Εισηγήσεις στο Υπουργείο Υγείας για τα ιατρεία για τον κορωνοϊό κατέθεσε ο ΠΙΣ

«Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.) κατανοεί την ανάγκη επίταξης ιατρών και νοσηλευτών, που αποφάσισε η Κυβέρνηση αλλά τονίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν ρυθμίσεις ορθολογιστικής κατανομής ευθυνών που να βασίζονται αυστηρώς στην αναγνωρισμένη από το Ιατρικό Συμβούλιο, ειδικότητα του κάθε ιατρού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
 
Την ίδια ώρα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος συγχαίρει τα μέλη του, που εθελοντικά έθεσαν εαυτόν στη διάθεση της πολιτείας, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να το πράξουν και πολύ πριν την απόφαση για επίταξη. «Είμαστε περήφανοι για την κίνηση τους, η οποία μας τιμά», σημειώνει.
 
Ο ΠΙΣ βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το αρμόδιο Υπουργείο και σε ότι αφορά τη λειτουργία Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (Κέντρων Covid-19) για τον νέο κορωνοϊό, έχει αποστείλει στο Υπουργείο Υγείας, συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις ως προς την ενδεδειγμένη και ασφαλή αξιοποίηση του ιατρικού και παραϊατρικού ανθρώπινου δυναμικού, στη βάση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης τους και ως προς την εύρυθμη και ασφαλή (για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς) λειτουργία των Κέντρων Covid-19.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο έκτακτο διάταγμα επιτάσσει όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές στο καθήκον
 
Η επιστολή με τις εισηγήσεις του ΠΙΣ, προς το αρμόδιο Υπουργείο:
 
Στη δίνη της Πανδημίας που πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες και την Κύπρο, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει προτείνει, με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, ημερομηνίας 16.03.2020, τη δημιουργία Ιατρείων Δημόσιας Υγείας προκειμένου να βοηθήσουν στην ορθή ιατρική αξιολόγηση και αντιμετώπιση παιδιών και ενηλίκων ασθενών με πυρετό και την παρουσία ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα.
 
Ο ΠΙΣ θα συμβάλει στη στελέχωση των ιατρείων αυτών με προσωπικούς ιατρούς.
 
Πλεονεκτήματα Ιατρείων Δημόσιας υγείας:
α. Θα συμβάλουν δραστικά στην αποσυμφόρηση των ιατρείων των προσωπικών γιατρών από περιστατικά εν δυνάμει μολυσματικά. Δε διαθέτουν και δεν μπορούν να διαθέτουν όλα τα ιατρεία κατάλληλες υποδομές για πρόληψη μετάδοσης του νέου κορωνοϊού  τόσο μεταξύ των ασθενών όσο και προς το προσωπικό. Αντίθετα, τα Ιατρεία Δημόσιας υγείας θα στελεχώνονται από προσωπικό με κατάλληλη ένδυση και εξοπλισμό προστασίας ενώ ο τρόπος προσέλευσης των ασθενών θα είναι τέτοιος που θα αποφεύγεται ο συνωστισμός.
 
β. Επιπλέον, θα συμβάλουν δραστικά στην αποσυμφόρηση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των διαφόρων Νοσοκομείων.
 
γ. Στα ιατρεία αυτά θα καθησυχάζονται ασθενείς ή γονείς ασθενών που προσέρχονται ανήσυχοι γιατί νομίζουν ότι νοσούν από COVID-19
 
δ. Επιπλέον, θα εξετάζονται για τον νέο κορωνοϊό περιστατικά που προσέρχονται με τα κλινικά κριτήρια ανάλογα με την κλινική κρίση των ιατρών.
 
ε. Περιστατικά που κρίνονται ότι χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο θα εισάγονται σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, βάσει οδηγιών για τη διαδικασία από το Υπουργείο Υγείας.
 
Προτάσεις:
1. Αριθμός ιατρείων: Συνιστάται να λειτουργήσουν τουλάχιστον 4 ιατρεία σε κάθε μεγάλη πόλη (δύο ιατρεία για ενήλικες και δύο για παιδιατρικούς ασθενείς) στην Λευκωσία και Λεμεσό και 2-3 ιατρεία σε κάθε μία από τις υπόλοιπες Επαρχίες της Ελεύθερης Κύπρου.
 
2. Στελέχωση: Το κάθε ιατρείο για ενήλικες ασθενείς θα στελεχώνεται από δύο  Προσωπικούς Ιατρούς και ένα νοσηλευτή, ενώ αντίστοιχα το Ιατρείο για παιδιατρικούς ασθενείς θα στελεχώνεται από δύο Παιδιάτρους και ένα νοσηλευτή.
 
3. Ωράριο ιατρείου: Πρωινό (π.χ. 9-2μμ) και απογευματινό (πχ 2μμ-7μμ). Διαφορετικό προσωπικό στην πρωινή και διαφορετικό στην απογευματινή βάρδια. Τα ιατρεία μπορεί να χρειαστεί να λειτουργήσουν και τα Σαββατοκύριακα.
 
4. Εκ περιτροπής στελέχωση: Οι γιατροί που θα στελεχώνουν τα Ιατρεία Δημοσίας Υγείας θα εναλλάσσονται ώστε να μην χρειάζεται να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του προσωπικού τους ιατρείου.
 
5. Κατάλληλη ένδυση: Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα φέρει την κατάλληλη ένδυση με τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό (ειδική μπλούζα, μάσκα ψηλής αναπνευστικής προστασίας, προσωπίδα και γάντια).
 
6. Κατάλληλος Εξοπλισμός: Το ιατρείο θα είναι εξοπλισμένο με όλα τα αναγκαία, για την πρώτη αντιμετώπιση ασθενούς με νόσημα αναπνευστικού πχ εκτός από εξεταστικό κρεβάτι, με συσκευή παροχής οξυγόνου, νεφελοποιητές, συσκευές χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων για inhalers (spacer device), συσκευή οξυμέτρησης , θερμόμετρο, ωτοσκόπιο, ακουστικά, γλωσσοπίεστρα κλπ.
7. Υποδομές και Διαδικασία μεταξύ διαδοχικών επισκέψεων ασθενών: Θα υπάρχει λεκάνη με τρεχούμενο νερό, με υγρό σαπούνι και με οινοπνευματούχο διάλυμα [60-70%], χάρτινες πετσέτες για στέγνωμα των χεριών και καλάθι απορριμμάτων. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί πρόνοια για αποδυτήρια του προσωπικού. 
Μεταξύ επισκέψεων να γίνεται η στοιχειώδης απολύμανση του κρεβατιού ίσως και οριζόντιων επιφανειών με οινόπνευμα. Το εξεταστικό κρεβάτι καλύπτεται σε κάθε νέα εξέταση ασθενή, με νέο χάρτινο κομμάτι όπου και ξαπλώνει. Επίσης θα πρέπει να καθαρίζονται με οινόπνευμα ωτοσκόπια και ακουστικά. Σε κάθε νέο ασθενή χρησιμοποιούμε καινούργιο χωνάκι για ωτοσκόπηση και το παλαιό πετάγεται στον κάδο απορριμμάτων.
Κάτω από την μπλε αδιάβροχη μπλούζα δεν θα φορούν τα δικά τους ρούχα. Με προσέλευση στο ιατρείο θα αλλάζουν τα ρούχα τους και θα βάζουν μπλούζα ρούχινη και παντελόνι χειρουργικό και πάνω από αυτό την μπλε αδιάβροχη ολόσωμη μπλουζα, γάντια, μάσκα, προσωπίδα και σκούφο χάρτινο για προστασία των μαλλιών.
Πάνω από την μπλε ολόσωμη μπλούζα θα φορούν μια νάιλον άσπρη την οποία και θα αλλάζουν μεταξύ ασθενών. Μεταξύ ασθενών θα αλλά ζουν επίσης γάντια και θα πλένουν τα χέρια τους.
 
8. Φυσικός Αερισμός: Ο χώρος αναμονής πρέπει να είναι ευρύχωρος και καλά αεριζόμενος. Καλός φυσικός αερισμός θα υπάρχει και στο χώρο του εξεταστηρίου.
 
10. Ραντεβού: Η εξέταση ασθενών θα διευθετείται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού από τον προσωπικό ιατρό ή τη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης,  προς αποφυγή κατά το δυνατό του συνωστισμού στον χώρο αναμονής, όπως θα προνοείται και στον σχετικό αλγόριθμο διαχείρισης που αναμένεται να εκδοθεί.
 
11. Διαχείριση Μαζικής Προσέλευσης Ασθενών:  Όταν προσέρχονται για εξέταση ταυτόχρονα, περισσότεροι από ένας, ασθενείς, θα τυγχάνουν διαλογής από τον/την νοσηλευτή/τρια του ιατρείου προκειμένου να αξιολογείται η σοβαρότητας της κατάστασης. Τα ολιγότερο επείγοντα περιστατικά θα πρέπει αφού δηλώσουν την άφιξη τους στον/στην νοσηλευτή/τρια του ιατρείου,  είτε να περιμένουν στο αυτοκίνητο τους μέχρι να φτάσει η ώρα της εξέτασης τους οπότε και θα ειδοποιούνται να προσέλθουν για εξέταση, ή εναλλακτικά, αν ο καιρός το επιτρέπει μπορούν να περιμένουν στον ανοικτό χώρο έξω από το ιατρείο τηρώντας τις αναγκαίες  αποστάσεις μεταξύ τους, σε καθίσματα που θα τοποθετηθούν αναλόγως. 
 
12.Συνοδοί ασθενών: Κάθε ασθενής θα συνοδεύεται μόνο από ένα άτομο.
 
13. Αξιολόγηση υπόπτων κρουσμάτων: Επιβάλλεται στα ειδικά διαμορφωμένα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, να διενεργείται δειγματοληψία για εργαστηριακή διερεύνηση, των υπόπτων περιστατικών. Εκεί και όπου υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς εξοπλισμού και κρίνεται απαραίτητο κατά την κλινική κρίση του ιατρού, να διενεργείται ακτινογραφία θώρακος.
 
14. Παραπομπή αρνητικών περιστατικών: Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν πρόκειται για νόσο από κορωνοϊό οι ασθενείς μπορούν να κατευθύνονται προς τον προσωπικό τους ιατρό.
 
15. Παραπομπή σοβαρών περιστατικών για εισαγωγή: Εφόσον ο ιατρός κρίνει ανάλογα με την βαρύτητα της κλινικής κατάστασης του ασθενούς, ότι χρήζει εισαγωγής θα τον/την παραπέμπει για εισαγωγή στο ανάλογο νοσοκομείο. (σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραστεί ανάγκη ασθενοφόρου για την μεταφορά εφόσον πρόκειται για βαριά πάσχοντες).
 
Σημείωση: Το κείμενο ετοιμάστηκε με πρότυπο τα Ιατρεία πυρετού που λειτούργησαν φέτος στην Αυστραλία σε απάντηση στην φετινή πανδημία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου