ΒΙΝΤΕΟ: Όταν ένα παιδί με αναπηρίες αισθάνεται την αποδοχή αλλάζει ο κόσμος του

Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η σημερινή και στη χώρα μας, απομένουν να γίνουν πάρα πολλά ακόμη για τα δικαιώματά των ΑμεΑ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με πλακάτ και μάσκες έξω από τη Βουλή η ΟΠΑΚ-«Προσπαθούν να μας φιμώσουν »(pics)
 
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η αποδοχή της κοινωνίας. Αυτό υπενθυμίζει ο οργανισμός REACTION με ένα συγκινητικό βίντεο που ανήρτισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτό η ζωή ενός παιδιού που νοιώθει αποκλεισμένο, αλλάζει εντελώς όταν έρχεται η αποδοχή των φίλων του. Μάθε από τα παιδιά, είναι ο τίτλος του.
 

 
«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής», αναφέρει στο μήνυμά της η REACTION.
 
Η 3η Δεκεμβρίου
Η παγκόσμια ημερα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
 
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).
Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ζητούν αξιοπρέπεια 

 Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες δηλώνει πως θα συνεχίσει δυναμικά τον αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν πλήρη προσβασιμότητα σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές ως ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες αναφέρει ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η κοινωνία επιβάλλεται να δείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη διαφορετικότητα και την αξιοπρέπεια των ΑμεΑ στάση,  που αποτελεί κριτήριο προόδου και πολιτισμού μιας κοινωνίας.
 
Όπως αναφέρουν οι Σύνδεσμοι Γονέων ΑμεΑ στην Κύπρο, η Εθνική  Στρατηγική συνάδει με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αναπηρία (2010-2020) και σκοπός της είναι να καθορίσει το όραμα, τις αξίες και τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ όπως καθορίζονται απλό τη Σύμβαση του ΟΗΕ.

Η υλοποίηση της Στρατηγικής και του σχεδίου Δράσης απαιτεί συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν τα ΑμεΑ. Ήδη πολλές Δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Επιπρόσθετα, προτείνονται νέες Δράσεις, που δεν έχουν συμπεριληφθεί όπως επιμόρφωση Ειδικών Εκπαιδευτικών, Διευθυντών, γονέων και συνοδών, κατάργηση των στερεοτύπων ενάντια στις γυναίκες και στα κορίτσια με αναπηρία, νομοσχέδιο περί Κοινοτικής νοσηλευτικής και Μαιευτικής στην Κύπρο, προώθηση υλοποίησης της Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Υγεία, αυξήσεις στα υφιστάμενα επιδόματα για τις αναπηρικές παροχές και υπηρεσίες, δημιουργία νέων κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης στην κοινότητα και ενημέρωση και εκπαίδευση ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας όσον αφορά τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ασθενών.
 
Καταγγέλλουν φίμωσή τους
 
Χθες, εξάλλου μέλη της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, με αφορμή και με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροβολεί την Επιτροπή Εσωτερικών ο Λαμπριανίδης-«Έλλειμμα δημοκρατίας»
 
Με πλακάτ και μάσκες, τα μέλη της ΟΠΑΚ διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών δεν διασφάλισε την εξυπηρέτηση του δικαιώματος της να συμμετέχει εκεί που αποφασίζουν για σημαντικά θέματα που τους αφορούν όπως η προσβασιμότητα στα κτίρια και το περιβάλλον.

 

O Πρόεδρος της οργάνωσης Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε με ανάρτησή του πως το φετινό θέμα της παγκόσμιας ημέρας είναι «Promoting the participation of persons with disabilities and their leadership. Χθες τα μέλη της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου διαμαρτυρηθήκαμε έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αδιαφορία της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών να προστατέψει τα δικαιώματα μας και να διασφαλίσει ότι η φωνή μας ακούγεται δυνατά και καθαρά, όπως προνοεί και η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Δεν κουραζόμαστε να διεκδικούμε καλύτερη ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια και θα δώσουμε όσες μάχες χρειαστεί.»

Δειτε Επισης

Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας