Φρένο στο σενάριο ολικού lockdown-Προαναγγέλθηκαν παγκύπρια και τοπικά μέτρα

Βγάζει από το πλάνο της συζήτησης το ολικό lockdown η Κυβέρνηση, που έλαβε αποφάσεις για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 7:45 το απόγευμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα ρευστά πριν κλειδώσουν και ανακοινωθούν τα μέτρα-Πού γέρνει η πλάστιγγα

Τα μέτρα κλείδωσαν σε κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη στην παρουσία αρκετών υπουργών, οι τομείς αρμοδιότητας των οποίων επηρεάζονται από αυτά. Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι. Σε αυτή έλαβε μέρος εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, που υποβλήθηκε σε επέμβαση, ο Γενικός Διευθυντής Γιώργος Παντελή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή και με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη.
 
Σε γραπτή του δήλωση μετά το τέλος της σύσκεψης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε πως ο «Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για την πανδημία, κατά την οποία συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, οι επιστημονικές απόψεις και συστάσεις της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, οι παράμετροι και επιπτώσεις από τον Covid-19, καθώς και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, τόσο σε τοπική όσο και σε παγκύπρια κλίμακα, για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του».

Όπως είπε, η διυπουργική επιτροπή κατέληξε σε εισηγήσεις, οι οποίες θα υποβληθούν για συζήτηση και λήψη απόφασης κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Έβαλε φρένο στο σενάριο καθολικού lockdown
«Δεν μας έχει απασχολήσει το ολικό lockdown τουλάχιστον όσο ήμουν εγώ στη σύσκεψη στο Προεδρικό», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας λίγο πριν τη λήξη της σύσκεψης στην κρατική τηλεόραση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος βάζοντας τέρμα στη συζήτηση. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου εάν τους απασχόλησε το τοπικό lockdown ή το σενάριο της παγκύπριας αυστηροποίησης μέτρων, επανέλαβε πως «δεν μας έχει απασχολήσει το ολικό lockdown».
 
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Κούσιος, έγινε αξιολόγηση της κατάστασης που αφορά σε παραμέτρους που συνδέονται με την πανδημία, όπως η εκπαίδευση και η οικονομία.«Γίνεται συζήτηση στη σύσκεψη και ανταλλαγή απόψεων στα επί πέρους θέματα για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις-εισηγήσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο αύριο το πρωί». 

Τα μέτρα ήταν μια δύσκολη εξίσωση για την Κυβέρνηση, αφού από τη μία θέλει πάση θυσία να πέσουν τα κρούσματα για να μην κινδυνεύσει το σύστημα υγείας και από την άλλη να μην στραγγαλίσουν την οικονομία. Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, τόσο στο Προεδρικό όσο και στο Υπουργείο Υγείας που ανέλαβε το βάρος να ετοιμάσει την τελική μορφή των μέτρων.
 
Η Κυβέρνηση κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σενάρια, αφού τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας πρότειναν είτε καθολικό lockdown, είτε τοπικό για την Πάφο και τη Λεμεσό.

Το σενάριο, που φαντάζει ως επικρατέστερο αυτή τη στιγμή, είναι να επιβληθεί πιο χαλαρό από αυτό του Απριλίου, τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο με ταυτόχρονη αυστηροποίηση μέτρων στην υπόλοιπη Κύπρο.

Οι σκέψεις είναι να παραμείνουν σε Πάφο και Λεμεσό ανοικτά σχολεία και καταστήματα λιανικού εμπορίου και να κλείσουν οι χώροι εστίασης καθώς και άλλες επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου για ένα διάστημα.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι