Ανώτατη σύγκρουση για τον κατώτατο μισθό-Διασταυρώνουν ξίφη Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνητικού στρατοπέδου και του ΑΚΕΛ, αναφορικά με τα θέμα του κατώτατου μισθού. Στο χορό μπήκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατηγορώντας το κόμμα της αντιπολίτευσης για μηδενισμό και παραπέμποντας στην περίοδο διακυβέρνησης της Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας την «μαύρη πενταετία», απηχώντας τα «πέτρινα χρόνια» στα οποία είχε αναφερθεί ο ΔΗΣΥ.

Οι απαντήσεις των κυβερνώντων ήρθαν μετά τη νέα δήλωση του ΑΚΕΛ, που κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αντί να ρυθμίζει, νομιμοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόντρα δίχως τέλος ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ-Λάδι στη φωτιά έριξε ο κατώτατος

«Αφήνουμε στην κρίση του λαού»

«Το ΑΚΕΛ, κατά την προσφιλή του πρακτική, μηδενίζει μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα 62 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ). Μια μεταρρύθμιση που στόχο έχει την εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού στους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας, όταν η συνδικαλιστική οργάνωση του ΑΚΕΛ υπογράφει συλλογικές συμβάσεις για μισθούς των 720 έως 800 ευρώ», ανέφερε ο Μάριος Πελεκάνος.

Κατά την ίδια προσφιλή πολιτική του, είπε, το ΑΚΕΛ θέλει να ξεχνά τα λαϊκά παντοπωλεία που δημιούργησε κατά την πενταετία που διακυβέρνησε τον τόπο, ξεχνά ότι ανέβασε την ανεργία πέραν του 16%, όπως ξεχνά τους μισθούς πείνας που απολάμβαναν οι εργοδοτούμενοι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. 

«Παραγνωρίζει σκόπιμα ότι από τον ΕΚΜ επωφελούνται δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθοι συμπολίτες μας και ότι οι αυξήσεις στους μισθούς τους σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 30% του μισθού που λαμβάνουν σήμερα», πρόσθεσε.

Ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση νομιμοποιεί την απορρύθμιση  των εργασιακών σχέσεων και θεσμοθετεί τη φθηνή εργασία. Είναι ακριβώς ό,τι το ΑΚΕΛ με τις πράξεις και παραλείψεις του κατάφερε να πετύχει τη μαύρη πενταετία που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, δήλωσε ο κ. Πελεκάνος. 

Διατύπωσε τη θέση ότι ο καθορισμός ΕΚΜ, ακριβώς, προστατεύει τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας, όπως επίσης δίνει τη δυνατότητα για συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων. Ξεκάθαρα στο Διάταγμα για τον ΕΚΜ εξαιρείται η εφαρμογή των διατάξεων του για οποιονδήποτε εργαζόμενο ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα με ξεχωριστό άρθρο του Διατάγματος κατοχυρώνονται οι ευνοϊκότερες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

«Έχουμε δει τι έφερε στον τόπο η «προοδευτική» Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ την πενταετία 2008-2013. Βλέπουμε ταυτόχρονα το τι προσέφερε τα τελευταία εννέα χρόνια στον τόπο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με την εισαγωγή του ΕΕΕ, του ΓΕΣΥ, τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Αφήνουμε στην κρίση του λαού το ΑΚΕΛ και τις μηδενιστικές του προσεγγίσεις», κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχίες ειδικών για κατώτατο και προειδοποιήσεις για στρεβλώσεις από επιχειρήσεις

«Ούτε ως σκέψη»

Από πλευράς του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημείωσε ότι η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα για χιλιάδες νέους και άλλους εργαζομένους που θα δουν τα εισοδήματα τους να αυξάνονται.

Στην ανακοίνωσή του τόνισε ότι η θεσμοθέτηση του κατώτατου προστίθεται σε μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως η αύξηση της άδειας μητρότητας, η καθιέρωση της άδειας πατρότητας, η αύξηση των συντάξεων, η καθιέρωση της σύνταξης χηρείας στους άντρες, που αποδεικνύουν στην πράξη την κοινωνική ευαισθησία του Δημοκρατικού Συναγερμού και της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

«Σε σχέση με τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, σημειώνουμε ότι η κ. Σωτηρούλλα Χαραλάμπους διετέλεσε και Υπουργός Εργασίας στην διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ. Σε εκείνα τα πέτρινα χρόνια, ούτε ως σκέψη μπορούσε να τεθεί η καθιέρωση του κατώτατου μισθού, με την ανεργία στο 16%.  Και είναι απορίας άξιο το ότι η ΠΕΟ αντιδρά σήμερα για τα 940 ευρώ, τη στιγμή που υπέγραφε συλλογικές συμβάσεις για 750 ευρώ για περισσότερες των 40 ωρών εργασίας».

Καταλήγοντας, το κυβερνών κόμμα υποδεικνύει ότι «ο κατώτατος μισθός είναι άλλη μια κατάκτηση για το κοινωνικό κράτος στον τόπο. Ένα καλό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων συμπολιτών μας. Δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε στα 940 ευρώ ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός-Ποιοι εξαιρούνται

«Ούτε επιτήδεια ουδετερότητα»

Νωρίτερα, το ΑΚΕΛ σε δική του ανακοίνωση είχε αναφέρει ότι η χθεσινή απόφαση για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, κάθε άλλο παρά ως μεταρρύθμιση μπορεί να χαρακτηριστεί. «Η κυβέρνηση με την απόφαση της αντί να ρυθμίζει, νομιμοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Διαβρώνει τις συλλογικές συμβάσεις, αντί να τις θωρακίζει. Θεσμοθετεί τη φθηνή εργασία και αφήνει απροστάτευτους μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων - ιδιαίτερα νέων – που δεν απολαμβάνουν σήμερα αξιοπρεπείς μισθούς και στοιχειώδη δικαιώματα».

Πρόσθεσε πως «ούτε καν μια επιτήδεια ουδετερότητα δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν οι κυβερνώντες στα αιτήματα των εργαζομένων, παίρνοντας για άλλη μια φορά ξεκάθαρη θέση υπέρ των κακών εργοδοτικών πρακτικών. Θα χρυσώσουν άραγε το χάπι της ακρίβειας με αύξηση 16 ευρώ μετά από 11 ολόκληρα χρόνια;».

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, καταλήγοντας, σημείωσε πως «οι προσδοκίες και τα αιτήματα των εργαζομένων δεν μπορούν να συναντηθούν με την παρούσα διακυβέρνηση, αλλά μόνο σε μια προοδευτική κυβέρνηση που θα θέτει τις ανάγκες τους στο προσκήνιο».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, στο ίδιο μήκος κύματος. «Η απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, φαίνεται επί της ουσίας να εκτροχιάζει τις εργασιακές σχέσεις και κατ’ επέκταση την κοινωνική συνοχή, καθώς περιέχει ρυθμίσεις που κινδυνεύουν να καταστήσουν τον κατώτατο μισθό “ανώτατο”. O θεσμός του κατώτατου δεν είναι μόνο μία απαραίτητη ασφαλιστική δικλείδα ενός κράτους πρόνοιας, είναι και βασική συνισταμένη της οικοδόμησης υγιών εργασιακών σχέσεων», δήλωσε.

Ο κ. Μαυρογιάννης πρόσθεσε ότι «επί της αρχής, η καθιέρωση κατώτατου μισθού μας βρίσκει σύμφωνους. Υπογραμμίζουμε, όμως, πως το χθεσινό διάταγμα αφήνει ασάφειες και περιθώρια για δημιουργία συνθηκών εκμετάλλευσης, ενώ εξαιρεί ευάλωτες ομάδες του εργατικού δυναμικού. Ταυτόχρονα, υπό τα σημερινά δεδομένα, το ύψος στο οποίο έχει καθοριστεί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες των εργαζομένων και των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι καθολικός και το ύψος του να διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε συνθήκες υγιούς απασχόλησης».

Παράλληλα, ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, «θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι συλλογικές συμβάσεις υπερισχύουν και λειτουργούν προσθετικά, τόσο για υφιστάμενους όσο και για νεοεισερχόμενους εργαζόμενους. Ο κατώτατος μισθός είναι μέρος του βασικού και απαράκαμπτου κορμού των εργασιακών σχέσεων και δεν νοείται να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για μείωση απολαβών. Επιπλέον, ο κατώτατος μισθός πρέπει να συνδέεται με προκαθορισμένο αριθμό ωρών απασχόλησης, χωρίς εξαιρέσεις, περιθώρια εκμετάλλευσης και άλλες αποκοπές».

Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι «σε μία εποχή που η ακρίβεια έχει γονατίσει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τη νέα γενιά και τη μεσαία τάξη, σε μία περίοδο όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται σε διψήφιο νούμερο και το κόστος ζωής συνεχώς ανεβαίνει, αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Η απασχόληση πρέπει να μπορεί να διασφαλίζει στον άνθρωπο ευπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ποιότητα ζωής».

Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ τονίζει πως ο  κατώτατος μισθός πρέπει να καθοριστεί σε ωριαία βάση.

Όπως αναφέρεται «η θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού που να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της ΕΔΕΚ. Ως εκ τούτου, η ΕΔΕΚ καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς να καθοριστεί σωστά και αξιόπιστα ο κατώτατος μισθός καθώς και τι πρέπει να διασφαλίζεται:

1. Να αποφασιστεί μία αξιόπιστη και αντικειμενική μεθοδολογία καθορισμού του κατώτατου μισθού που να αντικατοπτρίζει τα πραγματικά δεδομένα.

2. Ο κατώτατος μισθός να καθοριστεί σε ωριαία βάση.

3. Να καθοριστούν οι συγκεκριμένες ώρες που θα καλύπτουν το 38ωρο.

4. Να καθοριστούν οι πρόσθετες αυξήσεις του ωριαίου κατώτατου μισθού ανάλογα με τις ώρες εργασίας που θα είναι εκτός του καθορισμένου 38ωρου (π.χ. νυχτερινή υπηρεσία, Σαββατοκύριακα, αργίες κ.ά.).

5. Να υπάρχει δέσμευση για ετήσια αναθεώρηση του κατώτατου μισθού, ανάλογη με το κόστος διαβίωσης.

6. Αυστηροποίηση των επιθεωρήσεων στους χώρους εργασίας για την πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

7. Αυστηροποίηση των ποινών για την παραβίαση του κατώτατου μισθού.

8. Πιστή τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και διασφάλιση των κατώτερων μισθών που περιλαμβάνονται σε αυτές.

Τέλος, η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι «θα εργαστεί ώστε οι πρόνοιες αυτές να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν, προς όφελος των εργαζομένων».

«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης»

Παρέμβαση για το ζήτημα του κατώτατου μισθού έκανε και ο υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τον καθορισμό του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, η οποία αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης αξιοπρεπούς εισοδήματος για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.

«Ασφαλώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τόσο σε ό,τι αφορά στο ύψος του ποσού, αλλά πρωτίστως, στον καθορισμό ωριαίας απόδοσης, με στόχο από τη μια ο κατώτατος μισθός να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας μεγάλης μερίδας εργαζομένων και να αποφεύγονται φαινόμενα εκμετάλλευσης και από την άλλη  να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», τόνισε.

Όπως αναφέρεται, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ιεραρχεί το συγκεκριμένο θέμα ψηλά στις προτεραιότητες του, καθώς δύναται να καταστεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, αλλά και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής μέσα από την προστασία της εργασίας.

  

 

Δειτε Επισης

Το όραμα της ανέλυσε η υποψήφια ευρωβουλευτής Μαίρη Λάμπρου σε συγκέντρωση γυναικών
Παράνομη επίσκεψη στο Βαρώσι έκαναν βουλευτές από Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν
Δυναμική διαδικασία χαρακτηρίζει τα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν μετά τις επαφές Ερντογάν-Μητσοτάκη
Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το «τιτάνιο έργο», δηλώνει ο Γιάννης Τσουλόφτας
Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Αισιοδοξία Καρογιάν ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα πετύχει ποσοστό 7,5%+ και θα εκλέξει Ευρωβουλευτή
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση
Για τις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο ενημέρωσε ο Στιούαρτ τον Φασίνο
Να συμβάλλει σε άρση του αδιεξόδου η έκθεση Fassino για Αμμόχωστο ευχήθηκε η Πρόεδρος της Βουλής