Πυροβολεί την Επιτροπή Εσωτερικών ο Λαμπριανίδης-«Έλλειμμα δημοκρατίας»

Έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα βρεθούν αύριο το πρωί τα άτομα με αναπηρίες, διαμαρτυρόμενα γιατί, όπως υποστηρίζουν, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών δεν προστάτεψε το δικαίωμα τους να εκφράζουν την άποψή τους και να προφυλάσσουν τα δικαιώματά τους.

Μιλώντας στον REPORTER, o πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Δημήτρης Λαμπιρανίδης, έκανε λόγω για «έλλειμμα Δημοκρατίας από πλευράς της Επιτροπής».

Όπως εξήγησε, «ο κύριος λόγος της διαμαρτυρίας μας είναι η αδιαφορία της Επιτροπής Εσωτερικών να προστατεύσει το δικαίωμα μας να συμμετέχουμε εκεί που λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς, αλλά έχουμε διαπιστώσει επίσης ότι δεν μας καλούν ούτε στις συνεδρίες που έχουν για θέματα που μας αφορούν».

Για παράδειγμα, είπε ο κ. Λαμπριανίδης, η Επιτροπή θα συζητήσει αύριο για θέματα που αφορούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα. «Δεν μας έχουν καλέσει ποτέ για να εκφράσουμε απόψεις, ενώ είμαστε μια από τις κύριες οργανώσεις που είναι σημαντικό να θίξουμε τη κοινωνική επιχειρηματικότητα για τα μέλη μας, για να δώσουμε δουλειές».

Κατήγγειλε επίσης ότι, αφού εξέφρασαν το παράπονο τους με το οποίο ζητούσαν ένταξη στη συμβουλευτική Επιτροπή, για να εκφράσουν τις απόψεις τους για το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αυτό της προσβασιμότητας, δεν είχαν ανταπόκριση.

«Ούτε στην επιστολή μας, ανταποκρίθηκαν ούτε σε επιστολές μας που ακολούθησαν προς Υπουργείο, Επίτροπο Διοικήσεως, όταν είχαμε διαπιστώσει ότι υποβάθμισαν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας. Νιώθουμε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών αδιαφόρησε, ακόμα και μετά που διαπιστώθηκε ότι πρόνοιες προσβασιμότητας υποβαθμίστηκαν εις βάρος μας».

Ο κ. Λαμπριανίδης, εξέφρασε επίσης την έκπληξη του για αυτή την αδιαφορία και την έλλειψη ενδιαφέροντος να ακούσουν την άποψη τους, όπως λέει.

Καταλήγοντας, έστειλε το μήνυμα ότι θεωρεί τις συγκεκριμένες κινήσεις έλλειμμα Δημοκρατίας. «Η Βουλή πρέπει να διασφαλίζει ότι εκεί πρέπει να εκφράζουν άποψη όλοι οι πολίτες, για θέματα που τους αφορούν, ούτως ώστε να αποφασίζουν για πολιτικές που εξασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των πολιτών».

Στηρίζει την διαμαρτυρία η Συμμαχία Πολιτών

Την εκδήλωση της Οργάνωσης Παραπληγικών, θα στηρίξει η Συμμαχία Πολιτών.

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, το κόμμα αναφέρει πως, «είναι γεγονός ότι στην Κύπρο δυστυχώς ακόμη να εφαρμοστεί μια πολιτική για μια ποιοτική και αξιοπρεπή ζωή των ατόμων με αναπηρίες. Ως Συμμαχία Πολιτών πιστεύουμε ότι μια κοινωνία που διατηρεί περιθωριοποιημένα τα άτομα με αναπηρίες είναι μια κοινωνία με αναπηρία».

Σημειώνει επίσης ότι, «βασική πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών είναι όπως το δημόσιο να χρηματοδοτεί το κάθε άτομο αναπηρία και αναπτυξιακές διαταραχές, στο 100% των αξιολογημένων αναγκών του.Το δικαιούχο άτομο, θα μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από εγκεκριμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδιώτες και τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι θα διαχειρίζονται εγκεκριμένα από το δημόσιο προγράμματα.  Αυτό θα δώσει το δικαίωμα της επιλογής στο δικαιούχο άτομο».

Συγκεκριμένες εισηγήσεις και Προτάσεις:
Αξιολόγηση της λειτουργικότητας και καταχώρηση στοιχείων για ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων ατόμων στην διαχείριση ατόμου με νοητική αναπηρία και αναπτυξιακές διαταραχές μέσα από την δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.

Έγκαιρη παρέμβαση με θεραπείες για ηλικίες από 0-6 ετών με το δικαίωμα επιλογής στις οικογένειες.  Κάλυψη στο 100% των δαπανών από το κράτος.

Επέμβαση στην Ειδική Εκπαίδευση με την ανεξαρτητοποίηση της ως δομή του υπουργείου Παιδείας, με την σωστή αξιολόγηση και καθοδήγηση των ειδικών εκπαιδευτικών και την εντατική και συστηματική εκπαίδευση τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο σύνθετο έργο τους.

Αποτελεσματική ένταξη στην κοινωνία των ατόμων με νοητικές αναπηρίες μετά την ηλικία των 21 καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Κάλυψη στο 100% των δαπανών για να έχει το άτομο είναι αξιοπρεπές επίπεδο ζωής από το κράτος.
 

Δειτε Επισης

Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη