Σωρεία ερωτημάτων για κατώτατο-Τα γκρίζα σημεία και οι «προφάσεις εν αμαρτίαις»

Ορόσημο ήταν ο Ιανουάριος που πέρασε, αφού από την πρώτη του νέου χρόνου είχε τεθεί σε ισχύ το διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας, για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού. Μία μεταρρύθμιση για την οποία είχε θέσει τα θεμέλια η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου και τελικά ολοκληρώθηκε. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει η εφαρμογή, οι φωνές που ακούγονταν κατά τη διάρκεια του διαλόγου, σε σχέση με κάποια γκρίζα σημεία, παραμένουν μέχρι και σήμερα. Κάτι που αποδεικνύει ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι καθοριστικής σημασίας, όσον αφορά στην εφαρμογή του κυβερνητικού διατάγματος, καθώς αναμένεται να διαφανούν τυχόν προβλήματα και κενά, που υπάρχουν.

Η καταβολή του μισθού του Ιανουαρίου είναι ουσιαστικά υψίστης σημασίας, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη φορά που θα καταβληθεί ο κατώτατος μισθός, με τους εργαζόμενους να είναι σε θέση να γνωρίζουν κατά πόσο οι εργοδότες εφάρμοσαν τις πρόνοιες του νόμου ή αν υπήρξαν παρασπονδίες. Πάντως, η εφαρμογή του διατάγματος έχει προκαλέσει αναταραχή στο εργατικό σώμα, το οποίο ζητούσε συνεχώς απαντήσεις από τις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, αλλά και πότε αυτά παραβιάζονται.

«Είχαμε τηλεφωνήματα για επιχειρήσεις που πρέπει να εφαρμόσουν τον κατώτατο και έχουν εργαζόμενους που είναι μερικής απασχόλησης. Υπάρχει ζήτημα με τον ωριαίο μισθό, δηλαδή ποιος είναι ο αντίστοιχος μισθός, πάνω στον οποίο θα πρέπει να υπολογιστεί ο κατώτατος. Εμείς θέλουμε να ξέρουμε τι ελέγχους έκανε το Υπουργείο Εργασίας ή τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο. Υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα, που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με το πώς υπολογίζεται το ωρομίσθιο, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης», ανέφερε στον REPORTER η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Παρά το γεγονός ότι εργοδότες και εργαζόμενοι αποφάσισαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για να εφαρμοστεί ομαλά το διάταγμα της Κυβέρνησης, αφού πριν από αυτό δεν υπήρξε καμία συμφωνία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Κούσιος να αναλάβει την ευθύνη και να καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό, κάποια γκρίζα σημεία παραμένουν μέχρι και σήμερα.

«Εμείς πάντως ακόμη αναμένουμε να ακούσουμε πώς θα γίνεται ο έλεγχος. Πρέπει να μας ενημερώσουν. Εμείς το είχαμε δηλώσει από την αρχή και επιβεβαιώνεται από τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε, ότι το να καθοριστεί κατώτατος μισθός χωρίς να καθοριστεί ωράριο ή τουλάχιστον να είναι ωριαίος αυτός ο μισθός, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην εφαρμογή και στον έλεγχο. Τον ίδιο μισθό μπορεί να τον παίρνει και κάποιος που εργάζεται 40 ώρες και κάποιος που εργάζεται 42 και κάποιος που εργάζεται 48. Άρα δεν είναι κατώτατος μισθός».

Σωρεία τηλεφωνημάτων από εργαζόμενους που ζητούσαν διευκρινίσεις για το τι ισχύει, έχει δεχθεί και η ΣΕΚ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί παράπονα ή καταγγελίες για μη εφαρμογή του διατάγματος. Πάντως και από πλευράς της ΣΕΚ υπάρχουν φωνές για την απουσία ενημέρωσης από πλευράς Υπουργείου για τον τρόπο που θα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι, καθώς επίσης και για γκρίζα σημεία.

«Γκρίζα ζώνη το θέμα του ωραρίου και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη, κάποια καταγγελία μέχρι στιγμής. Υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση του θέματος, τουλάχιστον εκεί που υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση. Μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε χώρους κρίσιμης σημασίας, που είναι σε εταιρείες που είχαν κάνει παρεμβάσεις, σε μία προσπάθεια να μην θεσπιστεί ο κατώτατος ή να εξαιρέσουν συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Δεν έχουμε εικόνα σε σχέση με προβλήματα ή καταγγελίες», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

«Προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στο μεταξύ, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας απορρίπτονται τα περί γκρίζων σημείων, ειδικά όσον αφορά στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, αλλά και διασύνδεσης του ωραρίου με το ύψος του κατώτατου μισθού, με αρμόδια πηγή να αναφέρει στον REPORTER πως πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις από πλευράς οργανώσεων των εργαζομένων. Όσον αφορά στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Υπουργείου Εργασίας είναι ότι η κάθε εταιρεία έχει ένα συγκεκριμένο ωράριο και οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης εργάζονται μειωμένες ώρες, βάσει του συγκεκριμένου ωραρίου. Αυτό συνεπάγεται ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάβουν κατώτατο μισθό, στη βάση των ωρών που δούλεψαν.

Στο μεταξύ, αναφορικά με τη σύνδεση του κατώτατου μισθού με συγκεκριμένο ωράριο, το Υπουργείο Εργασίας υπέδειξε πως σε αρκετά επαγγέλματα υπάρχουν διαφορετικές συλλογικές συμβάσεις, με διαφορετικά ωράρια, οπότε ήταν αδύνατο να υπάρξει σύνδεση των δύο. Πάντως, ο υπουργός, όπως εξήγησε η αρμόδια πηγή, είχε υποβάλει στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα το θέμα των συμβάσεων, ώστε να το μελετήσουν και να το συζητήσουν.

Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζεται πως το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων είναι έτοιμο να ξεκινήσει τους ελέγχους σε εταιρείες, όταν γίνει η καταβολή των μισθών, ώστε να διαβεβαιώσει ότι εφαρμόζεται ομαλά το διάταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα