Στον αστερισμό της αυτονόμησης τα κρατικά νοσηλευτήρια-Τι δηλώνει ο Κ. Ιωάννου

Το 2019 θα είναι η χρονιά υλοποίησης και πρακτικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας που αφορούν στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως ήδη από σήμερα η διοικητική και οικονομική εποπτεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων έχει μεταφερθεί στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ορόσημο η 21η Ιανουαρίου για ΓΕΣΥ-Αρχίζει η εγγραφή των προσωπικών ιατρών    

Την περασμένη Δευτέρα αποσπάστηκαν όλοι οι υπάλληλοι που δουλεύουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, και από σήμερα έχουν αναλάβει επίσημα τη διοικητική εποπτεία τα άτομα που έχουν διοριστεί από τον ΟΚΥπΥ για να διευθύνουν τις τρεις Διευθύνσεις των κρατικών νοσηλευτηρίων, τη Διεύθυνση Λευκωσίας, τη Διεύθυνση Λάρνακας-Αμμοχώστου και τη Διεύθυνση Λεμεσού-Πάφου-Κυπερούντας-Πόλης Χρυσοχούς.
 
«Θεωρούμε, το έχουμε πει πολλάκις», υπέδειξε ο υπουργός Υγείας, «πως η διοικητική και οικονομική αυτονομία των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα αναδείξει επιτέλους την ποιότητα και την επιστημοσύνη που φέρουν οι επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια και θα γίνουν πιο ευέλικτοι οργανισμοί για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται ενόψει ΓεΣΥ και επιτέλους να φτάσουν στα επίπεδα ποιότητας που εμείς φιλοδοξούμε και που σίγουρα δεν βλέπαμε μέχρι σήμερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όχι στο ΓΕΣΥ και από τους ουρολόγους

Κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις επαγγελματικών εταιρειών, με τις οποίες δηλώνουν την πρόθεσή τους για μη συμμετοχή στο ΓεΣΥ, αλλά και το γεγονός ότι ούτε οι γιατροί του δημοσίου δεν προτίθενται να υπογράψουν τα συμβόλαια που τους έχουν δοθεί από τον ΟΚΥπΥ, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι στη βάση της Συμφωνίας που είχε γίνει, με την απόσπαση ή με τη μεταφορά του προσωπικού στον αυτόνομο Οργανισμό, παράλληλα θα τους προσφερθούν και συμβόλαια, ώστε εάν και εφόσον το επιθυμούν κάποιοι να αφυπηρετήσουν από τη Δημόσια Υπηρεσία, να αποποιηθούν το καθεστώς της Δημόσιας Υπηρεσίας και να υπογράψουν τα συμβόλαια.
 
«Αντιλαμβάνεστε ότι μετά από δύο χρόνια και με βάση τη Συμφωνία του 2017 στο Προεδρικό, έχουν δοθεί στο προσωπικό που εργοδοτείται στα δημόσια νοσηλευτήρια, το ιατρικό και το νοσηλευτικό, αρκετές αυξήσεις όσον αφορά στις συνολικές απολαβές. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι από 1/1/2018 υπήρξε μισθολογική αναβάθμιση στην Κλίμακα Α13 για τους γιατρούς και από χθες, 1/1/2019, το νοσηλευτικό προσωπικό, απόρροια της Συμφωνίας, αναβαθμίζονται στην επιστημονική Κλίμακα Α8.
 
Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια με την εφαρμογή των πιλοτικών προγραμμάτων τις απογευματινές ώρες για τη διεξαγωγή επεμβάσεων και εξωτερικών ιατρείων, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα εισοδήματα των επαγγελματιών υγείας.
 
Τέλος, να υπενθυμίσω ότι πριν από 10 μέρες, κάτι που αποτελούσε την τελευταία πρόνοια της Συμφωνίας του 2017, έχει συνομολογηθεί μια νέα Συμφωνία που αφορά την υπερωριακή αποζημίωση, η οποία χαιρετίστηκε από όλες τις συντεχνίες και διορθώνει διάφορες στρεβλώσεις που υπήρχαν και έχει αυξήσει και τις υπερωριακές απολαβές. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι πιστώσεις για υπερωριακές απολαβές έχουν αυξηθεί κατά 50%.»
 
«Όλα αυτά», συνέχισε, «είναι κατοχυρωμένα. Τώρα, έχουν την επιλογή οι γιατροί του δημοσίου, είτε να μείνουν αποσπασμένοι είτε να πάρουν τα νέα συμβόλαια. Στα νέα συμβόλαια προβλέπεται 14% αύξηση στον μισθό που λαμβάνουν τη δεδομένη στιγμή που θα αποδεχθούν τα συμβόλαια. Επαφίεται στον καθένα να κρίνει εάν το 14% είναι αρκετό ή όχι. Αλλά εάν κάποιος κρίνει ότι δεν είναι αρκετό, θα παραμείνει αποσπασμένος μέχρι να αφυπηρετήσει. Δεν αλλάζει κάτι. Δεν σας το κρύβω ότι δεν περιμέναμε μεγάλο αριθμό, τουλάχιστον από τους μόνιμους γιατρούς. Για τους αορίστου ή ορισμένου χρόνου σίγουρα είναι πιο ελκυστικό να πάρουν τα νέα συμβόλαια. Αλλά από το μόνιμο προσωπικό, θεωρώ δύσκολο κάποιος να αφήσει τη σταθερότητα και τη σιγουριά της Δημόσιας Υπηρεσίας. Αλλά δεν είναι κάτι που επηρεάζει τους σχεδιασμούς μας και δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αναμμένα κάρβουνα για τα φάρμακα ενόψει ΓΕΣΥ οι ασθενείς

Ο ιδιωτικός τομέας
Σε σχέση με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και ερωτηθείς εάν προβλέπεται ότι θα υπάρξει έλλειψη ιατρών για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, ο υπουργός Υγείας είπε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που ο ίδιος έχει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, που είναι ο Οργανισμός που έχει καθημερινά επαφή με τους γιατρούς και τρέχει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είναι ότι θα υπάρξει ο κατάλληλος αριθμός γιατρών.
 
«Εκείνο που με εκπλήσσει», σημείωσε, «είναι ότι ενώ πριν δύο μήνες, με δική μου πρωτοβουλία, είχαν τεθεί κάποιες ιδέες προς συζήτηση και μπήκαμε σε εντατικό διάλογο μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ με στόχο όπως έρθουν και οι δύο με τις τελικές προτάσεις και το τελικό σχέδιο να δοθεί στους γιατρούς, που ούτως ή αλλιώς είναι ατομικά που θα αποφασίσουν αν θα συμβληθούν ή όχι, μετά από μια βδομάδα διαβουλεύσεων, ο ΟΑΥ έχει υποβάλει την τελική του πρόταση, ο ΠΙΣ δεν έχει ακόμα υποβάλει κάτι.
 
Αντ’ αυτού βλέπουμε διάφορες επιστημονικές εταιρείες να βγάζουν ανακοινώσεις ότι δεν ικανοποιηθήκαν τα αιτήματα της Γενικής Συνέλευσης. Διαφωνώ. Πολλά από τα αιτήματά τους, τουλάχιστον τα οικονομικά έχουν ικανοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
 
Ίσως αυτό οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Μιλώντας χθες με τον πρόεδρο του ΟΑΥ με διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει ακόμα μια προσπάθεια ενημέρωσης των γιατρών και ελπίζω η προσέλευση να είναι αθρόα, διότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε ούτε προσέλευση για να ενημερωθούν».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το νέο οργανόγραμμα που αφορά στη διοίκηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως υπάρχει σε κεντρικό επίπεδο Γενικός Διευθυντής και Οικονομικός Διευθυντής, ενώ επίκειται και πρόσληψη Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού όπως και κάποιων άλλων θέσεων. Έπειτα υπάρχουν οι τρεις Διευθύνσεις και η κάθε Διεύθυνση στελεχώνεται από Γενικό, Οικονομικό και Επιστημονικό Διευθυντή, οι οποίοι λογοδοτούν στην κεντρική Διεύθυνση.
 
«Μέχρι τώρα, οι αποφάσεις λαμβάνονταν από το Υπουργείο Υγείας. Τώρα, οι διοικητικές αποφάσεις, οτιδήποτε αφορά στη λειτουργία των νοσοκομείων, θα λαμβάνονται από τον ΟΚΥπΥ, είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε κεντρικό», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.
 
Τέλος, αναφερόμενος στις αποφάσεις σχετικά με μεταθέσεις προσωπικού των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ο υπουργός Υγείας είπε πως αυτές θα λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Υγείας κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο Διευθυντή.

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ