Οι κινητές βόμβες κορωνοϊου, οι μεγάλες εστίες και τα περιθώρια που στενεύουν

Ο αριθμός κρουσμάτων που καταγράφεται εδώ και πέντε ημέρες στη χώρα μας, καταδεικνύει την αναζωπύρωση της πανδημίας και δεν αφήνουν περιθώρια, τόσο στις αρμόδιες Υπηρεσίες όσο και στους πολίτες. Όλοι καλούνται σε μια κομβική στιγμή, που είτε θα σταθεροποιηθούν οι αριθμοί, είτε θα έχουμε ανεξέλικτη έξαρση, να συνεργαστούν για να αναχαιτίσουν τον εφιάλτη της πανδημίας, που ήρθε πιο επιθετική. Τα περιθώρια έχουν στενέψει...

Αυτό που προκαλεί τον πιο μεγάλο φόβο και την πιο μεγάλη αναστάτωση, είναι η αλυσίδα των... ασυνείδητων, που αποτελούν κινητές βόμβες διασποράς κορωνοϊού. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες, προσπαθούν να περιορίσουν αυτές τις συμπεριφορές, που πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα. Ακόμα και χθες παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις, τρία άτομα από τα δέκα που διαγνώστηκαν ακολούθως ως θετικά στη νόσο, που αποτελούσαν επαφές κρουσμάτων, έσπασαν την καραντίνα για να εξεταστούν ιδιωτικά, ενώ είχαν άλλο ραντεβού για τεστ. Άλλα τρία άτομα που παρουσίασαν συμπτώματα, αντί να επικοινωνήσουν με τον Προσωπικό τους Ιατρό, μετέβησαν σε ιδιωτικά εργαστήρια για να κάνουν το τεστ.

Κάποιος μπορεί να διερωτηθεί γιατί γίνεται τόσος ντόρος για τέτοιες συμπεριφορές. Το παράδειγμα της Λάρνακας δίνει την απάντηση, αφού μια τέτοια ασυνείδητη πράξη οδήγησε στη δημιουργία της δεύτερης πιο μεγάλης αλυσίδας μετάδοσης αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Οκτώ άτομα σε αυτή την αλυσίδα, έχουν προσβληθεί από γυναίκα που ήρθε από τις ΗΠΑ και δεν έμεινε ως όφειλε δεκατέσσερις ημέρες υπό περιορισμό. Αντ’ αυτού, είδε φίλους και συγγενείς, επισκέφθηκε καφετέριες και εστιατόρια στην πόλη, καθώς και περιοχές του Τροόδους. Έκανε μάλιστα, πάρτι για το παιδί της, στο οποίο συμμετείχαν αρκετοί μαθητές από σχολείο, με αποτέλεσμα ο ιός να μεταδοθεί και σε παιδιά που παρευρέθηκαν στο πάρτι. Ένα δεκατριάχρονο παιδί νοσηλεύεται ήδη στο Μακάριο, ενώ στο Νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι, μεταφέρθηκε και άντρας με έντονα συμπτώματα της νόσου. Και οι δύο, προσβλήθηκαν από την συγκεκριμένη εστία μετάδοσης.  

Το ενδεχόμενο για έξαρση στη Λάρνακα, είναι πλέον ορατό,υπό τη σκιά του παραδείματος της Αραδίππου, που έκανε μήνες να επανέλθει στην ομαλότητα. Στην πόλη υπάρχουν ήδη πάνω από πενήντα άτομα που βρίσκονται υπό περιορισμό. Στη συγκεκριμένη εστία μετάδοσης, παρατηρήθηκαν ήδη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δευτερογενείς λοιμώξεις, δηλαδή άτομα προσβλήθηκαν από τις επαφές των επαφών, της γυναίκας που έφτασε από τις ΗΠΑ, κάτι που μεγαλώνει την ανησυχία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκανε και παιδικό πάρτι μεταδίδοντας τον ιό η γυναίκα που έσπασε την καραντίνα
 
Η μεγάλη μάχη της Λεμεσού
Η μεγάλη μάχη, ωστόσο, δίνεται στη Λεμεσό, στην οποία από το τέλος Ιουνίου, καταγράφηκαν 69 κρούσματα, με την εγχώρια μετάδοση στην πόλη να αυξάνεται ανησυχητικά. Οι τουλάχιστον έξι μεγάλες ενεργές αλυσίδες μετάδοσης, μεγαλώνουν, τα ορφανά κρούσματα αυξάνονται, χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους, ενώ καταγράφονται κάθε μέρα και κρούσματα απειθαρχίας.

Όπως στη Λάρνακα, διαπιστώθηκε ότι και στη Λεμεσό ένας από τους λόγους που έγινε τόση μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, είναι η απειθαρχία. Παρά το γεγονός ότι δεν αποδίδεται μόνο σε αυτήν η κατάσταση που δημιουργήθηκε, θεωρείται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Στη μεγάλη μετάδοση συνέβαλαν και άτομα που έφτασαν από το εξωτερικό με ειδική άδεια για να δουλέψουν.

Δύο νέες αλυσίδες στην πόλη προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο. Η μία είναι αυτή που δημιουργήθηκε σε ασφαλιστική εταιρεία και απαριθμεί μέχρι στιγμής 8 άτομα. Η δεύτερη, που είναι και η μεγαλύτερη στην Κύπρο ξεκίνησε από γυναίκα από την Ουκρανία και απαριθμεί μέχρι στιγμής δέκα άτομα.

Η Αστυνομία, εν τω μεταξύ, συνεχίζει μετά την εφαρμογή και των ειδικών μέτρων, τους απανωτούς ελέγχους στην πόλη, προκειμένου να διασφαλίσει πως θα τηρούνται τα μέτρα. Παράλληλα ο Δήμος, προχώρησε σε ψεκασμούς και απολυμάνσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο, χωρίς μέτρα και εποπτικές Αρχές-Φωνές από ταξιδιώτες

Στο μικροσκόπιο η Λευκωσία
Στο μικροσκόπιο των ειδικών, βρίσκεται πάντως και η Λευκωσία, αφού εκτός από το cluster με το ζεύγος από την Ολλανδία, που απαριθμεί 6 άτομα, εντοπίστηκε μικρός αριθμός διάσπαρτων κρουσμάτων, δύο εκ των οποίων κατά τη διάρκεια προεγχειρητικών ελέγχων, πριν την εισαγωγή ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο. Σε αυτό το στάδιο η κατάσταση παρακολουθείται στενά και ιχνηλατούνται οι επαφές των κρουσμάτων, προκειμένου να διαφανεί εάν υπάρχει κάποια επιδημιολογική σύνδεση.

Το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζει πάντως με απανωτές ανακοινώσεις να καλεί τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα κι εάν παρουσιάσει συμπτώματα κορωνοϊού, να επικοινωνήσει άμεσα με τον Προσωπικό του Ιατρό για οδηγίες και να μην μεταβαίνει ιδιωτικά για εξέταση, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους χώρους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων