Οι επιπόλαιοι που… χωρκοϊρίζουν και η απουσία κοινωνικής συνείδησης

Όχι δεν συνέβη σε κάποια υποανάπτυκτη χώρα, που αγράμματοι άνθρωποι δεν ξέρουν να διαβάσουν και να αξιολογήσουν μια πληροφορία. Συνέβη στην Κύπρο, όπου όλοι έχουν την στοιχειώδη ικανότητα να κατανοήσουν ένα απλό γεγονός: Πως όποιος βρίσκεται σε καραντίνα, απαγορεύεται να… χωρκοϊρίζει.
 
Απαγορεύεται... Μια απλή λεξούλα που έπρεπε όλοι να γνωρίζουμε το νόημά της, μιας και είναι ευρέως κατανοητό σε παιδάκια του νηπιαγωγείου. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι βρέθηκαν όχι ένας, όχι δύο, αλλά περισσότερα από είκοσι άτομα τις τελευταίες ημέρες που θεώρησαν πως απαγορεύεται να κυκλοφορούν μόνο… αν θέλουν και αν δεν θέλουν δικαιούνται να το κάνουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς οι λίγοι τίναξαν στον αέρα τις θυσίες των πολλών-Οι 24 πράξεις ανευθυνότητας
 
Αυτή η απαγόρευση δεν είναι τυχαία. Σχετίζεται με το γεγονός πως άτομα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εκτεθεί στον ιό, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να είναι φορείς του. Μέχρι αυτός ο κίνδυνος να αποσοβηθεί, οφείλουν να προστατέψουν όλους τους υπόλοιπους από την πιθανότητα να τους μεταδώσουν τον ιό.  Δεν είναι καθόλου πολύπλοκο το γιατί. Απλούστατα, ενόσω περιορίζονται, δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι να τους μεταδώσουν τον ιό που ίσως έχουν οι ίδιοι κολλήσει και, ως εκ τούτου, σπάζει η αλυσίδα μετάδοσης.
 
Για κάποιο λόγο στην Κύπρο, λίγες εβδομάδες αφότου βγήκαμε από το lockdown, κάποιοι θεωρούν πως αυτός ο κανόνας ξαφνικά άλλαξε ή ότι δεν τους αφορά. Δεν κατανοούν ότι, σε αντίθεση με κάποιο άτομο που μεταδίδει τον ιό εν αγνοία του, επειδή δεν ξέρει ο ίδιος ότι μπορεί να έχει έρθει σε επαφή, οι ίδιοι δεν έχουν ελαφρυντικά ούτε ότι αν τον μεταδώσουν δεν θα φταίει η κακιά η ώρα αλλά το ξερό τους το κεφάλι. Δεν κατανοούν ή δεν τους νοιάζει…
 
Εάν κάποιος έχει έρθει από χώρα του εξωτερικού, η οποία θεωρείται υψηλού κινδύνου, οφείλει να καθίσει σπίτι του για 14 μέρες. Στο δικό του σπίτι, όχι των συγγενών του. Οφείλει να μην έρχεται σε φυσική επαφή με κανένα άλλο πρόσωπο. Εάν κάνει βόλτες, πετάγεται για καφέ ή πραγματοποιεί εκδρομές στα ορεινά, θέτει τη ζωή άλλων ανθρώπων σε κίνδυνο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασε την καραντίνα, έβλεπε συγγενείς και πήγαινε σε καφετέριες-Μετέδωσε τον ιό σε παιδιά
 
Αν κάποιος ενημερώθηκε πως αποτελεί στενή επαφή κρούσματος, πρέπει να το κάτσει σπίτι του μέχρι να κληθεί για να πάει στο ραντεβού του για εξέταση και μετά αμέσως πίσω. Δεν μπορεί να βγαίνει από το σπίτι και να πηγαίνει σε χώρους όπου υπάρχουν ανυποψίαστοι συμπολίτες μας χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, απλώς για να φύγει ο ίδιος από την έννοια. Δεν παίζουμε με τις ζωές των άλλων με τέτοιο τρόπο.
 
Η ύπαρξη στοιχειώδους κοινωνικής συνείδησης έπρεπε να αποτρέπει τον οποιονδήποτε από το να θέτει την ζωή των γύρω του σε κίνδυνο. Γιατί οι ίδιοι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να έχουν ήπια συμπτώματα αλλά, αν εξαιτίας τους μεταδοθεί ο ιός σε ένα πιο ευπαθές άτομο, η μάχη του με τον κορωνοϊό μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη για τη ζωή.
 
Προφανώς δεν είναι όλες οι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φορείς του ιού. Ούτε όποιος βρισκόταν σε χώρα με πολλά κρούσματα έχει κολλήσει. Είναι πλήρως κατανοητό πως ανάμεσα στα πρόσωπα που πρέπει να μπουν σε καραντίνα υπάρχουν και απόλυτα υγιείς άνθρωποι, που στην ουσία θα ταλαιπωρηθούν χωρίς να έχουν κορωνοϊό. Δεν θα ταλαιπωρηθούν, όμως, χωρίς λόγο. Θα ταλαιπωρηθούν για το κοινό καλό. Για να προστατέψουν τους συναθρώπους τους, για να προστατέψουν τον τόπο τους.
 
Ας μην είμαστε επιπόλαιοι και ας μην είμαστε εγωιστές. Σπάσαμε μία φορά την αλυσίδα μετάδοσης και ξέρουμε πώς γίνεται. Ας το επαναλάβουμε...
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντί να μείνουν καραντίνα, πήγαν στο Μόλο για δεύτερο τεστ και βγήκαν θετικοί

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»
Ζητά αναβολή καταβολής δικαστικών εξόδων για την υπόθεση Astrasol μέχρι την απόφαση ΕΔΑΔ η Βουλή