρατέστερο αυτή τη στιγμή, είναι να επιβληθεί πιο χαλαρό από αυτό του Απριλίου, τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο με ταυτόχρονη αυστηροποίηση μέτρων στην υπόλοιπη Κύπρο.

Οι σκέψεις είναι να παραμείνουν σε Πάφο και Λεμεσό ανοικτά σχολεία και καταστήματα λιανικού εμπορίου και να κλείσουν οι χώροι εστίασης καθώς και άλλες επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου για ένα διάστημα.

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας