Απορρίπτει τις επικρίσεις ΑΚΕΛ για τα δημόσια νοσοκομεία ο υπ. Υγείας

Απάντηση στις επικρίσεις που διατύπωσε νωρίτερα σήμερα το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Στέφανου Στεφάνου, όσον αφορά την πορεία προς την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, δίνει μέσω γραπτής δήλωσης που εξέδωσε το αργά το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον αστερισμό της αυτονόμησης τα κρατικά νοσηλευτήρια-Τι δηλώνει ο Κ. Ιωάννου

Ο κ. Ιωάννου, αφού υπενθυμίζει όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε ό, τι αφορά την αυτονόμηση, αλλά και τις αποφάσεις που υλοποιήθηκαν προς αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία του δημοσίου, απορρίπτει τη θέση του ΑΚΕΛ πως η Κυβέρνηση εγκατέλειψε τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας καλεί άπαντες να μείνουν μακριά από τοποθετήσεις που εκμηδενίζουν το έργο που γίνεται και την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την γραπτή δήλωση του υπουργού Υγείας:
 
Σε σχέση με σημερινές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ κ. Στέφανου Στεφάνου αναφορικά με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας τους από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), θα ήθελα αρχικά να υπερθεματίσω την τοποθέτηση ότι «τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ». Η θέση αυτή δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Εξάλλου, οι ενέργειες που έλαβε και λαμβάνει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, από την πρώτη θητεία της μέχρι και σήμερα, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Πρώτη η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αναγνώρισαν τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και στον τρόπο λειτουργίας τους. Εξ ου και καταθέσαμε νομοσχέδιο για την αυτονόμησή τους, η οποία έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά πλέον και σε πρακτικό επίπεδο, αφού από σήμερα τη διοικητική και οικονομική εποπτεία των νοσηλευτηρίων μας ανέλαβε και επίσημα ο ΟΚΥπΥ.

Παρόλα αυτά, θα διαφωνήσω με την τοποθέτηση ότι η Κυβέρνηση εγκατέλειψε τα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και με τις τοποθετήσεις για «προβλήματα οικονομικής, τεχνολογικής, ξενοδοχειακής υποδομής, καθώς και ανθρώπινου δυναμικού, αφού είναι υποστελεχωμένα». Ενδεικτικά, υπενθυμίζω ότι από το 2017 με την υπογραφή της Συμφωνίας με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιατρών του δημοσίου προσλήφθηκαν 50 επιπλέον ιατροί και αναβαθμίστηκε η μισθολογική τους κλίμακα. Επιπρόσθετα, για το 2019, στον Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ περιλαμβάνονται 20 νέες θέσεις για ιατρούς.
 
Μισθολογική αναβάθμιση είχαμε επίσης από 1/1/2019 για το νοσηλευτικό προσωπικό, εφαρμόζοντας τη Συμφωνία που είχε υπογραφεί με τις συντεχνίες των νοσηλευτών. Παράλληλα, αναβαθμίστηκαν, μετά από σχετική Συμφωνία που υπεγράφη, από 1/1/2019 οι μισθολογικές Κλίμακες άλλων ειδικοτήτων, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, οι ακτινολόγοι, κτλ.
 
Μεταξύ άλλων, στοχευμένα αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε ο εξοπλισμός και ενισχύθηκε η τεχνολογική στήριξη εκεί και όπου κρίθηκε απαραίτητο και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Αναφέρω ιδιαίτερα πως στον Προϋπολογισμό για το 2019 προνοείται τριπλασιασμός του κονδυλίου για αγορά εξοπλισμού, το οποίο θα τύχει αξιοποίησης από τον ΟΚΥπΥ προς ικανοποίηση των αναγκών στα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
Όσον αφορά στην αναφορά σε «μακρόχρονη αναμονή σε λίστες για θεραπεία», υπενθυμίζω πως για περισσότερο από δύο χρόνια, με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην εφαρμογή δύο προγραμμάτων, με τα οποία έχουν μειωθεί δραστικά οι λίστες αναμονής.
 
Πρώτον, κατά τις απογευματινές ώρες, εφαρμόζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ πριν από κάποιους μήνες στο πρόγραμμα προστέθηκαν και μη χειρουργικές ειδικότητες. Πρόγραμμα που -να τονίσω- έχει τύχει θερμής αποδοχής από τους επαγγελματίες υγείας και μέσω του οποίου μέχρι και τον Νοέμβριο του 2018 εξυπηρετήθηκαν για επεμβάσεις και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, 16,500 ασθενείς. Επίσης, επιπλέον 15,000 περιστατικά εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία με το πρόγραμμα της υπερωριακής απασχόλησης.
 
Δεύτερον, εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα παραπομπής στον ιδιωτικό τομέα για τη διενέργεια επεμβάσεων και άλλων διαγνωστικών εξετάσεων, μέσω του οποίου μέχρι και τον Νοέμβριο του 2018 δόθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, 26,500 περιστατικά. Τα δύο αυτά μέτρα συνέβαλαν καθοριστικά στην απάμβλυνση του προβλήματος των λιστών αναβολής και για αυτό συμπεριλήφθηκε πρόνοια στον Προϋπολογισμό του 2019 για συνέχιση των δύο σχεδίων. Δεν έχει απαλειφθεί στην ολότητά του, ωστόσο όλοι συμφωνούμε πως με την αυτονόμηση θα γίνει ορθότερη διαχείριση των περιστατικών, ενώ η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανακατανομή των ασθενών, με τρόπο που να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών.
 
Χαιρετίζω την πρόθεση του ΑΚΕΛ να παραμείνει στο πλευρό όλων όσων εργάζονται για την επιτυχία του εγχειρήματος της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του ΓεΣΥ, ως συμπαραστάτης και αρωγός. Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους, Πολιτεία, κοινοβουλευτικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνία των πολιτών, να μείνουν μακριά από τοποθετήσεις που εκμηδενίζουν το έργο που γίνεται και την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να συστρατευθούν με το Υπουργείο Υγείας, για να μπορέσουμε επιτέλους να προσφέρουμε στους ασθενείς μας τις υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν. Η επιτυχία της μεταρρύθμισης θα είναι προς όφελος όλων, ανεξάρτητα από κομματικές ή άλλες πεποιθήσεις.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ:

Σημαντική σήμερα η μέρα, αφού σηματοδοτεί την ανάληψη της ευθύνης της λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων από τον αυτόνομο Οργανισμό, τον ΟΚΥΠΥ.

Τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ. Για το ΑΚΕΛ, ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων στο πλαίσιο της αυτονόμησης, αποτελεί μείζον ζήτημα για την ουσιαστική στήριξη του ΓΕΣΥ.

Δύσκολο το εγχείρημα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, το οποίο γίνεται ακόμα πιο δύσκολο εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού ουσιαστικά τα εγκατέλειψε.

Τα δημόσια νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα οικονομικής, τεχνολογικής, ξενοδοχειακής υποδομής, καθώς και ανθρώπινου δυναμικού, αφού είναι υποστελεχωμένα.

Παρ’ όλες τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας για την κακή κατάσταση των νοσηλευτηρίων –την οποία οι πολίτες βιώνουν με την καθημερινή ταλαιπωρία που υφίστανται στα νοσοκομεία και με τη μακρόχρονη αναμονή σε λίστες για θεραπεία- οι κυβερνώντες πολύ αργοπορημένα και αποσπασματικά ασχολήθηκαν –όσο ασχολήθηκαν- με την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Κοντά σ’ αυτά τα προβλήματα, πρόβλημα αποτελούν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα είναι η εκκρεμότητα στους όρους εργασίας των λειτουργών υγείας που θα εργοδοτούνται στον ΟΚΥΠΥ. Είναι σημαντικό ο διάλογος που γίνεται σύντομα να ολοκληρωθεί και τα δικαιώματα των εργαζομένων να διαφυλάσσονται μέσα από συλλογικές συμβάσεις.

Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια και συνέπεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι προκλήσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία αυτονόμησης.

Το ΑΚΕΛ εύχεται σε όλους όσοι αναλαμβάνουν το δύσκολο καθήκον της αυτονόμησης, καλή επιτυχία στο έργο τους. Το ΑΚΕΛ θα στέκεται στο πλευρό τους συμπαραστάτης και αρωγός σ’ αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια.
 
Ο ΔΗΣΥ

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, τονίζει πως η λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων από σήμερα  υπό τη διοικητική και οικονομική εποπτεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αποτελεί σημαντικό βήμα στη πορεία αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και στην πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
 
Παράλληλα, ο ΔΗΣΥ επαναλαμβάνει την πολιτική του θέληση για εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όπως αυτό ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2017.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ:
 
Από σήμερα τα δημοσία νοσηλευτήρια λειτουργούν, διοικητικά και οικονομικά, κάτω από την εποπτεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία αυτονόμησης των κρατικών νοσοκομείων και στην πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
 
Το 2019 είναι η χρόνια εφαρμογής αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης. Μετά από δεκαετίες συζητήσεων και αναβλητικότητας, ήρθε η ώρα της πρακτικής εφαρμογής. Η πολιτική βούληση και επιμονή της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τη στήριξη όλων των κομμάτων εντός Βουλής, αποτυπώνει και τη θέληση για την προσφορά αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες του τόπου.
 
Σημαντικός πυλώνας στην εφαρμογή είναι οι υπηρεσίες των κρατικών νοσηλευτηρίων που χρειάζεται να αναδείξουν το βάθος της ποιότητάς τους αλλά και το εύρος του καταρτισμένου προσωπικού τους. Η αυτονόμηση είναι απαραίτητη για να μπορούν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη ευελιξία και να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες προκλήσεις που θα προκύψουν ενόψει εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
 
Το ζητούμενο βεβαίως είναι να έχουν οι πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές όταν θα χρειαστούν είτε να επισκεφτούν ένα γιατρό είτε να νοσηλευτούν. Είναι για αυτό που είναι κρίσιμο να συνεχιστεί ο διάλογος και να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γιατροί στο Γενικό Σύστημα Υγείας.
 
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά την πολιτική μας θέληση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως αυτό ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2017.
 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία