Σήμα κινδύνου για κρούσματα σε εργασιακούς χώρους-Τι προτείνουν οι ειδικοί

Σήμα κινδύνου εκπέμπει πλέον το Υπουργείο Υγείας, που κάνει λόγο για σημάδια διασποράς σε ολόκληρη την Κύπρο, πέραν της Λάρνακας που είναι το επίκεντρο. Η έξαρση απειθαρχίας, μάλιστα, ειδικά ανάμεσα σε επαφές κρουσμάτων, που σπάζουν την καραντίνα, προκαλεί τεράστια ανησυχία αφού θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η δημιουργία clusters και σε άλλες Επαρχίες, είναι απόδειξη πως οι εστίες μετάδοσης έχουν ξεφύγει από τα γεωγραφικά όρια, μίας περιοχής. Παράδειγμα η Λεμεσός, όπου όχι μόνο αυξήθηκαν τα μέλη αλυσίδας μετάδοσης σε εταιρεία, αλλά δημιουργήθηκε και ενδοοικογενειακό cluster, με μέλη μαθήτρια και τους γονείς της. Η ανησυχία για τη δεύτερη εστία είναι μεγάλη, αφού η μαθήτρια είχε συμπτώματα για εννέα μέρες και δεν βρισκόταν σε αυτοπεριορισμό.

«Αυτά τα δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες από την ανάλυση των περιστατικών από τις προηγούμενες ημέρες. Κάποιες αλυσίδες μετάδοσης είτε επεκτάθηκαν αρκετά, είτε εμφανίστηκαν νέες. Αυτό δείχνει πως πρέπει να γίνει επανέλεγχος της τήρησης των πρωτοκόλλων και μια υπενθύμιση πως πρέπει να εφαρμόζονται για πολύ καιρό ακόμα», δήλωσε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της  επιστημονικής ομάδας, ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Πολύ υψηλή η μετάδοση σε χώρους εργασίας
Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, του Υπουργείου Υγείας, είναι το μέγεθος της μετάδοσης που παρατηρείται σε χώρους εργασίας. Πέραν από το ποδόσφαιρο, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες, καταγράφηκε μετάδοση σε ξενοδοχεία, εταιρείες, χώρους εστίασης και αλλού. Ο Επίκουρος Καθηγητής, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, προτείνει τη λήψη ειδικών μέτρων σε χώρους εργασίας, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

«Επειδή υπάρχουν στενές επαφές σε χώρους εργασίας, οι εταιρείες πρέπει να βρουν έξυπνες λύσεις που θα είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου. Κάποιες προτάσεις είναι η ομαδοποίηση του προσωπικού που να εργάζεται με κυκλικό ωράριο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος έκθεσης όλων σε περίπτωση κρούσματος. Καλό θα ήταν επίσης τα διαλείμματα να μην είναι κοινά, αφού παρατηρήσαμε μετάδοση αυτή την ώρα. Εκεί όπου γίνεται πρέπει να προωθηθεί η κατ’ οίκον εργασία».

Οι εκτιμήσεις, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τσιούτης, είναι πως τουλάχιστον το 30% της εγχώριας μετάδοσης έγινε σε χώρους εργασίας. Κάλεσε, εξάλλου, το κοινό όταν παρουσιάζει συμπτώματα να παραμένει στο σπίτι και να επικοινωνεί αμέσως με τον προσωπικό του ιατρό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασαν την καραντίνα και πήγαν για τεστ-Η απειθαρχία μεγαλώνει τις αλυσίδες

Έξαρση απειθαρχίας
Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί και ο συνεχής εντοπισμός πολλών κρουσμάτων απειθαρχίας. Πολλά άτομα, για παράδειγμα εμφανίζουν συμπτώματα για μέρες και αντί να ακολουθήσουν τις οδηγίες, συνεχίζουν την κοινωνική τους ζωή. Μόνο όταν η κατάσταση της υγείας τους επιδεινωθεί, επικοινωνούν με τον προσωπικό τους Ιατρό.

Διαπιστώθηκε δε, πως ακόμα περισσότερα άτομα, που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αντί να περιμένουν για οδηγίες, σπάνε την καραντίνα και σπεύδουν να κάνουν το τεστ ιδιωτικά. Ακόμη χειρότερα, μεταβαίνουν στους τυχαίους ελέγχους που διενεργούνται. Κάποια από αυτά τα άτομα μάλιστα, παραβιάζουν τις οδηγίες που τους δίδονται, ενώ έχουν συμπτώματα κορωνοϊού.

Νέα σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας
Εν μέσω της νέας έξαρσης, συνεδριάζει εκ νέου το απόγευμα και η Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας, που θα θέσει επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα ολόκληρης της Κύπρου. Αύριο άλλωστε αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι τυχαίοι έλεγχοι σε Λάρνακα και Δασάκι Άχνας, που θα προσθέσουν στην προσπάθεια αποκρυστάλλωσης εικόνας στις περιοχές με βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Η επιδημιολογική ομάδα, θα συζητήσει και την κατάσταση στο Κυπριακό ποδόσφαιρο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία αλλά και τα πρωτόκολλα σε χώρους εργασίας.

Επί τάπητος θα τεθούν και οι αλγόριθμοι της γρίπης και του κορωνοϊού, που δόθηκαν  στους γιατρούς. Ένα πολύ σημαντικό θέμα, αφού όσο πλησιάζει ο χειμώνας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο κορωνοϊός να συνυπάρξει με τη γρίπη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού